Νηστίσιμοι λαχανοντολμάδες με γαρίδες και μυρωδικά
Ένα αγαπημένο παραδοσιακό φαγητό στη νηστίσιμη εκδοχή του, ειδικά για την περίοδο της Σαρακοστής, από τον Head Chef του ξενοδοχείου Manna Arcadia Μιχάλη Χάντζο.

Ένα αγαπημένο παραδοσιακό φαγητό στη νηστίσιμη εκδοχή του, ειδικά για την περίοδο της Σαρακοστής, από τον Head Chef του ξενοδοχείου Manna Arcadia Μιχάλη Χάντζο.
Info
Χρόνος Προετοιμασίας:
40λΧρόνος Μαγειρέματος:
75λΒαθμός Δυσκολίας:
Υλικά
Για 8 άτομα
- 2 μικρά λάχανα
Για τη γέμιση
- 1 κιλό γαρίδες
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 2 μικρά ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 300 γρ. ρύζι Καρολίνα
- 1 τομάτα τριμμένη
- 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 λεμόνι
- Αλάτι, πιπέρι
- 1 πρέζα ζάχαρη
Εκτέλεση
Αφαιρούμε τα χτυπημένα εξωτερικά φύλλα από τα λάχανα. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το χοντρό κεντρικό κοτσάνι τους ανοίγοντας στη θέση του μια τρύπα. Τα βράζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει για 15-20 λεπτά, να μαλακώσουν. Τα βγάζουμε από το νερό και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Καθαρίζουμε καλά τις γαρίδες και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Φτιάχνουμε με τα κελύφη τους έναν ελαφρύ ζωμό.
Ζεσταίνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά τις ψιλοκομμένες γαρίδες. Τις βγάζουμε σε πιάτο και στο ίδιο τηγάνι με το ελαιόλαδο σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι – ξερό και φρέσκο.
Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε διαρκώς για 2-3 λεπτά, να λαδωθεί. Ρίχνουμε στη συνέχεια την ντομάτα, τη δάφνη και τη ζάχαρη και αφήνουμε το μείγμα στη φωτιά για 2-3 λεπτά ακόμα. Το αποσύρουμε από την εστία και ενσωματώνουμε τα μυρωδικά, τις γαρίδες, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύοντας ελαφρά.
Απλώνουμε στον πάγκο ένα –κρύο πλέον– λαχανόφυλλο και αφαιρούμε το σκληρό κεντρικό νεύρο του. Βάζουμε στη μια του άκρη 1 κ.σ. από το μείγμα της γέμισης, διπλώνουμε στα πλαϊνά το φύλλο και τυλίγουμε σε ντολμά. Ομοίως φτιάχνουμε και τους υπόλοιπους ντολμάδες.
Στρώνουμε στη βάση μιας μεγάλης κατσαρόλας τα μεγαλύτερα λαχανόφυλλα ή τα σκισμένα και όσα δεν είναι κατάλληλα για τύλιγμα. Αραδιάζουμε τους ντολμάδες κυκλικά στην κατσαρόλα, με την ένωση προς τα κάτω και χωρίς κενά μεταξύ τους.
Τέλος, τους περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και το ζωμό που φτιάξαμε από τα κελύφη των θαλασσινών. Συμπληρώνουμε όσο νερό χρειάζεται για να καλυφθούν οι ντολμάδες και τοποθετούμε από πάνω ένα πιάτο ανάποδα για να τους κρατά σταθερούς. Για καλύτερο αποτέλεσμα, μπορούμε επίσης να βάλουμε και κάποιο βάρος πάνω στο πιάτο.
Βράζουμε τους ντολμάδες σε δυνατή φωτιά μέχρι να κοχλάσουν και έπειτα χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για μία ώρα, μέχρι να μαλακώσει το λαχανόφυλλο και να γίνει το ρύζι.
Μικρά Μυστικά
Οι λαχανοντολμάδες πρέπει να είναι στριμωγμένοι μέσα στην κατσαρόλα, για να μην ανοίξουν στο μαγείρεμα. Γι’ αυτό άλλωστε και τους σκεπάζουμε με ένα πιάτο, ώστε να μένουν σταθεροί.