Παρά την πίεση που δέχεται η χώρα μας να παραχωρήσει συστοιχίες αεραμύνης Patriοt στην Ουκρανία, τέτοια παραχώρηση δεν πρόκειται να γίνει. Και τούτο γιατί, όπως ειπώθηκε χθες στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας στο Λουξεμβούργου, «η Ελλάδα έχει στηρίξει την Ουκρανία και θα συνεχίσει να την στηρίζει, στο μέτρο των δυνατοτήτων της».

Πέραν τούτου ουδέν. Ούτε Patriot, ούτε S-300. Ό,τι δώσαμε, δώσαμε. Και έως τώρα δώσαμε πολλά. Ας μην ξεχνάμε ότι παραχωρήσαμε εδώ και δύο χρόνια μια συστοιχία Patriot στη Σαουδική Αραβία και σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να υπάρξει κενό στην άμυνά μας. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που έστειλε ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία (και εξακολουθεί να αποστέλλει), ενώ έχει διαθέσει και Έλληνες εκπαιδευτές για να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς σε άρματα μάχης Λέοπαρντ και σε συνθήκες ανορθόδοξου πολέμου.

***

Πώς η κυβέρνηση έφτασε στα φύλλα πορείας των βουλευτών της

Πήγαν λοιπόν συνολικά 23 βουλευτές από το Βόρειο, Νότιο Αιγαίο, Εύβοια και Κρήτη και ένας από την Ηλεία (ο Αβραμόπουλος) στο κάλεσμα του Πρωθυπουργού για κινητοποίηση των πάντων για τις ευρωεκλογές. Οι έως τώρα δημοσκοπήσεις βλέπετε δεν είναι και οι καλύτερες για την κυβέρνηση και απαιτείται, όπως ειπώθηκε, εγρήγορση. Και όλοι αυτοί που τρέχουν για ψήφους δεν είναι άλλοι από τους βουλευτές, που οι περισσότεροι δεν είχαν ποτέ υπουργοποιηθεί. Βγήκαν ειδήσεις, αλλά και γκρίνια. Ειδήσεις του τύπου ότι αναλαμβάνει η Βουλή να συζητήσει πριν από τις εκλογές το θέμα για την βία των γυναικών (μείζον ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες όπως ειπώθηκε) και γκρίνιες εναντίον μερικών δημάρχων που προσπαθούν να οικειοποιηθούν για δικό τους όφελος το κυβερνητικό έργο, αλλά και εναντίον μερικών γενικών γραμματέων της κυβέρνησης για… οίηση

Τους είπε ο Μητσοτάκης να εξορμήσουν στις περιφέρειές τους με πρώτο στόχο την επιστολική ψήφο, να κινητοποιήσουν φοιτητές, εργαζόμενους, συνταξιούχους για να προωθήσουν την επιστολική ψήφο . Έγινε μια καταγραφή των προβλημάτων που απασχολούν τους ψηφοφόρους στις περιφέρειές τους, με πρώτη την ακρίβεια, την βία κατά των γυναικών, την παιδική βία, αλλά και τη δυσαρέσκεια που έφερε σε πολλούς ο νόμος για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών. Ακόμα έγινε καταγραφή προβλημάτων που αφορούν υγεία και την πρόσβαση στα χειρουργεία, για τη μη πληρωμή του μεταφορικού επιδόματος, για τα επί μέρους ζητήματα σε κάθε περιφέρεια.

Έφυγαν όλοι οι βουλευτές ευχαριστημένοι από το Μαξίμου και για ένα ιδιαίτερο λόγο. Ό,τι κατέδειξαν την αξία τους για άλλη μια φορά μπροστά στην εκλογική μάχη. Ό,τι αυτοί πάλι θα τρέξουν για τον σταυρό, ό,τι αυτοί θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν τα ποσοστά της ΝΔ σε υψηλά επίπεδα, αν και θα έχουν πάνω από τα κεφάλια τους «τομεάρχες» στον αγώνα τους υπουργούς (Καιρίδη, Δόμνα, Ζαχαράκη και άλλους).

***

Το ισπανικό δίδυμο αδελφάκι του τουρκικού «Ανατολού»

Σας είχα γράψει προ μιας εβδομάδας, για την ισπανική αρμάδα με το ελικοπτεροφόρο JUAN CARLOS I, που εκτέλεσε την άσκηση «DEDALO -24» στο Αιγαίο μας. Λοιπόν, οι Ισπανοί ξαναήλθαν (αφού πέρασαν βέβαια και από τη Τουρκία) και ολοκλήρωσαν τη συνεκπαίδευση με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Τώρα τι έκαναν; Μαθαίνω για σύνθετη άσκηση με πλοία του Πολεμικού Ναυτικού μας, καθώς και με αεροσκάφη της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Βέβαια να σας πω ότι οι Ισπανοί τα τελευταία χρόνια υποστηρίζουν τις θέσεις της γείτονος στα διάφορα στρατιωτικά fora…

Πηγή: seaforces.org

Και κάτι ακόμα: Αυτό το ισπανικό ελικοπτεροφόρο (ή αεροπλανοφόρο- πείτε το όπως θέλετε), είναι «αδελφάκι» του τουρκικού «Ανατολού». Οι Ισπανοί ναυπήγησαν και το «Ανατολού», το έδωσαν στους Τούρκους για αεροπλανοφόρο, τελικά έγινε ελικοπτεροφόρο και βάση για εκτόξευση UAV (drones) και προ τουρκικών σεισμών οι Τούρκοι απειλούσαν ότι θα το βγάλουν στο Αιγαίο.

Τι έλεγαν τότε οι δικοί μας επιτελείς; Ό,τι εάν απειλήσει ή καταπατήσει εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, τότε το «Ανατολού» θα μετατραπεί σε ένα υπέροχο υποθαλάσσιο πάρκο, επισκέψιμο μόνον από… δύτες. Πάντως ο Ερντογάν δεν το βάζει κάτω και δήλωσε προσφάτως πως θα δώσει νέα παραγγελία στους Ισπανούς να του φτιάξουν ένα πραγματικό αεροπλανοφόρο. Πότε θα γίνει αυτό; Ίδωμεν…

***

Την ώρα που συζητούσαν τα ΜΟΕ έγινε μια παραβίαση

Με μια λιτή ανακοίνωση (πιο λιτή δεν γίνεται) από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έγινε αναφορά στις συνομιλίες που έγιναν στο υπουργείο για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης: Μια ανακοίνωση με την οποία στην ουσία δεν βγαίνει καμία είδηση. Ίσως επειδή τα θέματα που συζητούνται να είναι τόσο ευαίσθητα που οι δύο χώρες αποφάσισαν να μην πουν τίποτα. Απλώς ανακοίνωσαν ότι «αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Τουρκίας πραγματοποίησαν συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στις Αντιπροσωπείες συμμετείχαν πρέσβεις και υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί. Οι δύο πλευρές συζήτησαν την πορεία υλοποίησης των ΜΟΕ του 2024 και δραστηριότητες ΜΟΕ για το 2025. Η επόμενη συνάντηση θα φιλοξενηθεί από την τουρκική πλευρά». Αυτή ήταν η ανακοίνωση, ούτε καν στο γεύμα που πρόσφερε η ελληνική πλευρά στους Τούρκους διπλωμάτες και στρατιωτικούς έγινε λόγος κι ας έφαγαν τσιπούρες στο Δώμα του Πολεμικού Ναυτικού.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι την ώρα που συζητούσαν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, υπήρξε για πρώτη φορά και μια παραβίαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας με ένα τουρκικό ΑΤR, να καταγράφει μία παραβίαση. Όλοι ελπίζουν να είναι τυχαία, χωρίς να υπάρξει επανάληψη.

***

Όταν τα μαχητικά «δοξάζουν» το ναυάγιο της Ζακύνθου

Δεν ξέρω εάν το προσέξατε αλλά τελείωσε η μεγάλη αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος» (η μεγαλύτερη που έγινε έως τώρα) και τα μαχητικά που συμμετείχαν δεν πέρασαν πάνω από την Ακρόπολη, όπως συνηθίζεται. Αλλά κάπου αλλού θα πέρασαν. Η Πολεμική Αεροπορία, άλλαξε το πλάνο, έκανε την έκπληξη και έβαλε τους πιλότους των μαχητών να περάσουν πάνω από το Ναυάγιο της Ζακύνθου. Εκεί να δείτε ενθουσιασμός

***

Η παραπληροφόρηση, η τεχνητή νοημοσύνη και τα deep fakes των Ρώσων

Τα μέτρα ασφαλείας στο χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο ήταν αυστηρότατα. Έτσι κάθε φορά συμβαίνει, με τους υπουργούς να καλούνται να αφήνουν έξω τα κινητά τους και να εισέρχονται στην αίθουσα χωρίς συνεργάτες. Αλλά αυτή τη φορά ήταν τα μέτρα πιο αυστηρά. Ο λόγος θα γινόταν χωριστή μνεία στην ανάγκη καταπολέμησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο της εξ ανατολών παραπληροφόρησης. Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης προέβη σε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη έμπρακτης παρακολούθησης (follow up) των συμπερασμάτων του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία υιοθετήθηκαν κατόπιν πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού.

Τα σχετικά συμπεράσματα αναφέρουν ότι «στο πλαίσιο των επικείμενων ευρωπαϊκών εκλογών, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της να παρακολουθούν στενά και να περιορίζουν κάθε κίνδυνο που απορρέει από την παραπληροφόρηση, μεταξύ άλλων μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και από τη χειραγώγηση πληροφοριών από το εξωτερικό και την παρέμβαση στις εκλογικές διαδικασίες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τις εθνικές αρχές να συνεργαστούν επί των θεμάτων αυτών».

Να σημειώσω εδώ πως είναι η τρίτη φορά μέσα σε ένα μήνα που η Ελλάδα θέτει το ζήτημα της παραπληροφόρησης μια που και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων του Μαρτίου, στη τηλεδιάσκεψη με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Άντονυ Μπλίνκεν, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών είχε αναφερθεί στο ζήτημα της παραπληροφόρησης και στους κινδύνους που ελλοχεύουν από εκστρατείες παραπληροφόρησης με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και deep fakes, κατά τη διάρκεια πολεμικών συρράξεων και εκλογών ανά τον κόσμο, ειδικά δε όταν αυταρχικά καθεστώτα χρησιμοποιούν τα εργαλεία αυτά για να χειραγωγούν την κοινή γνώμη.

***

Γιατί ο Κασσελάκης έβαλε πλώρη για ακριτικά φυλάκια;

Μαθαίνω ότι ο Πρόεδρος Κασσελάκης θα επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες Μονάδες και Φυλάκια των Ενόπλων Δυνάμεών μας, σε διάφορα νησιά του Αιγαίου Πελάγους.

Θα συνοδεύεται από τον πιστό ακόλουθό του και σύμβουλό του συνάμα, απόστρατο Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη. Τώρα για ποιο λόγο θα το κάνει; Μου λένε για ανταλλαγή ευχών ενόψει εορτασμού του Πάσχα, αλλά και για να τονωθεί το «πατριωτικό» προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ. Ευρωεκλογές γαρ…

***

Πατριάρχης και πρύτανης σε ουσιαστική συζήτηση

Μια εγκάρδια και ουσιαστική συζήτηση είχαν προσφάτως στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, μετά την επίσημη τελετή αναγόρευσης σε Επίτιμο Καθηγητή του Ομότιμου Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Βλάσιου Φειδά.

Μια συζήτηση που αφορούσε τον ρόλο και την προσφορά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τον ρόλο του Πανεπιστημίου, τους φοιτητές ως εκπροσώπους του μέλλοντος αλλά και τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ να δηλώνει την ετοιμότητα και διάθεση του Πανεπιστημίου Αθηνών να βοηθήσει με εκπαιδευτικά προγράμματα την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης και τον Οικουμενικό Πατριάρχη να προτείνει από τη μεριά του τη συμμετοχή φοιτητών του ΕΚΠΑ στα προσκυνήματα που συχνά οργανώνει στην Καππαδοκία, τον Πόντο και όπου αλλού βρίσκονται ερειπωμένες εκκλησίες που μαρτυρούν την παρουσία του Ελληνισμού.

***

Ρεμπέτικες μελωδίες στο Κάιρο

Στο πλαίσιο των εορτασμών της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, η Πρεσβεία της Ελλάδος στο Κάιρο, σε συνεργασία με την Όπερα του Καΐρου και τον Τομέα Διεθνών Πολιτιστικών Σχέσεων του Υπουργείου Πολιτισμού της Αιγύπτου, διοργάνωσε στο θέατρο Ελ Γκομχουρία της Όπερας του Καΐρου, στις 15.4.2024, μουσική παράσταση αφιερωμένη στο ρεμπέτικο.

Αντιπροσωπευτικά τραγούδια του είδους ερμηνεύθηκαν από τον Ζαχαρία Καρούνη, την Σαββέρια Μαργιολά και την Ντένια Κουρούση, συνοδεία δεκαμελούς ορχήστρας, υπό την επιμέλεια του Θωμά Κωνσταντίνου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε λίγους μήνες μετά την παράσταση-αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την γέννηση της Μαρίας Κάλλας, η οποία είχε συνδιοργανωθεί από την Πρεσβεία της Ελλάδος και την Όπερα του Καΐρου. Παρούσα στην εκδήλωση και η Πρόεδρος της Όπερας του Καΐρου, Δρ Lamiaa Zayed. Ο πολιτισμός, ως προνομιακός τομέας της συνεργασίας Ελλάδος και Αιγύπτου, αποτελεί μία από τις θεμελιώδεις πτυχές των εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και των ισχυρών δεσμών μεταξύ των δύο λαών.