Η κυριότερη δικαιολογία την οποία επικαλείται ο πρόεδρος Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία είναι ότι ήθελε να απαλλάξει τους ρωσόφιλους πληθυσμούς της περιοχής Ντονμπάς από την καταπίεση των Ουκρανών. Ως γνωστόν, το θεωρούμενο από τη Μόσχα ως ναζιστικό τάγμα Αζόφ δραστηριοποιείται κυρίως εκεί και ηγείται της αντίστασης στην πολύπαθη Μαριούπολη. Ομως πίσω από την επιχειρηματολογία αυτή κρύβεται, όπως συνήθως, η ιδιοτέλεια. Από έρευνα του ιστότοπου Protagon και της ιταλικής εφημερίδας «Corriere della Sera» προκύπτει ότι το υπέδαφος της περιοχής αυτής διαθέτει πλούσια κοιτάσματα σπάνιων γαιών, μεταλλευμάτων κάθε είδους αλλά και ορυκτών καυσίμων. Εξ ου και έχει αναπτυχθεί εκεί και αντίστοιχη βιομηχανία. Ενας χάρτης της Ουκρανίας επί Σοβιετικής Ενωσης είναι αποκαλυπτικός όσον αφορά τον πλούτο του εδάφους του Ντονμπάς και της παράκτιας ζώνης από τη θάλασσα του Αζόφ έως και τη Μαύρη Θάλασσα. Στον χάρτη αυτό η περιοχή εμφανίζεται ως ο αιμοδότης των σοβιετικών βιομηχανιών και αποκαλείται «η καρδιά της Ρωσίας» (η Ουκρανία τότε ανήκε στη Σοβιετική Ενωση). Ετσι καταλαβαίνεις για ποιον λόγο ο πρόεδρος Πούτιν θέλει τόσο πολύ αυτή την περιοχή, έγραψε η «Corriere della Sera».

Από τότε και στη διαδρομή του χρόνου το Ντονμπάς αναδείχθηκε στη σπουδαιότερη πλουτοπαραγωγική περιοχή της Ουκρανίας, καθώς τα εδάφη του είναι πλούσια σε άνθρακα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο, σίδηρο, μαγγάνιο, τιτάνιο, αλλά και σπάνιες γαίες, οι οποίες είναι απαραίτητες στην παραγωγή προϊόντων σύγχρονης τεχνολογίας. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι σπάνιες γαίες (λίθιο, ταντάλιο, νιόβιο, βηρύλλιο κ.ο.κ.) θεωρούνται σπάνιες διότι εντοπίζονται μόνο σε ορισμένες περιοχές της Γης. Η Κίνα κατέχει πάνω από το 62% της παγκόσμιας παραγωγής, με δεύτερες τις Ηνωμένες Πολιτείες (12,3%), τη Μιανμάρ (10,3%) και την Αυστραλία (10%). Στην Ευρώπη μόνο η Ουκρανία διαθέτει σχετικά κοιτάσματα και κυρίως λίθιο, ταντάλιο, νιόβιο, βηρύλλιο, που είναι απαραίτητα στην παραγωγή καταλυτών, αλλά και εξαρτημάτων για συσκευές υψηλής τεχνολογίας (μαγνήτες, επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, smartphones, ψηφιακές κάμερες, λαμπτήρες λεντ, καθαρή ενέργεια κ.ά. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ουκρανία διαθέτει και το μεγαλύτερο κοίτασμα ουρανίου στην Ευρώπη, εξ ου και οι τέσσερις πυρηνικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως το Τσέρνομπιλ.

Ας σημειωθεί ότι το 42% του ΑΕΠ της Ουκρανίας προκύπτει από τον ορυκτό πλούτο της. Προς το παρόν οι εξορύξεις που γίνονται εκεί αφορούν 4.000 κοιτάσματα, η συνολική αξία των οποίων υπολογίζεται σήμερα στα 7,5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Μόνο τα αποθέματα σιδήρου υπολογίζονται σε 30 δισεκατομμύρια τόνους και τα μεγαλύτερα κοιτάσματα βρίσκονται στο Ντονμπάς.

Ετσι εξηγείται γιατί η Ρωσία επιδιώκει να εντάξει στα εδάφη της την περιοχή Ντονμπάς και ουδόλως ενδιαφέρεται για τα εδάφη της υπόλοιπης Ουκρανίας. Και γιατί θα επιμείνει στην ανάκτησή τους ή τουλάχιστον την αυτονομία τους. Και μάλλον έτσι θα λήξει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Εκτός αν ηττηθεί.

Ετσι μπορεί να εξηγηθεί και το γιατί η Δύση επενδύει τόσο τεράστια κονδύλια στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο ορυκτός πλούτος της είναι απολύτως αναγκαίος για τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας της πέρα από τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν γι’ αυτήν από την εκμετάλλευσή τους αν το Ντονμπάς δεν περιέλθει υπό τον έλεγχο της Ρωσίας.