Aνατροπές, αποκαλύψεις, απρόοπτα και κωμικές καταστάσεις διαδέχονται τις δραματικές αποφορτίζοντας το συγκρουσιακό τοπίο στο έργο του Ζαν Κοκτό «Τρομεροί Γονείς» («Les parents terribles») που παρουσιάζει η Αναστασία Παπαστάθη στο θέατρο RADAR (Πλατεία Αγίου Ιωάννη και Πυθέου 93 – Νέος Κόσμος, σταθμός Μετρό ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ).

 

Χαρακτηριστικό της παράστασης που έχει πάρει παράταση λόγω της θετικής ανταπόκρισης του κοινού, είναι η καινούργια προσέγγιση της Παπαστάθη: η δράση του έργου που είναι η χρονιά του 1938 στο  Παρίσι (όταν το έργο γράφτηκε) μεταφέρεται στην Αθήνα των καιρών μας. Και αυτό βεβαίως δηλώνει και την επικαιρότητα του.

 

Δεξιοτέχνης της μυθοπλασίας, ο Ζ. Κοκτό (1889 – 1963) έχει στήσει έναν  δυνατό μύθο για τις οικογενειακές σχέσεις, για την δύναμη του έρωτα και την ατομική ελευθερία, με κεντρική ηρωίδα μια διαβητική γυναίκα αποξενωμένη από τον άντρα της και εξαρτημένη από τον γιο της – μια γυναίκα που χειραγωγεί τους άλλους μέσω της αρρώστιας της και της κυκλοθυμίας της. 

 

Η ανύπαντρη αδερφή της που ζει μαζί τους έχει αναλάβει να τους συντηρεί (κανείς δεν εργάζεται στο σπίτι) και εκείνη είναι η μόνη που μπορεί να διαχειριστεί την περιουσία από την κληρονομιά που άφησε ο πλούσιος θείος στις δυο αδερφές.

Η αφίσα της ταινίας «Τρομεροί γονείς» (1948) του Ζαν Κοκτό

 

Τι γίνεται όμως όταν ο γιος ερωτεύεται και θέλει να σπάσει τα δεσμά της οικογένειας; Η παλιότερη γενιά αναπόφευκτα θα συγκρουστεί με την νέα που διεκδικεί την δική της ταυτότητα. Και τόπος σύγκρουσης θα είναι το σαλόνι του σπιτιού της οικογένειας.

 

Να σημειωθεί ότι 10 χρόνια μετά την συγγραφή του έργου, ο Κοκτό το γύρισε ο ίδιος στο σινεμά με πρωταγωνιστές τον Ζαν Μαρέ και την Ζοζεφίν Ντέι. Οκτώ χρόνια αργότερα γυρίστηκε ταινία και στην Ιαπωνία, το «Aijô no kessan» από τον Σιν Σαμπούρι.

 

Εκτός από την σκηνοθεσία η Αναστασία Παπαστάθη υπογράφει την μετάφραση, την δραματουργική επεξεργασία και τον σχεδιασμό των φωτισμών, ενώ επίσης πρωταγωνιστεί δίπλα στους Χρήστο Ευθυμίου, Μαρία Μαυρομα-τάκη, Αντώνη Καραθανασόπουλο και Ευδοκία Ασπρομάλλη.

 

Ενδιαφέρον τέλος προκαλεί το γεγονός ότι τις Κυριακές 15 και 29 Μαΐου, μετά την παράσταση θα πραγματοποιηθεί  ανοιχτός διάλογος με το κοινό, με θέματα που προκύπτουν από το έργο. Την συζήτηση συντονίζει η Θεραπεία Στάμου-Μαζαράκη, Ψυχολόγος – Σωματική-Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια – Οικογενειακή σύμβουλος και trainer – μέλος του ECP.

 

Η παράσταση διαρκεί 90’ χωρίς διάλειμμα  και πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Πληροφορίες

Κάθε Σάββατο 21:00 & Κυριακή στις 19:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

15 ευρώ: Γενική είσοδος:

12 ευρώ:  Φοιτητές / ΑμΕΑ / Άνεργοι/ Άνω των 65

Πληροφορίες-κρατήσεις στο ταμείο του θεάτρου: 210 9769294

Προπώληση viva.gr:

https://www.viva.gr/tickets/theater/theater-radar/tromeroi-goneis/ «Τίποτα λιγότερο από τα πάντα»