Ο θάνατος του «θηρίου» της Μαύρης Θάλασσας, του οπλισμένου σαν αστακό πλοίου Moskva επιβεβαιώνεται και από τις φωτογραφίες που το απεικονίζουν λίγο πριν βυθιστεί να καίγεται και να έχει πάρει κλίση.

Γύρω του βρίσκονται σωστικά σκάφη και ρυμουλκά που προσπαθούν να σώσουν ότι μπορεί να σωθεί. Οι φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν από το πρωί ένα πλοίο ίδιας κλάσης με το Moskva, (καταδρομικό τύπου Slava) αλλά δεν μπορούσαν να επιβεβαιωθούν ότι πρόκειται για το ίδιο πλοίο.

Η Daily mail, αλλά και ο independent, που επικαλούνται ειδικούς αναλυτές επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για το Moskva και ότι οι φωτογραφίες και τα βίντεο είναι αυθεντικά.

Πάντως ενώ οι Ρώσοι έκαναν λόγο ότι το πλοίο τους βυθίστηκε κατά τη διάρκεια ρυμούλκησης εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών και της θαλασσοταραχής που υπήρχε, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να υπάρχει στη φωτογραφία, κάτι που σημαίνει ότι οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες σχεδόν αμέσως μετά το χτύπημα που δέχτηκε.

Οι ειδικοί

Επίσης οι ειδικοί λένε από την ανάλυση των φωτογραφιών του διαλυμένου σκαριού, ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ισχύουν τα όσα λένε οι Ουκρανοί, δηλαδή ότι το Moskva χτυπήθηκε από δυο Ουκρανικούς πύραυλους Neptune.

Ο ειδικός ερευνητής Sidharth Kaushal του Royal United Services Institute (RUSI) που μίλησε στον Independent είπε χαρακτηριστικά: «Εξέτασα τις εικόνες και είναι του Moskva. Η τοποθέτηση του ραντάρ (ορατό στη φωτογραφία), τα κάνιστρα για πυραύλους επιφάνειας αέρος και επιφάνειας-εδάφους και η γάστρα φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι είναι καταδρομικό κλάσης Slava και επομένως πρέπει να είναι το Moskva».