Σχεδόν το 65% των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας πιστεύει ότι ο κοροναϊός δημιουργήθηκε σε εργαστήριο για τον έλεγχο των ανθρώπων, ενώ το 44% συμφωνεί ότι ο αριθμός των ασθενών με κοροναϊό έχει αυξηθεί επειδή δόθηκαν χρήματα για να καταγραφούν άνθρωποι που δήθεν πεθαίνουν από αυτή την ασθένεια.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα euractiv.gr, το 46% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ιοί και διάφορες τοξίνες ψεκάζονται από αεροπλάνα.

Αυτά είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης «Ο άνθρωπος του λαού: Ανάλυση της κοινής γνώμης για τα πολιτικά αιτήματα των πολιτών» που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Societas Civilis (IDSCS) σε συνεργασία με το Προεδρικό Κέντρο Πολιτικής Εκπαίδευσης (PCPO).

Ο Μίσα Πόποβιτς, επικεφαλής του κέντρου και ανώτερος ερευνητής του Ινστιτούτου για τη Δημοκρατία «Societas Civilis» τόνισε κατά την παρουσίαση των ευρημάτων ότι σύμφωνα με τις απαντήσεις της δημοσκόπησης, υπάρχει υψηλή αποδοχή θεωριών συνωμοσίας μεταξύ των πολιτών.

Το 72% των πολιτών πιστεύει ότι ο κόσμος ελέγχεται από μερικές ισχυρές οικογένειες, δηλαδή ότι σε κάποιες μυστικές συνόδους κορυφής σε κάποια κάστρα στην Ευρώπη αποφασίστηκε πώς θα κυλήσει η ιστορία, ποιος θα έρθει στην εξουσία κ.λπ.

Επίσης, το 46% των ερωτηθέντων συμφωνεί ότι το κλίμα ελέγχεται από ορισμένους δορυφόρους ή ραντάρ.

Η έρευνα αναφέρει ότι το 29% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή και το 57% πιστεύει ότι τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης διαδίδουν ψέματα.