Αναγκασμένη να προσαρμόζει την τακτική της στη δυναμική της πανδημίας, λαμβάνοντας αποφάσεις που, όπως στην περίπτωση της Μυκόνου, προκαλούν ισχυρές αντιδράσεις, αναδεικνύουν κενά και αδυναμίες στον σχεδιασμό που έχει γίνει και αφήνουν έδαφος στην άσκηση κριτικής από την αντιπολίτευση, είναι η κυβέρνηση. Το «στοίχημα του καλοκαιριού» που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό «το τοπίο του φθινοπώρου» αποδεικνύεται περίπλοκο και η αναμέτρηση με την πραγματικότητα των αριθμών δεν εξελίσσεται, μέχρι στιγμής, όπως ακριβώς θα επιθυμούσαν οι κυβερνητικοί επιτελείς. Το ποσοστό του εμβολιασμένου πληθυσμού παραμένει χαμηλό, κινείται στο 45%. Την Πέμπτη έσπασε το φράγμα της χορήγησης 10 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων. Ωστόσο ο στόχος του 70% που έχει θέσει η κυβέρνηση προκειμένου να δημιουργηθεί ένα στοιχειώδες «προστατευτικό τείχος», παρά τα σήματα αισιοδοξίας που εκπέμπονται, με βάση τα σημερινά δεδομένα, δεν φαίνεται εύκολο να επιτευχθεί.

Το τείχος της άρνησης

Η κυβέρνηση συνεχίζει τον αγώνα δρόμου για τον εμβολιασμό όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους των πολιτών, προσπαθώντας να θωρακίσει τη δημόσια υγεία. Ενέτεινε την εκστρατεία ενημέρωσης, απευθύνει συνεχώς εκκλήσεις για εμβολιασμό, επέσπευσε τις αποφάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και το πλαίσιο των κυρώσεων για όσους θελήσουν να τον αποφύγουν, ενέταξε στους υπόχρεους εμβολιασμού τους εργαζομένους στο ΕΚΑΒ, ενίσχυσε το πρόγραμμα του κατ’ οίκον εμβολιασμού, έδωσε το δικαίωμα αυθημερόν εμβολιασμού με όποιο εμβόλιο επιλέξουν οι πολίτες.

Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα». Η πανδημία χτυπάει τους ανεμβολίαστους. Ο πληθυσμός, άνω των 50 ετών, που έχει αποφύγει τον εμβολιασμό, άρα είναι εκτεθειμένος στον ιό και κινδυνεύει να νοσήσει βαριά αν προσβληθεί, ξεπερνά τις 800.000. Την Πέμπτη, στην τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι επείγει ο άμεσος εμβολιασμός των ενηλίκων άνω των 40 ετών καθώς ήδη έχει αρχίσει να παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων στις ηλικίες 40-60 που εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε τα χρηματικά μπόνους σε γιατρούς και φαρμακοποιούς που θα συνδράμουν στον εμβολιασμό. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι οι κρίσιμες ηλικίες που εμφανίζονται επιφυλακτικές έχουν σχέση εμπιστοσύνης με τον γιατρό και τον φαρμακοποιό τους.

Η αγωνία του Σεπτεμβρίου

Το μεγάλο στοίχημα είναι η εικόνα ετοιμότητας που θα παρουσιάσει το ΕΣΥ στις αρχές του φθινοπώρου. Θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από το πόσοι από τους ανεμβολίαστους που εργάζονται στο Σύστημα Υγείας θα αλλάξουν στάση για να αποφύγουν την αναστολή εργασίας και την απώλεια του μισθού τους. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η πίεση θα έχει αποτέλεσμα ειδικά στις τάξεις των νοσηλευτών και του προσωπικού που εμφανίζουν αξιοπρόσεκτα ποσοστά αποφυγής του εμβολιασμού και σε κάθε περίπτωση εκτιμούν ότι ο μηχανισμός αναπλήρωσης θα καλύψει τα κενά, ώστε να μην παρουσιαστούν προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων.

Σε ό,τι αφορά την υποχρεωτικότητα, δεν φαίνεται να επεκτείνεται και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εκπαιδευτικών στο πλαίσιο του ασφαλούς ανοίγματος των σχολείων. Ωστόσο μια τέτοια απόφαση δεν φαίνεται να προκρίνεται. Ο Πρωθυπουργός έκανε έκκληση στους εκπαιδευτικούς να εμβολιαστούν. Ενα μεγάλο ποσοστό είναι ήδη εμβολιασμένο. Και ο μηχανισμός αναπλήρωσης ενός ποσοστού 10%-15% των καθηγητών που ενδεχομένως να θελήσει να αποφύγει τον εμβολιασμό δεν είναι απλή υπόθεση.

Ο τουρισμός και το «καμπανάκι» της Μυκόνου

Στις αρχές της εβδομάδας το υπουργείο Ναυτιλίας εξέδωσε μια ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία 2.500 επιβάτες έμειναν έξω από τα πλοία επειδή δεν είχαν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή τεστ. Η ανακοίνωση ήλθε στον απόηχο των συζητήσεων για τα αίτια που οδήγησαν στο «μίνι lockdown» στη Μύκονο, η κυβέρνηση δέχθηκε επικρίσεις καθώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν από αναρτήσεις που επισήμαναν ότι οι έλεγχοι δεν ήταν και τόσο αυστηροί, καθώς και άλλες που έδειχναν το κενό σχεδιασμού στην ύπαρξη ξενοδοχείων καραντίνας.

Τα μέτρα που ελήφθησαν αποτέλεσαν, πράγματι, «καμπανάκι για όλους», όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Και αυτό ίσχυσε τόσο για την κυβέρνηση, που εκ των πραγμάτων αναγκάστηκε να σφίξει τα λουριά, αλλά και για τους τοπικούς παράγοντες, όχι μόνο στη Μύκονο αλλά και σε όλη τη χώρα, που συνειδητοποίησαν ότι θα πρέπει να συμμετάσχουν πιο ενεργά στην προσπάθεια να εμποδιστεί η εξάπλωση του ιού. Οι έλεγχοι στα πλοία και στα αεροδρόμια έγιναν πιο ενδελεχείς, ενώ οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον τουρισμό και στην εστίαση, σε όλη τη χώρα, υποχρεούνται πλέον σε δύο τεστ την εβδομάδα (σε ένα self test και σε ένα rapid test).

Το «μοντέλο της Μυκόνου», παρά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν, εκτιμήθηκε ότι έφερε αποτέλεσμα. Η στοχευμένη παρέμβαση (διασκέδαση, μεταμεσονύχτια κυκλοφορία) οδήγησαν σε μερικό έλεγχο της κατάστασης. Αυτό το μοντέλο αναμένεται να ακολουθηθεί και για τα νησιά που βρίσκονται στην «πορτοκαλί» ζώνη (Πάρος, Σαντορίνη, Ιος, Ρέθυμνο και Ηράκλειο Κρήτης). Τα επιδημιολογικά τους δεδομένα θα αξιολογούνται καθημερινά, με την κυβέρνηση να εμφανίζεται έτοιμη να παρέμβει λαμβάνοντας αποφάσεις ανάλογες με αυτές που εφάρμοσε στο Νησί των Ανέμων.