Δεν είναι καθόλου εύκολο να μιλήσεις με τις νοσηλεύτριες της Εντατικής του Ευαγγελισμού. Εκεί στον 3ο όροφο, στη ΜΕΘ-2, όπου δίνονται καθημερινώς πραγματικές μάχες για τη διάσωση ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό. Οχι επειδή τους απαγορεύει κανείς να μιλήσουν, ή επειδή δεν επιθυμούν, αλλά τούτες τις δύσκολες ημέρες βρίσκονται καθημερινώς  με αυταπάρνηση – θα έλεγα – στο πλευρό των ασθενών. Δέκα οκτώ κρεβάτια σε μια πτέρυγα, άλλα τόσα και ίσως και παραπάνω σε άλλη, δεκάδες άλλα κρεβάτια σε άλλες πτέρυγες, ο Ευαγγελισμός πιθανότατα αυτή τη στιγμή να διαθέτει τα περισσότερα κρεβάτια σε εντατικές μονάδες νοσηλείας από άλλα νοσοκομεία. Επαρκούν; θα πείτε. Μόνο εάν τηρηθούν σχολαστικά τα μέτρα, εάν δηλαδή δεν χαλαρώσουν.

***

Η Γωγώ, η Λένα και η Μαρία είναι τρεις από τις πολλές νοσηλεύτριες της ΜΕΘ-2 του Ευαγγελισμού. Τρία νέα κορίτσια, με ολοκληρωμένη εκπαίδευση, επαγγελματική αρτιότητα, που έχουν προσληφθεί στο ΕΣΥ με συμβάσεις εδώ και δέκα χρόνια και ουδείς ενδιαφέρεται να τις μονιμοποιήσει. Τρεις ηρωίδες της Εντατικής που οι ασθενείς τους, εάν τις συναντήσουν κάποια στιγμή έξω από το νοσοκομείο, δεν πρόκειται να τις αναγνωρίσουν. Και όμως η Γωγώ, η Λένα και η Μαρία βρίσκονται ημέρες δίπλα τους, χαίρονται όταν πάνε καλά, σχεδόν πανηγυρίζουν και φωτογραφίζονται μαζί τους όταν τους αποδιασωληνώσουν, κλαίνε όταν μια μάχη χάνεται, αισιοδοξούν ότι μπορεί να έχασαν τη μάχη αλλά όχι τον πόλεμο. Και ποιος θα τολμήσει να τους πει το αντίθετο; «Το μυαλό μας είναι συνεχώς στον άνθρωπο και η μόνη μας ανταμοιβή είναι ένα χαμόγελο που εισπράττουμε από τον ασθενή εάν πάνε όλα καλά, ή όταν μας κρατάει σφιχτά το χέρι, σαν να μη θέλει ποτέ να μας το αφήσει. Αυτή είναι η αμοιβή μας» λένε και οι τρεις με ένα στόμα, με μια ψυχή.

***

Η μία εξ αυτών, η Γωγώ, εμφανίστηκε στο συγκινητικό βιντεάκι της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και το αφιέρωσε στις ελληνίδες και στους έλληνες επιστήμονες, ερευνητές, γιατρούς, νοσηλευτές και τραυματιοφορείς που δίνουν τη μάχη κατά του κορωνοϊού εντός και εκτός Ελλάδας: «Νιώθουμε υπερήφανοι και τους ευχαριστούμε» καταλήγει στο μήνυμά της που έστειλε μέσω των σόσιαλ μίντια η Πρόεδρος. Στο βιντεάκι εμφανίζονται γιατροί και νοσηλευτές από τη χώρα μας και έλληνες γιατροί και νοσηλευτές απ’ όλον τον κόσμο. Ανάμεσά τους και η Γωγώ (ή Γεωργία όπως εμφανίζεται στο βίντεο). Καμία ή κανείς απ’ αυτούς δεν μιλάνε, αλλά βλέποντάς τους στο βίντεο όντως νιώθεις υπερήφανος που συναντάς έλληνες γιατρούς και νοσηλευτές στα πέρατα του κόσμου να σώζουν ζωές. Απλώς υπάρχει η υπενθύμιση της Προέδρου ότι «το μεγαλύτερο δώρο ζωής είναι η υγεία, αυτή είναι ο πραγματικός πλούτος». Λόγια που παίρνουν μεγαλύτερη αξία για τους συμπατριώτες μας που βρίσκονται στις Εντατικές.

***

Η χαρά όταν κάποιος παίρνει εξιτήριο

Η Γωγώ, η Λένα και η Μαρία αλλά και οι υπόλοιπες νοσηλεύτριες των ΜΕΘ του Ευαγγελισμού προσφέρουν τα μέγιστα στο κοινωνικό σύνολο: «Ωρες παραμένουμε στη ΜΕΘ, μακριά από την οικογένειά μας, με τον κίνδυνο της μόλυνσης να παραμονεύει και με τις μάσκες από την πολλή χρήση να γίνονται ένα με το πρόσωπό μας. Συχνά, όταν κάποια στιγμή βγάζουμε τη μάσκα, μένουν για αρκετή ώρα οι χαρακιές στο μέτωπό μας» λένε. Αλλά για τις νοσοκόμες του Ευαγγελισμού, «η χαρά είναι περίσσια, μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε όταν κάποιος από τους ασθενείς μας πάρει το εξιτήριο και φύγει από τη ΜΕΘ».  Γιατί θα πρέπει όλοι να ξέρουμε ότι μέσα στις ΜΕΘ διεξάγεται ο πραγματικός πόλεμος, με τους ασθενείς να είναι ολομόναχοι, αντιμέτωποι με έναν φονικό ιό και με τη μόνη επαφή που έχουν με τη ζωή (εκείνες τις ώρες που παλεύουν με τον κορωνοϊό) να είναι με τις νοσηλεύτριες και με τους γιατρούς.

***

Οταν ο Πρωθυπουργός καλεί την Πρόεδρο

Αν και μπορώ να φανταστώ ποιοι είναι αυτοί που ενορχηστρώνουν όλα αυτά τα κακόβουλα δημοσιεύματα κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί συνεχίζουν. Τι  και ποιον εξυπηρετούν; Τι επιδιώκουν; Αυτή τη φορά έβαλαν στο στόχαστρό τους την Πρόεδρο επειδή (άκουσον-άκουσον) έμεινε για δύο ημέρες στο Προεδρικό Μέγαρο, αντί να πηγαινοέρχεται στο σπίτι της στον Κεραμεικό. Δηλαδή η Πρόεδρος (και ορθώς έπραξε), αντί να μετακινείται στους άδειους δρόμους της Αθήνας και μαζί με αυτή να μετακινείται η συνοδεία της, προτίμησε να εργαστεί από το Προεδρικό Μέγαρο. Ετσι έμειναν στο σπίτι τους οι αστυνομικοί και άλλοι συνεργάτες της. Να σημειώσω ότι σήμερα (Τετάρτη) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τηλεδιάσκεψη (στις 11 το πρωί) με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να την ενημερώσει για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον κορωνοϊό, αλλά και για τα οικονομικά μέτρα στήριξης που παίρνει η κυβέρνηση. Και όλα αυτά την επομένη των κακόβουλων αυτών δημοσιευμάτων. Τυχαίο; Δεν νομίζω.

***

Το… leasing και η καραντίνα

Ιδού τι μπορεί κανείς να αλιεύσει τούτες τις δύσκολες ημέρες της καραντίνας από την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως: Με κυβερνητική απόφαση ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), που υπάγεται στην εποπτεία του υπουργού Υγείας, ανέλαβε τη συγκρότηση και λειτουργία 500 Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ). Οι ΚΟΜΥ θα αναλάβουν τη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού και την παροχή νοσηλευτικής βοήθειας σε ύποπτα ή πιθανά κρούσματα κορωνοϊού COVID-19 κατ’ οίκον (σημειώστε αυτό το «κατ’ οίκον») υπό την καθοδήγηση και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Αυτή είναι μια προσέγγιση που εφάρμοσε με επιτυχία η Κίνα κατά την έξαρση της κρίσης του κορωνοϊού και την οποία αποφάσισε να ακολουθήσει και η Ελλάδα.

***

Αλλά κάπου εδώ ξεκινούν οι πονοκέφαλοι. Βλέπετε, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Υγείας αποφασίστηκε η μίσθωση έως 500 οχημάτων – και η προμήθεια καυσίμων – για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων των Κινητών Ομάδων Υγείας. Αυτό είναι ένα τεράστιο συμβόλαιο – ειδικά για τους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε – το οποίο το θέλουν όλες οι εταιρείες ενοικίασης και χρονομίσθωσης αυτοκινήτων. Και από ό,τι μαθαίνω, ήδη άρχισαν κάποιοι τις… πιέσεις. Καταλαβαίνω πως το θέμα θα το χειριστεί κεντρικά η κυβέρνηση και πως το σχετικό συμβόλαιο δεν θα δοθεί από τον ΕΟΔΥ μόνο σε έναν ανάδοχο.