«Αμβούργο, σε ευχαριστούμε!» είναι ο ενθουσιώδης τίτλος στο σχόλιο της εναλλακτικής Tageszeitung (ΤΑΖ). «Ναι, το αποτέλεσμα του Αμβούργου δεν λέει κάτι παρά μόνο για το ίδιο το Αμβούργο. Αλλά η υπόλοιπη Γερμανία θα πρέπει να παραδειγματιστεί από αυτό το ‘κάτι’. Οι άνθρωποι σε αυτή την πόλη διατρανώνουν τη θέλησή τους να προστατεύσουν τη Δημοκρατία. Και την ίδια στιγμή να αρχίσουν να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις του μέλλοντος και ιδιαίτερα στην προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος, γιατί αυτό ήταν το πιο σημαντικό θέμα στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, σύμφωνα με σχετικές μετρήσεις».

Στον μεγάλο νικητή των εκλογών, τον σοσιαλδημοκράτη δήμαρχο του Αμβούργου Πέτερ Τσέντσερ, εστιάζει η βαυαρική Mittelbayerische Zeitung: «Η αναμενόμενη επανεκκίνηση μίας κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων είναι και ένας προσωπικός θρίαμβος για τον Πέτερ Τσέντσερ και τη διακριτική παρουσία του. Ο πρώην ιατρός βρήκε προφανώς την κατάλληλη συνταγή για το SPD στο Αμβούργο, αποσυνδέοντάς το από το SPD σε ομοσπονδιακό επίπεδο και από το ηγετικό δίδυμο των Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς και Σάσκια Έσκεν, που ελάχιστα πείθει. Στον προεκλογικό αγώνα του Αμβούργου το ομοσπονδιακό SPD ήταν σχεδόν ανύπαρκτο. Ο προηγούμενος, αλλά και- όπως όλα δείχνουν- επόμενος δήμαρχος του Αμβούργου, ο Πέτερ Τσέντσερ, έδειξε ότι το SPD μπορεί ακόμη να κερδίζει- κάτι που θεωρούσαν σχεδόν ανέφικτο στην υπόλοιπη χώρα».

«Ανασφάλεια» στο κυβερνών χριστιανοδημοκρατικό κόμμα

Κατηφής παρακολουθεί τα αποτελέσματα ο υποψήφιος της CDU Μάρκους ΒάινμπεργκΚατηφής παρακολουθεί τα αποτελέσματα ο υποψήφιος της CDU Μάρκους Βάινμπεργκ

H συντηρητική εφημερίδα Die Welt προτιμά να σχολιάσει τις εσωκομματικές παλινωδίες των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) που κατέγραψαν στο Αμβούργο το χειρότερο ποσοστό τους εδώ και 69 χρόνια: «Το εκλογικό αποτέλεσμα του Αμβούργου κάνει ακόμη πιο δύσκολη την αναζήτηση νέας ηγεσίας. Οι προηγούμενες δύο εβδομάδες έχουν δείξει ότι κανείς δεν διαθέτει τo απαραίτητo κύρος, αλλά και την απαιτούμενη ικανότητα συνδιαλλαγής που ένα ηγετικό αξίωμα απαιτεί από την πρώτη κιόλας ημέρα. Ούτε ο πρώην επικεφαλής της Κ.Ο. Φρίντριχ Μερτς, ούτε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ, ούτε ο Νόρμπερτ Ρέτκεν που εστιάζει στην εξωτερική πολιτική, ούτε και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι κανείς δεν έχει εκδηλώσει επισήμως το ενδιαφέρον του, εκτός από τον Ρέτκεν. Η CDU είναι σαν μία πολύφερνη νύφη, την οποία κανείς δεν έχει το θάρρος να πλησιάσει. O εξευτελισμός του Αμβούργου εντείνει τη νευρικότητα και την ανασφάλεια στο κόμμα, αλλά και στους υποψηφίους».

«Κι όμως, το SPD μπoρεί ακόμα να κερδίζει» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Süddeutsche Zeitung, η οποία πάντως, στο σχόλιό της, εστιάζει και εκείνη περισσότερο στους εσωκομματικούς συσχετισμούς των Χριστιανοδημοκρατών. «Στον κόσμο της οικονομίας θα λέγαμε ότι η CDU θέτει σε κίνδυνο το brand name της. Ο πελάτης δεν ξέρει ποιο προϊόν έχει αγοράσει με την ψήφο του…», εκτιμά η εφημερίδα του Μονάχου.

«Πράσινος» καγκελάριος στη Γερμανία;

Τελικά άνοιξαν οι σαμπάνιες στο εκλογικό πάρτυ της AfDΤελικά άνοιξαν οι σαμπάνιες στο εκλογικό πάρτυ της AfD

Μία άλλη προσέγγιση με το βλέμμα στο μέλλον από την ανατολικογερμανική Mitteldeutsche Zeitung: «Έναν χρόνο πριν από τις εθνικές εκλογές οι πολιτικοί συσχετισμοί στη Γερμανία φαίνεται να αλλάζουν. Η πιθανότητα να δούμε έναν Πράσινο ή μία Πράσινη στην καγκελαρία είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Εξίσου ρεαλιστικό γίνεται, ξαφνικά, το σενάριο μία πολιτικής πλειοψηφίας αριστερά του Κέντρου». Στο ίδιο μήκος κύματος το Spiegel Online παρατηρεί: «Οι Πράσινοι κατάφεραν να αποσπάσουν περισσότερες από 30.000 ψήφους από το SPD, ενώ κέρδισαν και κάποιες ψήφους από την CDU και το FDP. Ήταν καθοριστικό το γεγονός ότι ψηφοφόροι των αστικών κομμάτων στηρίζουν στην κάλπη βασικές θέσεις των Πρασίνων: προστασία του κλίματος με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από εκείνη των άλλων κομμάτων, στροφή στην πολιτική μεταφορών, ενίσχυση της διαφορετικότητας στην κοινωνία.

Γιάννης Παπαδημητρίου