Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη γρίπη, μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες, ανεβάζοντας σε 13 τον συνολικό αριθμό των θυμάτων. Οι επτά θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και έξι σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Συνολικά καταγράφηκαν 59 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Από αυτά, τα 50 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Από το σύνολο των ασθενών αυτών, μόνο 25 (42,4%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας βρίσκεται επί ποδός για την ολοένα και αυξανόμενη τάση των κρουσμάτων της εποχικής γρίπης, που αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Όπως υπογραμμίζει σε σχετικό δελτίο Τύπου ο ΕΟΔΥ, «η πλειονότητα των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχει από γρίπη Α, η οποία καλύπτεται από το φετινό εμβόλιο. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί».

Το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ επισημαίνει πως η δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθήσει στην χώρα για τις προσεχείς εβδομάδες, ενώ αυξημένη κυκλοφορία του ιού θα υπάρχει όπως κάθε χρόνο τουλάχιστον έως τα μέσα Μαρτίου. Κατά συνέπεια αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων.

Τονίζεται ότι τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι:

-Η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής (πχ κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος). Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.
-Η έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 ημέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση. Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντι-ιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές. -Τα αντι-ιικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή.
-Ο εμβολιασμός, που αποτελεί το πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από τη γρίπη, με προτεραιότητα στις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
-O ΕΟΔΥ τονίζει την ανάγκη συνέχισης του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού με το αντιγριπικό εμβόλιο καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και κατά την περίοδο της γρίπης.