Ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας αναγνώρισε την Εκκλησία της Ουκρανίας

Η επίσημη ανακοίνωση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

«Από εδώ από το Κάιρο, την πρωτεύουσα της Αιγύπτου, να αναφερθώ σε ένα μεγάλο γεγονός για την εκκλησία μας. Το Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, το δεύτερο τη τάξει, κατόπιν πολλής προσευχής, κατόπιν πολλής περισκέψεως, με την παρουσία των Αγίων Αρχιερέων, με την παρουσία του Εξοχοτάτου Πρέσβεως της Ελλάδος, θα ήθελα επισήμως να αναγγείλω ότι από σήμερον το Πατριαρχείο μας κατέγραψε στα δίπτυχα την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας και τον Μακαριώτατο Προκαθήμενο αυτής κ. Επιφάνιο».

Με τα λόγια αυτά, και με τον πιο επίσημο τρόπο, με τον Έλληνα πρέσβη, Νίκο Γαριλίδη να βρίσκεται στο πλευρό του, ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής, Θεόδωρος, ανακοίνωσε στον κατάμεστο ναό της μεγαλύτερης αραβόφωνης ελληνορθόδοξης κοινότητας της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, τους Ταξιάρχες Καΐρου, την απόφαση του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου της Ορθοδοξίας να μνημονεύσει για πρώτη φορά τον μητροπολίτη Κιέβου, Επιφάνιο, ως τον προκαθήμενο της ουκρανικής Εκκλησίας.

«Έχω υπηρετήσει τόσα χρόνια στο χώρο της Εκκλησίας και γνωρίζω ότι από σήμερα, με το έλεος του Θεού, θα αρχίσει η λύσις αυτού του μεγάλου θέματος για την Εκκλησία μας. Η ομόνοια, η αγάπη, η ελπίδα, θα έλθει ανάμεσά μας», επεσήμανε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, καταλήγοντας ότι «μέσα από τους αγώνες μας, τις προσπάθειές μας, θα δούμε τον Χριστό να μας λέγει ότι είναι εν μέσω υμών».

Αμέσως μετά, ο έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αθήνα, μητροπολίτης Γουϊνέας, Γεώργιος, ανέγνωσε την επίσημη ανακοίνωση με την υπογραφή του προκαθημένου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής, Θεοδώρου Β΄, αναφέροντας συγκεκριμένα.

Η επίσημη ανακοίνωση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

«Κατά τους παρελθόντας μήνας, διεπιστώσαμεν την διάθεσιν των Αδελφών Αγίων Ιεραρχών υπέρ της αναγνωρίσεως του παραχωρηθέντος διά συνοδικού τόμου υπό του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου του Αυτοκεφάλου της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Όπως τυγχάνει τοις πάσι γνωστόν, η Αγία Καθολική Ορθόδοξος Εκκλησία ημών λειτουργεί κατά το συνοδικόν σύστημα διοικήσεως, ως παρέλαβε τούτο εκ της παραδόσεως και των Αγίων Οικουμενικών Συνόδων. Κατά τούτο, οι Πρόεδροι των κατά τόπους Εκκλησιαστικών Συνόδων αποτελούσι την συνισταμένην των μελών αυτών.

Συνωδά τούτοις και ημείς, ως συνισταμένη και επιτελεστική αρχή της διαθέσεως των Αδελφών Αγίων Ιεραρχών, εμνημονεύσαμεν εν τοις Διπτύχοις της Καθολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, τον Προκαθήμενον της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Μακαριώτατον Μητροπολίτην Κύριον Κύριον Επιφάνιον, προσευχόμενοι διακαώς υπέρ ειρήνης και ευσταθείας των Ορθοδόξων Εκκλησιών ημών».

Κατά την πανηγυρική θεία λειτουργία του ναού της μεγαλύτερης αραβόφωνης ελληνορθόδοξης κοινότητας της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, στο πατριαρχικό συλλείτουργο συμμετείχαν ο γέρων μητροπολίτης Ναϊρόμπι, Μακάριος, ο πατριαρχικός επίτροπος Καΐρου, μητροπολίτης Μέμφιδος, Νικόδημος, ο μητροπολίτης Ερμουπόλεως και πατριαρχικός επίτροπος για τους αραβοφώνους, Νικόλαος, ο έξαρχος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας στην Αθήνα, μητροπολίτης Γουϊνέας, Γεώργιος, ο μητροπολίτης Πηλουσίου, Νήφωνας και ο επίσκοπος Βαβυλώνος, Θεόδωρος.

Την όλη ακολουθία παρακολούθησαν επίσης, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο, Γιώργος Δασκαλόπουλος, εκπρόσωποι της αραβόφωνης ελληνορθόδοξης κοινότητας Καΐρου, καθώς επίσης και μέλη της ελληνικής παροικίας στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk