«Με ιδιαίτερο αίσθημα τιμής και ευθύνης αναλαμβάνω τα καθήκοντά μου στην νευραλγική θέση της παιδείας, που είναι κρίσιμη γιατί καθορίζει το μέλλον της χώρας» δήλωσε σήμερα η νέα υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και συνέχισε: «Η παιδεία συνιστά για εμάς την μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα».

Η κυρία Κεραμέως μίλησε για την ανάγκη συναινέσεων στον χώρο της παιδείας και είπε ότι θα επιδιώξει ταχύτητα στις αποφάσεις της χωρίς όμως να αιφνιδιάσει κανέναν. Σχετικά με το θέμα των θρησκευμάτων κάλεσε ιεράρχες, ιεροδιδασκάλους και συνεργαζόμενους φορείς σε ένα ανοικτό διάλογο με το υπουργείο. Συνεργασία ζήτησε και από τους επαγγελματικούς φορείς κι ενώσεις σχετιζόμενες με το υπουργειο.

«Σήμερα δεν είναι ημέρα απολογισμών ή σύγκρισης των εκπαιδευτικών μα προγραμμάτων» είπε ο απερχόμενος υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και πρόσθεσε: «Δεν υποστηρίζω ότι έγιναν όλα τελεία, όμως κάναμε μεταρρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν πάγια προβλήματα του εκπαιδευτικού μας συστήματος». Στην ομιλία του μίλησε για «εργαλειοποιηση» της έρευνας μέσω της μεταφοράς της στο υπουργείο Ανάπτυξης και ανέφερε ότι η κίνηση αυτή έχει ισχυρό ιδεολογικό συμβολισμό και θα αποβεί σε βάρος Ανθρωπιστικών σπουδών.

Προτείνε το υπουργείο να χωριστεί σε δυο υπουργεία: ένα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ένα τριτοβάθμιας, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει γιατί περίμενε την ημέρα της αποχώρησης του από το υπουργείο Παιδείας  για να καταθέσει την πρόταση του. Τέλος αναφέρθηκε στους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών στα σχολεία και ζήτησε η νέα κυβέρνηση.

Ο απερχόμενος υπουργός Έρευνας Κώστας Φωτακης δήλωσε ότι μετά από 4,5 χρόνια στο υπουργείο Παιδείας μπορεί να δηλώσει πως άλλαξε ριζικά το τοπίο της έρευνας, ενώ αυξήθηκαν θεαματικά οι πόροι για την παιδεία και δημιουργήθηκε ένα σύγχρονο Δικτυο ακριβείας στις αντιμετώπιση των ογκολογικών η νευροεκφυλιστικών νοσημάτων.