Πτώση των βάσεων στην πλειονότητα των τμημάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης, που θα είναι αισθητή κυρίως στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο (των θετικών επιστημών) και στο 3ο (των επιστημών Υγείας), δείχνουν τα βαθμολογικά στοιχεία των επιδόσεων των υποψηφίων στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.

Πάντως είναι εντυπωσιακό ότι στην κατηγορία των Ενιαίων Λυκείων, όπως έχουν ήδη γράψει «ΤΑ ΝΕΑ», διαμορφώνονται συνθήκες σχεδόν «ελεύθερης πρόσβασης», καθώς 81.244 υποψήφιοι διεκδικούν τις περίπου 78.335 θέσεις στα ΑΕΙ της χώρας.

Τα μάθημα της «αποτυχίας», όπως είχε ήδη επισημανθεί, ήταν φέτος η Χημεία όπου είχαμε θεαματική αύξηση των γραπτών κάτω από τη βάση κατά σχεδόν 16 μονάδες (πέρυσι οι υποψήφιοι που παρέδωσαν γραπτά κάτω από τη βαθμολογική βάση ήταν 26,25% και φέτος 42,12%).

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών φαίνεται ότι θα έχουμε βάσεις στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, όμως οι «άριστοι» φέτος ήταν λιγότεροι σε σύγκριση με πέρυσι. Αντίστοιχα στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο των Οικονομικών και της Πληροφορικής, είχαμε καλύτερες βαθμολογίες φέτος στην Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον, ενώ βελτιώθηκε και το τεράστιο ποσοστό αποτυχίας που είχε καταγραφεί στα Μαθηματικά.

Φέτος, ωστόσο, έχουμε πολλές νέες θέσεις στα ΑΕΙ και ένα Μηχανογραφικό Δελτίο χωρίς Ανώτατα Τεχνολογικά Ιδρύματα, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε εκπλήξεις και ανατροπές, αλλά και κίνηση των βάσεων σε πολλά τμήματα, ειδικά της περιφέρειας, που δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν.

Στην εκτίμηση των βάσεων που παρατίθεται παρακάτω από τον εκπαιδευτικό αναλυτή και διευθυντή των φροντιστηρίων Ομόκεντρο, Αντώνη Φλωρόπουλο, λαμβάνονται υπόψη η κλιμάκωση βαθμολογίας σε όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα κάθε Επιστημονικού Πεδίου, η κλιμάκωση βαθμολογίας στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας, οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων, η αντιστοιχία προσφερόμενων θέσεων και αριθμού υποψηφίων, η μετατροπή των ΤΕΙ σε πανεπιστήμια και η ίδρυση νέων σχολών.

 

Προβλέψεις ανά Πεδίο. Γενικά ωστόσο και όπως μπορούμε έως σήμερα να προβλέψουμε ανά Επιστημονικό Πεδίο:

  • Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο οι βάσεις θα κυμανθούν στα επίπεδα του 2018 με ελαφρώς ανοδικές τάσεις. Στο πεδίο αυτό δεν αυξήθηκε ο αριθμός εισακτέων αισθητά και οι σχολές που προστέθηκαν δεν είναι πολλές. Ετσι, θα έχουμε βάσεις με πολύ μικρές αυξομειώσεις από την περασμένη χρονιά.
  • Στο 2ο Πεδίο Θετικών Επιστημών θα σημειωθεί σημαντική πτώση βάσεων που προκλήθηκε κυρίως από τα πολύ δύσκολα θέματα της Φυσικής και της Χημείας. Στο πεδίο αυτό υπάρχουν πολλά ΤΕΙ που αναβαθμίστηκαν σε πανεπιστήμια και ασφαλώς η ζήτηση θα είναι αυξημένη. Τα νεοσύστατα πανεπιστήμια, πρώην ΤΕΙ της περιφέρειας θα δεχθούν φοιτητές με βαθμολογίες κάτω από 10.000 μόρια, που μπορεί σε κάποια να είναι κοντά και στα 8.000 μόρια.
  • Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Υγείας και Ζωής αναμένεται μικρή πτώση που προκλήθηκε και εδώ από τα θέματα της Φυσικής και της Χημείας αλλά εξομαλύνθηκε κάπως από τα ευκολότερα θέματα της Βιολογίας. Πάντως, αναμένεται πτώση βάσεων και στις ιατρικές σχολές αλλά ηπιότερη.
  • Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής θα υπάρξει σταθερότητα και μικρές αυξομειώσεις γιατί τα θέματα είχαν στο σύνολό τους βαθμό δυσκολίας που δεν διαφέρει σημαντικά από τον αντίστοιχο της περασμένης χρονιάς, με εξαίρεση το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας που ήταν περισσότερο απαιτητικό. Σημειώνουμε ότι στο πεδίο αυτό διατέθηκαν οι περισσότερες θέσεις από τις περίπου 4.000 που δόθηκαν σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία και εδώ υπάρχουν οι πιο πολλές σχολές, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και σε όλη την περιφέρεια.

Ολοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να οριστικοποιήσουν το Μηχανογραφικό Δελτίο τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr. Η προθεσμία λήγει τη Δευτέρα 15 Ιουλίου.

 

Οι αριστούχοι

Θανάσης Τσουκλίδης

Συγκέντρωσε 19.374 μόρια, υπερβαίνοντας ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις του. Ο Θανάσης Τσουκλίδης δηλώνει χαρούμενος που η προετοιμασία μιας ολόκληρης χρονιάς ευοδώθηκε με τον καλύτερο τρόπο. «Στόχος μου είναι το Τμήμα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο», λέει. «Και μετά μεταπτυχιακά, διδακτορικά και γιατί όχι ακαδημαϊκή καριέρα;».

 

Στέλλα Αντωνογιαννάκη

Εγραψε 19,5 στη Φυσική, συγκέντρωσε 18.630 μόρια κι όμως βάζει πλώρη για Εδιμβούργο. «Θέλω να σπουδάσω Φυσική. Παρότι πιστεύω ότι το επίπεδο σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας είναι πολύ υψηλό, επέλεξα να σπουδάσω στη Σκωτία λόγω της καλύτερης οργάνωσης των εκεί πανεπιστημίων και των δρόμων που ανοίγουν στους φοιτητές», λέει. «Για να με δεχτούν έπρεπε να συγκεντρώσω 18.000 μόρια και 19 στο απολυτήριο. Είμαι χαρούμενη που τα κατάφερα!».

 

Γιώργος Τζόκας

Συγκέντρωσε 19.088 μόρια, που του επιτρέπουν να εισαχθεί είτε στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών είτε στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών, όπως επιθυμούσε. Η υψηλή βαθμολογία δεν ήρθε, όπως εξηγεί, χωρίς κόπο. «Η προετοιμασία ήταν αρκετά κουραστική. Επρεπε να αποβάλλεις το άγχος, να μην έχεις κενά και να κάνεις το απαραίτητο καθημερινό διάβασμα».

 

Γιάννης Μπούµπαλης

«Στόχος μου ήταν πάντα να γίνω αεροναυπηγός και ο μόνος τρόπος για να συμβεί αυτό ήταν να πετύχω στις Πανελλαδικές. Σίγουρα έκανα θυσίες για να συγκεντρώσω 19.129 μόρια. Η δουλειά ήταν σκληρή, οι απαιτήσεις πολλές, αλλά άξιζε τον κόπο. Το σωστό πρόγραμμα και ένα σχολείο στο οποίο οι καθηγητές αγαπούν τη δουλειά τους καθορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την επιτυχία».