«Καμπανάκι» για ενδεχόμενο δημοσιονομικό εκτροχιασμό από τις δικαστικές αποφάσεις για επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, σε συνδυασμό με τον εκλογικό κύκλο κρούει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Είναι γεγονός ότι ο κλοιός των αναδρομικών σφίγγει για την κυβέρνηση, που βρίσκεται προ μιας πρωτοφανούς καταιγίδας που μεγαλώνει τον τελικό λογαριασμό, ενώ από την άλλη πλευρά οι θεσμοί έχουν αρχίσει να ανησυχούν για μεγάλο εκτροχιασμό του προϋπολογισμού.

Μέσω της τριμηνιαίας έκθεσής του για την ελληνική οικονομία, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, Φραγκίσκος Κουτεντάκης αναφέρει ότι «θεωρούμε σημαντικό δημοσιονομικό κίνδυνο την κλιμάκωση των δικαστικών διεκδικήσεων αναδρομικών που αφορούν μισθολογικές και συνταξιοδοτικές παροχές. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι το τρέχον έτος θα πραγματοποιηθούν πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις, η όξυνση του πολιτικού ανταγωνισμού ενδέχεται να προκαλέσει πλειοδοσία εξαγγελιών με σημαντικό κόστος που μπορεί να διαταράξει τη δημοσιονομική ισορροπία».

Παράλληλα, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους κάνει αυστηρές συστάσεις στην κυβέρνηση προκειμένου να επιταχύνει την υλοποίηση των προαπαιτούμενων που συνδέονται με τις παρεμβάσεις για ελάφρυνση του χρέους.

Οι «παγίδες»

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους εντοπίζει πέντε «παγίδες» που απειλούν την ελληνική οικονομία.

Αναλυτικότερα:

  • Η σημαντικότερη πηγή ανησυχίας είναι η επιβράδυνση της Ευρωζώνης που ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τη χώρα μας μέσω της μείωσης των εξαγωγών.
  • Το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνεχίζει να μειώνεται σε απόλυτα μεγέθη, ωστόσο ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως προς το σύνολο των δάνειων παραμένει υψηλός. Σε κάθε περίπτωση η μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πρέπει να επιταχυνθεί προκειμένου να ενισχυθεί η πιστοδοτική ικανότητα των τραπεζών και να επιταχυνθεί η ανάκαμψη της οικονομίας. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα βοηθούσε στη μείωση του κινδύνου που μεταδίδουν στην πραγματική οικονομία προκαλώντας θετικές επιπτώσεις στην οικονομική μεγέθυνση αλλά και περαιτέρω αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού.
  • Σημαντικό δημοσιονομικό κίνδυνο θεωρεί το Γραφείο Προϋπολογισμού την κλιμάκωση των δικαστικών διεκδικήσεων αναδρομικών που αφορούν μισθολογικές και συνταξιοδοτικές παροχές. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι το τρέχον έτος θα πραγματοποιηθούν πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις, η όξυνση του πολιτικού ανταγωνισμού ενδέχεται να προκαλέσει πλειοδοσία εξαγγελιών με σημαντικό κόστος που μπορεί να διαταράξει τη δημοσιονομική ισορροπία.
  • Στο επόμενο διάστημα αναμένεται η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων προκειμένου να εκταμιευθούν τα κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων (ANFAs και SMPs). Η επιτυχής ολοκλήρωση των παραπάνω δράσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ενδεχόμενη αρνητική απόφαση δεν θα στερήσει μόνο σημαντικά ποσά από το δημόσιο ταμείο, αλλά θα στείλει και ιδιαίτερα αρνητικό μήνυμα αναφορικά με την προσήλωση της χώρας στην υπεύθυνη οικονομική πολιτική.
  • Επίσης το Γραφείο Προϋπολογισμού τον κίνδυνο που αφορά την απώλεια της προόδου που έχει συντελεστεί στο πλαίσιο της δημοσιονομικής διαχείρισης. Οι μεταρρυθμίσεις που νομοθετήθηκαν τα τελευταία χρόνια βελτίωσαν σημαντικά την τεχνογνωσία και την αποτελεσματικότητα των δημοσιονομικών αρχών, όπως φάνηκε στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής σταθερότητας και αξιοπιστίας του ελληνικού κράτους

Ο κατώτατος μισθός

Όσον αφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής εκτιμά ότι «με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα επηρεάσει περισσότερο τους κλάδους που απευθύνονται στην εγχώρια ζήτηση και σαφώς λιγότερο τους εξαγωγικούς κλάδους, συνεπώς δεν αναμένονται σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα».