Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, το Ενοποιημένο Πρωτογενές Αποτέλεσμα Γενικής Κυβέρνησης με προσαρμογές το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου του 2018 εμφανίζεται βελτιωμένο κατά 1.283 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο δεκάμηνο του προηγούμενου έτους.

Η μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Γενικής Κυβέρνησης κατά 700 εκατ. το δεκάμηνο του 2018 έναντι μικρότερης μείωσης κατά 638 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, είχε ευνοϊκή επίπτωση στο πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης το 2018. Στα δημοσιονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε, ο Κρατικός Προϋπολογισμός παρουσιάζει αυξημένο ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα κατά 199 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Στον τομέα των εσόδων η εικόνα είναι η εξής: τα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού εμφανίζονται αυξημένα τα φορολογικά έσοδα κατά 856 εκατ. ευρώ και τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 357 εκατ. ευρώ.

Αυτό όμως αντισταθμίζεται από τα μειωμένα έσοδα αποκρατικοποιήσεων, κατά 1.040 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, που περιλαμβάνονται στην κατηγορία «Μη Φορολογικά και Έκτακτα Έσοδα». Στην πλευρά των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού παρατηρείται αύξηση κατά 359 εκατ. ευρώ, η οποία αποδίδεται στην αύξηση των Πρωτογενών δαπανών κατά 624 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες για τόκους εμφανίζονται μειωμένες κατά 376 εκατ. ευρώ και οι δαπάνες ΠΔΕ αυξημένες κατά 111 εκατ. ευρώ.