Να απαντήσουν αν εγκρίνουν η όχι το πρωτόκολλο εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ ζήτησε τις τελευταίες ώρες από τους αντιπροσώπους των κρατών-μελών της Συμμαχίας ο γ.γ. Γενς Στόλντεμπεργκ. Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ώς το απόγευμα. Αν δεν υπάρξει ένσταση τότε το πρωτόκολλο θα αποσταλεί στα εθνικά κοινοβούλια προς έγκριση.

Την πληροφορία μετέδωσε αρχικά μέσω Twitter ο επικεφαλής του γραφείου του Bloomberg στις Βρυξέλλες Νίκος Χρυσολωράς, αλλά επιβεβαιώνεται και από πηγές του υπουργείου Εξωτερικών.

«Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ», γράφει ο δημοσιογράφος, «ζήτησε από τους πρέσβεις των χωρών μελών της Συμμαχίας να επικυρώσουν το πρωτόκολλο εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας με σιωπηρή διαδικασία, η οποία ολοκληρώνεται στις 5.30 το απόγευμα, ώρα Βρυξελλών».

Μιλώντας στο Politico ο Γενς Στόλτενμπεργκ περιέγραψε τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο εξής.

«Η «Βόρεια Μακεδονία» μπορεί να περιμένει πολύ σύντομα την πρόσκληση ένταξης της στο ΝΑΤΟ, τώρα που το ελληνικό Κοινοβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία των Πρεσπών και την αλλαγή του ονόματος της χώρας», είπε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

«Θα υπογράψουμε το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ και μπορούμε να το κάνουμε αυτό μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο Στολτενμπεργκ χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι «η κύρωση του πρωτοκόλλου θα χρειαστεί λίγο χρόνο, καθώς εξαρτάται και από τα 29 κοινοβούλια των χωρών μελών του NATO. Την τελευταία φορά χρειάστηκε περίπου ένα χρόνο» αναφερόμενος στην ένταξη του Μαυροβουνίου στη Βορειατλάντική Συμμαχία, η οποία ολοκληρώθηκε το 2017.

«Μόλις υπογράψουμε το πρωτόκολλο προσχώρησης, τα Σκόπια θα αρχίσουν να κάθονται στο τραπέζι των συζητήσεων στο NATO», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ. Οπως σημειώνει το περιοδικό, φαίνεται ότι το ΝΑΤΟ θα είναι ο πρώτος οργανισμός που θα τηρήσει την υπόσχεση της Δύσης να εντάξει την χώρα με το νέο όνομα της. Ο επόμενος οργανισμός θα είναι η ΕΕ, η οποία θα αξιολογήσει την πρόοδο των υποψήφιων χωρών για ένταξη στην ΕΕ το καλοκαίρι.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ικανοποιημένη από τις εξελίξεις. Ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν αναφέρει ότι «η «δύναμη έλξης» της Ε.Ε. εξακολουθεί να λειτουργεί», προσθέτοντας ότι η ΕΕ «φέρνει σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή σε μια περίοδο που αυξάνονται οι δυνάμεις αποσταθεροποίησης».

Το Politico καταλήγει ότι όλα θα κριθούν από το πόσο η συμφωνία θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις φετινές εκλογές – τόσο τις ευρωπαϊκές, όσο και τις ελληνικές.