Ανακηρύχθηκε αυτοκέφαλη η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, καθώς το συμβούλιο των ανώτατων ιερωμένων επέλεξε τον ηγέτη της νέας ανεξάρτητης Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, κατά την ομιλία του στη σύνοδο της σχισματικής εκκλησίας, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η Ουκρανία δεν θα είναι πλέον κανονικό έδαφος της Ρωσικής Εκκλησίας. Τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ενέκρινε την αυτοκεφαλία και την ανεξαρτησία της εκκλησίας της Ουκρανίας».

Μάλιστα, η Ουκρανία εξέλεξε τον μητροπολίτη Μπελοτσερόφσκι Επιφάνιο επικεφαλής της νέας ανεξάρτητης Ορθόδοξης Εκκλησίας, σηματοδοτώντας μια ιστορική ρήξη με τη Ρωσία, κάτι που το Κίεβο θεωρεί απαραίτητο για την ασφάλεια και την ανεξαρτησία της χώρας.

«Αυτή η ημέρα θα περάσει στην ιστορία ως μια ιερή ημέρα… η ημέρα της οριστικής ανεξαρτησίας από τη Ρωσία» είπε ο Ποροσένκο ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών.

«Σήμερα κερδίζουμε την πνευματική ανεξαρτησία μας, η οποία μπορεί να συγκριθεί με επίτευξη πολιτικής ανεξαρτησίας» πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη λαμβάνει χώρα σε μία περίοδο εντάσεων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, μετά και το περιστατικό στη Θάλασσα του Κερτς και την κατάσχεση τριών ουκρανικών πλοίων.

Πολίτες και ιερείς έχουν συγκεντρωθεί από το πρωί έξω από τον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας, κρατώντας ουκρανικές σημαίες και θρησκευτικές εικόνες, για να γιορτάσουν το γεγονός.

Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας, η οποία υπήρξε η μοναδική κανονική Ορθόδοξη εκκλησία στην Ουκρανία εδώ και εκατοντάδες χρόνια, αρνήθηκε να λάβει μέρος στο συμβούλιο ενοποίησης.

Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας τον Οκτώβριο αποφάσισε τη διακοπή κάθε δεσμού με το Οικουμενικό Πατριαρχείου μετά την απόφαση του να παραχωρήσει αυτοκεφαλία στην ουκρανική Εκκλησία.