ΗΠΑ-Ρωσία : Συμφωνία μόνο για ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας

Το ζήτημα της ενδεχόμενης παρέμβασης της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές αποτέλεσε εμπόδιο στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος στις συνομιλίες που είχαν ο σύμβουλός του αμερικανού προέδρου επί θεμάτων ασφαλείας, Τζον Μπόλτον, και ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ.

Το ζήτημα της ενδεχόμενης παρέμβασης της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές αποτέλεσε εμπόδιο στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος στις συνομιλίες που είχαν ο σύμβουλός του αμερικανού προέδρου επί θεμάτων ασφαλείας, Τζον Μπόλτον, και ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ.

Σε συνάντησή τους, στη Γενεύη, οι δύο άνδρες, παρότι δεν κατέληξαν σε συμφωνία στα περισσότερα θέματα που βρέθηκαν στην ατζέντα των συνομιλιών τους, συμφώνησαν να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών, Αμύνης και των επικεφαλής των γενικών επιτελείων και να υπάρχουν πιο συστηματικές επαφές μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών.

Ο Τζον Μπόλτον, μετά το πέρας των συνομιλιών, δήλωσε ότι δεν κατέστη δυνατόν να καταλήξουν στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος εξαιτίας του θέματος της ενδεχόμενης ρωσικής παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές, την οποία αρνήθηκε ο συνομιλητής του. «Νομίζω ότι θα μπορούσαμε να έχουμε μια κοινή ανακοίνωση, αλλά θεώρησα αναγκαίο να θέσω το ζήτημα της παρέμβασης στις εκλογές» δήλωσε ο Μπόλτον.

Παρόμοιες ήταν και οι δηλώσεις του Νικολάι Πατρούσεφ στο θέμα αυτό, λέγοντας ότι οι Αμερικανοί ήθελαν να συμπεριλάβουν το θέμα της παρέμβασης της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές, την οποία η Μόσχα αρνείται. Όπως δήλωσε μάλιστα ο ίδιος, η Ρωσία πρότεινε να συμπεριληφθεί στο ανακοινωθέν η θέση που λέει ότι είναι ανεπίτρεπτο να παρεμβαίνουν οι ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών. «Τότε είπαν – δήλωσε ο Πατρούσεφ– ότι γενικά δεν θα υπογράψουν ένα τέτοιο κείμενο».

Ο Πατρούσεφ ωστόσο υπογράμμισε ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης οι Αμερικανοί δεν διατύπωσαν καμία κατηγορία κατά της Ρωσίας και γενικά οι συνομιλίες ήταν εποικοδομητικές.

Ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας

Παράλληλα, δήλωσε ότι συμφωνήθηκε να επαναλειτουργήσουν οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών και των επικεφαλής των γενικών επιτελείων. Στο πλαίσιο αυτό, προσκάλεσε τους αμερικανούς αξιωματούχους να συναντηθούν στην Μόσχα ή σε άλλη πόλη της Ρωσίας για συνομιλίες.

Η ατζέντα των συζητήσεων

Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν για την Συρία, την Ουκρανία, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και τα θέματα των πυρηνικών εξοπλισμών. Ο Νικολάι Πατρούσεφ δήλωσε ότι σε μια σειρά ζητημάτων είχαν διαφορετικές απόψεις, αλλά όπως είπε «διατυπώσαμε προτάσεις σε κάθε ζήτημα, τις καταθέσαμε στην αμερικανική πλευρά και εκείνοι συμφώνησαν να τις μελετήσουν».

Πρόσθεσε, δε, ότι συμφώνησαν να έχουν συστηματικές επαφές μέσω των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών, επισημαίνοντας ότι «είναι σημαντικό να συνεχισθούν οι επαφές μέσω των υπουργείων Άμυνας επειδή στην Συρία αν και έχουμε επαφές είναι πολύ περιορισμένες και αφορούν βασικά τις πτήσεις».

Η αμερικανική πλευρά απέρριψε την πρόταση της Ρωσίας σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να οριοθετηθεί η παρουσία των ιρανικών στρατευμάτων στην Συρία, με αντάλλαγμα να σταματήσουν τις κυρώσεις που αφορούν τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου. «Ο Πατρούσεφ -είπε ο Μπόλτον- πρότεινε να ορίσουμε τα γεωγραφικά όρια της παρουσίας των ιρανικών δυνάμεων με αντάλλαγμα οι ΗΠΑ να μην προχωρήσουν στις κυρώσεις που σχετίζονται με τις εξαγωγές του ιρανικού πετρελαίου και οι οποίες προγραμματίζονται να επιβληθούν τον Νοέμβριο».

«Είχαμε απορρίψει αυτή την πρόταση και παλαιότερα, την απορρίψαμε και σήμερα. Οι κυρώσεις θα επιστρέψουν, αυτό είναι σαφές» δήλωσε ο Μπόλτον.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk