Βραβείο στην πρωτοποριακή τεχνολογία του TILOS Project

Η ανάπτυξη ενός έξυπνου συστήματος ηλεκτροδότησης, με συνδυασμό ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ενέργειας, για τις ανάγκες της ακριτικής Τήλου, επιβραβεύτηκαν. Το «TILOS Project», το οποίο απέσπασε εφέτος το βραβείο του Greek Energy Forum στον τομέα της πράσινης ενέργειας, αποτελεί τον πρώτο στην Ευρώπη υβριδικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, με υπογεγραμμένη Σύμβαση Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας. Αποτελεί επένδυση, την οποία χρηματοδοτεί με ίδια κεφάλαια της τάξης των 2,5 έως 3 εκατομμυρίων ευρώ ο ενεργειακός όμιλος EUNICE Energy Group (EEG).

Η ανάπτυξη ενός έξυπνου συστήματος ηλεκτροδότησης, με συνδυασμό ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ενέργειας, για τις ανάγκες της ακριτικής Τήλου, επιβραβεύτηκαν. Το «TILOS Project», το οποίο απέσπασε εφέτος το βραβείο του Greek Energy Forum στον τομέα της πράσινης ενέργειας, αποτελεί τον πρώτο στην Ευρώπη υβριδικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, με υπογεγραμμένη Σύμβαση Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Αποτελεί επένδυση, την οποία χρηματοδοτεί με ίδια κεφάλαια της τάξης των 2,5 έως 3 εκατομμυρίων ευρώ ο ενεργειακός όμιλος EUNICE Energy Group (EEG).
Αυτός ο «έξυπνος» σταθμός θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του νησιού, με πράσινη ενέργεια, σε περίοδο χαμηλής ζήτησης έως και μιάμιση ημέρα. Συνολικά στη διάρκεια του έτους το έργο θα καλύπτει έως και 85% των αναγκών του νησιού. Μάλιστα, θα υπάρχουν ημέρες και ώρες που το σύνολο της ζήτησης της Τήλου θα μπορεί να καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και θα υπάρχει και περίσσεια, η οποία θα διοχετεύεται στην Κω μέσω της υπάρχουσας υποβρύχιας διασύνδεσης.
Η δοκιμαστική λειτουργία του υβριδικού ενεργειακού έργου στην Τήλο έχει ξεκινήσει και προετοιμάζεται η φάση πλήρους και κανονικής λειτουργίας. Εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση να καλύπτει τις ανάγκες περίπου 320 νοικοκυριών. Με τη λειτουργία του έξυπνου σταθμού στην Τήλο, θα περιοριστεί η παραγωγή του πετρελαϊκού σταθμού στην Κω κατά 1.200 μεγαβατώρες ετησίως, με συνέπεια τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 750 τόνους τον χρόνο.
«Ήταν μεγάλη χαρά να εισηγηθώ την υποψηφιότητα αυτού του καινοτόμου και ήδη βραβευόμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργου, για το βραβείο Green Energy, υποψηφιότητα την οποία δεν χρειάστηκε καν να υποστηρίξω, αφού όλα τα μέλη της Επιτροπής συμφώνησαν με χαρά», αναφέρει στο «Βήμα» ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ και μέλος της Ανεξάρτητης Επιτροπής Βραβεύσεων του Greek Energy Forum κ. Γιάννης Τσιπουρίδης. Και προσθέτει: «Και η επιβεβαίωση της επιλογής της επιτροπής ήρθε από την ψήφο του κοινού. Νομίζω με αυτό το βραβείο, βραβεύονται η επιχειρηματικότητα της EEG, η καινοτομία της πρότασης και η πίστη και η ελπίδα ότι με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να δώσουμε την λύση που χρειάζεται η ανθρωπότητα για να αντιμετωπίσει τον μεγαλύτερο κίνδυνο της, την κλιματική αλλαγή».
Ο όμιλος EEG πήρε το βραβείο του Greek Energy Forum καθώς ανέπτυξε και εφαρμόζει στο «TILOS Project», το πρωτοποριακό πρόγραμμα τεχνογνωσίας Ευφυούς Ηλεκτρικού Δικτύου (ΕΗΔ), με την χαρακτηριστική ονομασία S4S (Storage For Sustainability, Smart grid, Security, Solutions.
Το πρόγραμμα εισάγει στον ενεργειακό τομέα την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ με όρους αειοφορίας, εξασφαλίζοντας ταυτοχρόνως ασφάλεια και έξυπνες λύσεις στη διαχείριση της ενέργειας, τόσο της ζήτησης, όσο και της παραγωγής, ώστε να είναι οικονομικότερη και αποδοτικότερη η λειτουργία του.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία