Τίποτα δεν είναι τυχαίο στην πολιτική. Οσοι αναρωτιούνταν γιατί ένας πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας πήρε τόσο δημόσια μέρος στη μεγάλη διαδήλωση κατά της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας τον Μάρτιο στην Βαρκελώνη, έχουν τώρα την απάντηση: ο Σοσιαλιστής Μανουέλ Βαλς σκέφτεται πολύ σοβαρά να είναι υποψήφιος δήμαρχος Βαρκελώνης με το φιλελεύθερο κεντροδεξιό κόμμα Ciudadanos.

Αλλαγή χώρας; Ναι. Πολιτικού προσανατολισμού; Οχι. Ο Βαλς θεωρείται εδώ και χρόνια ο «πιο συντηρητικός Σοσιαλιστής» της Γαλλίας και μιλάει έντονα, μήνες τώρα, ως δηλωμένος εχθρός της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας. Ο 55χρονος πολιτικός, που έχει γεννηθεί στη Βαρκελώνη από καταλανό πατέρα, έχει βρεθεί στο περιθώριο στο Παρίσι. Και φαίνεται ότι βρήκε τον δρόμο προς την πολιτική ανάκαμψη ως πιθανός υποψήφιος δήμαρχος Βαρκελώνης, εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης στην Καταλωνία.
Μιλώντας πρόσφατα στη δημόσια ισπανική τηλεόραση TVE είπε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος δήμαρχος Βαρκελώνης με τους Ciudadanos (Πολίτες), κόμμα που έχει αναδειχθεί ως το ισχυρότερο προπύργιο κατά της απόσχισης.
Ο Βαλς τόνισε ότι το αποσχιστικό κίνημα έχει φρενάρει, αφήνοντας την Καταλωνία διασπασμένη. «Το αποσχιστικό πρόγραμμα το σκότωσε η αντίδραση από τον βασιλιά Φελίπε και την Ευρώπη, αλλά οι [αποσχιστικές] ιδέες θα συνεχιστούν, και η διαδικασία θα είναι μακρά επειδή η κοινωνία είναι πολύ διχασμένη», δήλωσε. Και πρόσθεσε ότι η Ισπανία έχει μεν «ένα Σύνταγμα που είναι από τα πιο δημοκρατικά στον κόσμο, αλλά δεν υπάρχει καμία δυνατότητα για την Καταλωνία να αποχωρήσει νομίμως από την Ισπανία».
Δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν στην Καταλωνία και σε ολόκληρη την Ισπανία το 2019, δύο χρόνια μετά την άστοχη διακήρυξη της καταλανικής ανεξαρτησίας από τα αυτονομιστικά κόμματα που συνεχίζουν να ελέγχουν το περιφερειακό κοινοβούλιο της πλούσιας ισπανικής επαρχίας.
Η στήριξη για τους Ciudadanos αυξήθηκε λόγω της σκληρής στάσης τους στην κρίση της ανεξαρτησίας. Η οργάνωση του κόμματος στην Καταλωνία, υπό την ηγεσία της Ινές Αριμάδας, κέρδισε τις περισσότερες έδρες και το μεγαλύτερο μερίδιο των ψήφων στις τοπικές εκλογές του Δεκεμβρίου, παρόλο που τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας διατήρησαν την κοινοβουλευτική τους πλειοψηφία.
Και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Ciudadanos, που ιδρύθηκαν πριν από 12 χρόνια, θα κέρδιζαν τις εθνικές εκλογές αν διεξάγονταν σήμερα στην Ισπανία, ανατρέποντας δεκαετίες πολιτικής κυριαρχίας του δικομματισμού (του δεξιού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών που εναλλάσσονται στην εξουσία μετά το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο).
Ο Βαλς υπήρξε δημοφιλής ως υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, με πρόγραμμα υπέρ του νόμου και της τάξης, και θεωρείται εδώ και χρόνια ως ένας από τους πιο συντηρητικούς Σοσιαλιστές. Ο Φρανσουά Ολάντ τον διόρισε πρωθυπουργό της Γαλλίας (2014- 2016) και εμφανιζόταν κάποτε σαν ο πιο πιθανός διάδοχός του στην προεδρία. Αλλά οι ελπίδες του έσβησαν όταν έχασε στις προκριματικές εκλογές του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, και στη συνέχεια αρνήθηκε να υποστηρίξει τον υποψήφιο πρόεδρο του κόμματος Μπενουά Αμόν.
Αντ ‘αυτού, ο Βαλς στήριξε το νέο κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εξελέγη πανηγυρικά πρόεδρος της Γαλλίας πέρυσι τον Μάιο. Ο Βαλς δεν είναι πλέον παρά ένας απλός ανεξάρτητος βουλευτής στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, εξ ου και η φιλοδοξία «να κάνει κάτι σημαντικό στη Βαρκελώνη», σύμφωνα με ανώνυμη πηγή από το περιβάλλον του.
Ο Αλμπερτ Ριβέρα, ηγέτης των Ciudadanos, φαίνεται θετικός στο ενδεχόμενο να είναι ο Βαλς υποψήφιος δήμαρχος με το κόμμα. Δήλωσε πρόσφατα σε διάσκεψη του κόμματος ότι «χρειαζόμαστε νέα ταλέντα», προσθέτοντας ότι η υποψηφιότητα του Βαλς θα είναι αυτή του «πεπεισμένου δημοκράτη και φίλου της Ισπανίας εν μέσω της καταλανικής κρίσης».
Η Καταλωνία έχει βυθιστεί σε νέο πολιτικό αδιέξοδο μετά τις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου, όπου τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας διατήρησαν μια ισχνή πλειοψηφία. Αλλά εάν δεν καταφέρουν να σχηματίσουν τοπική κυβέρνηση τον Μάιο, θα στηθούν νέες κάλπες.
Σύμφωνα με το ισπανικό δίκαιο, οι κάτοικοι που είναι πολίτες μιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας μπορούν να ψηφίζουν και να είναι υποψήφιοι για αιρετό αξίωμα στις δημοτικές εκλογές, εφόσον πληρούν τα κριτήρια παραμονής. Αλλά αυτονομιστές πολιτικοί επιτέθηκαν στους Ciudadanos καταγγέλλοντας ότι επιχειρούν να «ρίξουν με το αλεξίπτωτο» τον Βαλς, «ένα αουτσάϊντερ που δεν έχει επαφή με τα προβλήματα της Βαρκελώνης».