• Αναζήτηση
 • Οι αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ για το Ελληνικό προκαλούν δυσαρέσκεια στο Μαξίμου

  Τη βαβέλ που επικρατεί στην κυβέρνηση για τις επενδύσεις ανέδειξε για μία ακόμη φορά η υπόθεση του Ελληνικού και το φιάσκο με το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Παρά την προσπάθεια Τσίπρα να ελέγξει την κατάσταση, ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να αντιδρά, ακυρώνοντας το κυβερνητικό αφήγημα για την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάταξη της οικονομίας.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Τη βαβέλ που επικρατεί στην κυβέρνηση για τις επενδύσεις ανέδειξε για μία ακόμη φορά η υπόθεση του Ελληνικού και η συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Παρά την προσπάθεια Τσίπρα να ελέγξει την κατάσταση, ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να αντιδρά, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στο κυβερνητικό αφήγημα για την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάταξη της οικονομίας.

  Στο παιχνίδι αυτό συμμετέχουν ακόμη και κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Πάνος Σκουρλέτης. «Οι αρχαιολόγοι δίνουν μάχη για την υπεράσπιση της χώρας. Ναι στις επενδύσεις, αλλά με κανόνες που ισχύουν για όλους», είπε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών. Από κοντά, δύο πρώην υπουργοί: Νίκος Φίλης και Αριστείδης Μπαλτάς.

  Ο πρώτος συμμετείχε στη συγκέντρωση των αρχαιολόγων, ενώ ο δεύτερος υποστήριξε πως εάν η κυβέρνηση παρακάμψει το ΚΑΣ, θα ακολουθήσουν προσφυγές στο ΣτΕ. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι και το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια υπουργός, Λυδία Κονιόρδου αναχώρησε για το Βερολίνο, όπου θα παραμείνει για αρκετές ημέρες για να συμμετάσχει σε θεατρική παράσταση.

  Μπροστά στον κίνδυνο να εκτεθεί προσωπικά, από τη στιγμή που έχει αναλάβει επικεφαλής της task force για τις επενδύσεις, ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε εκτάκτως το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συζήτηση δεν μπήκε στο τραπέζι το ενδεχόμενο αποπομπής της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού και επικεφαλής του ΚΑΣ, Μαρίας Βλαζάκη – όπως είχε ζητήσει από τον κ. Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Η δυσαρέσκεια στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ωστόσο, ήταν διάχυτη για την επικεφαλής του ΚΑΣ και τους χειρισμούς της, ενώ η εντολή του Πρωθυπουργού ήταν σαφής: να ευθυγραμμιστούν, χωρίς διαφοροποιήσεις, κυβέρνηση και κόμμα και να προχωρήσει απρόσκοπτα η επένδυση.

  Ο κ. Τσίπρας έδωσε επίσης εντολή να συνεδριάσει σήμερα (εν τη απουσία του) η task force για τις επενδύσεις, ενώ μετά την επιστροφή του από την Εσθονία – ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο – θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, για να κλείσουν τα όποια εσωκομματικά μέτωπα.

  Η – ομόφωνη, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση – απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου επισημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει «την πλήρη υποστήριξή του για την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων ενεργειών σχετικά με την έναρξη υλοποίησης της επένδυσης στο Ελληνικό, με απόλυτο σεβασμό στο νόμο και τις προβλεπόμενες διαδικασίες».

  Πολιτική