Στον αέρα οι περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης

Τη δυσάρεστη εικόνα μιας χώρας που πληρώνει ακριβά την αδράνεια και την αδιαφορία της πολιτείας για την προστασία του περιβάλλοντος αποτυπώνει η 12η ετήσια έκθεση «Νόμος και περιβάλλον στην Ελλάδα: Έκθεση 2016 για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας» του WWF Ελλάς.

Τη δυσάρεστη εικόνα μιας χώρας που πληρώνει ακριβά την αδράνεια και την αδιαφορία της πολιτείας για την προστασία του περιβάλλοντος αποτυπώνει η 12η ετήσια έκθεση «Νόμος και περιβάλλον στην Ελλάδα: Έκθεση 2016 για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας» του WWF Ελλάς.
«Τακτοποιήσεις» αυθαιρέτων, ακόμη και σε δασική γη, οριζόντιες άδειες χρήσης αιγιαλού, ακόμα και μέσα σε εθνικά πάρκα, εμμονή με τον λιγνίτη και πανάκριβες επενδύσεις σε νέες μονάδες -παρά την πρόσφατη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή-, καθώς και πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ύστερα από καταδίκες της χώρας από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφει η ετήσια αξιολόγηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Οι 11 επιστημονικοί συνεργάτες που συνέταξαν την εφετινή έκθεση του WWF Ελλάς, διαπιστώνουν πως και η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει να αψηφά την ιστορική ευκαιρία για αντιμετώπιση της κρίσης ως αφετηρίας για την απαραίτητη στροφή της χώρας προς μια πραγματικά βιώσιμη και ζωντανή οικονομία. Η αδράνεια, η «τάση τακτοποίησης» παρανομιών, η πολύ κακής ποιότητας νομοθέτηση και η αδιαφάνεια κοστίζουν στη χώρα μας πολλά εκατομμύρια ευρώ και της στερούν τη βάση για μια βιώσιμη και δίκαιη έξοδο από την κρίση.
Είναι αξιοσημείωτο ότι ο επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Κωνσταντίνος Μενουδάκος, προλογίζοντας την έκθεση, αναφέρει ότι «κατά την εξεταζόμενη περίοδο επαναλαμβάνονται αδυναμίες, κενά και εσφαλμένες διοικητικές πρακτικές που εμφανίζονται διαχρονικά και έχουν επισημανθεί και στις προηγούμενες εκθέσεις». Μάλιστα, καταλήγοντας, επισημαίνει ότι στερείται ρεαλισμού η άποψη ότι η οικονομική κρίση δεν επηρεάζει την περιβαλλοντική πολιτική μιας χώρας, οποιασδήποτε χώρας.
Και τονίζει: «Στην ευρωπαϊκή και, πολύ περισσότερο, στην ελληνική νομοθεσία παρατηρείται ότι το σημείο ισορροπίας των στοιχείων της βιώσιμης ανάπτυξης διολισθαίνει προς την πλευρά της οικονομίας».
Τα σημαντικότερα πορίσματα της έκθεσης για το 2016
1. Κινητικότητα σημειώνεται στο κεφάλαιο της θεσμικής θωράκισης των προστατευόμενων περιοχών, με την ίδρυση του πρώτου θαλάσσιου καταφυγίου άγριας ζωής γύρω από τη Γυάρο, την πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για αύξηση του δικτύου θαλάσσιων περιοχών Natura 2000 και την τοποθέτηση -έστω και με καθυστέρηση- σε δημόσια διαβούλευση των διαταγμάτων για τα εθνικά πάρκα Δαδιάς, Ροδόπης και Σαμαριάς.
2. Άγνωστο παραμένει το μέλλον των φορέων διαχείρισης, καθώς ακόμη δεν έχει καθοριστεί το σύστημα διοίκησης των προστατευόμενων περιοχών.
3. Δύο νέες καταδικαστικές αποφάσεις από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επικίνδυνα και τα αστικά απόβλητα, οι οποίες επιβάλλουν στην Ελλάδα τσουχτερά χρηματικά πρόστιμα. Η μία εξ αυτών, η Cεπιβάλλει στην Ελλάδα την υποχρέωση καταβολής χρηματικής ποινής 30.000 ευρώ ανά ημέρα καθυστέρησης εφαρμογής, καθώς και κατ’ αποκοπή ποσό ύψους 10 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη, C-167/14, χρηματική ποινή 3.640.000 ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης και κατ’ αποκοπή ποσό 10 εκατ. ευρώ.

4. Συνεχιζόμενη υποβάθμιση του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΣΕΠΔΕΜ) και γενικότερα του συστήματος περιβαλλοντικών ελέγχων. Χαρακτηριστικά, το Σώμα είναι η μόνη υπηρεσία του ΥΠΕΝ που δεν εντάχθηκε στη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ 2014-2020, παρόλο που κατατέθηκαν σχετικές προτάσεις.
5. Ανακοίνωση νέου νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα, το οποίο εάν ψηφιστεί θα ανοίξει τον τρίτο -από το 2011- γύρο νομιμοποίησης της παράνομης δόμησης και θα ανοίξει για πρώτη φορά διάπλατα τον δρόμο για «τακτοποιήσεις» παράνομων οικισμών ακόμα και μέσα σε δασική γη.
6. Απίστευτες παλινωδίες στο μείζον ζήτημα της έγκρισης αδειών χρήσης αιγιαλού και παραλίας: παροχή οριζόντιας «σύμφωνης γνώμης» του υπουργείου Περιβάλλοντος για παραχωρήσεις δικαιώματος χρήσης, ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές.
7. Κατάθεση στη Βουλή και απόσυρση κατόπιν έντονων αντιδράσεων τροπολογίας για πάγωμα των προστίμων σε αυθαίρετα και ρύθμισης που ανοίγει τον δρόμο για νομιμοποιήσεις αυθαίρετων οικισμών σε δασική γη.
8. Εντεινόμενη αδιαφάνεια στη λειτουργία του Πράσινου Ταμείου, ειδικά καθώς για πρώτη χρονιά δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί οικονομικός απολογισμός.
9. Σοβαρές αδυναμίες στην παρακολούθηση και στη διαχείριση των υδάτων, όπως και συνεχιζόμενα προβλήματα στην ποιότητα της ατμόσφαιρας, με ανύπαρκτες ή δειλές διοικητικές και νομοθετικές αντιδράσεις.
10. Απόρριψη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του αιτήματος επαναλειτουργίας της παλιότερης και μιας από τις πιο ρυπογόνες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, της Πτολεμαΐδας ΙΙΙ, παρά την επιμονή του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
11. Σε πείσμα της κοινής λογικής και της περιβαλλοντικής και οικονομικής βιωσιμότητας, η ΔΕΗ δίνει 400 εκατ. ευρώ για να ξεκινήσει την κατασκευή νέας λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα V», και ταυτόχρονα υπογράφει μνημόνιο με κινεζική εταιρεία για την κατασκευή και δεύτερης νέας μονάδας, της «Μελίτη ΙΙ», με φόντο την ιστορική συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στο Παρίσι.
Επίσης, η χώρα μας κατακτά φέτος το «αργυρό μετάλλιο» (πέρυσι κατείχε το χρυσό), μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με τις περισσότερες ανοικτές υποθέσεις παραβιάσεων στην Ευρώπη των 28. Η Ελλάδα βρίσκεται υπόλογη για 27 υποθέσεις και η Ισπανία πρώτη με 28.
«Η περιβαλλοντική νομοθεσία δεν είναι παιχνίδι. Είναι κανόνες ζωής για το περιβάλλον και τον φυσικό μας χώρο, την ποιότητα της ζωής μας, και βεβαίως την υγεία της οικονομίας. Όπως δείχνει η φετινή έκθεση για την περιβαλλοντική νομοθεσία, η ελλιπής ή και μηδενική εφαρμογή της κοστίζει στον κρατικό κορβανά, αποδυναμώνει τις προοπτικές για μια πραγματικά δίκαιη ανάπτυξη, πλήττει τη διεθνή εικόνα της χώρας και υποθηκεύει το παρόν αλλά και το μέλλον μας. Στη σκιά των αξιολογήσεων, των δόσεων και των προαπαιτούμενων, το φυσικό μας περιβάλλον, ο πραγματικός πλούτος της χώρας μας, υποβαθμίζεται, ενώ θα μπορούσε να δείξει τον δρόμο για μία βιώσιμη διέξοδο από την κρίση», δήλωσε σήμερα κατά την παρουσίαση της έκθεσης η επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής του WWF Ελλάς κυρία Θεοδότα Νάντσου.
Από την πλευρά του ο νομικός συντονιστής του WWF Ελλάς κ. Γιώργος Χασιώτης ανέδειξε ως τους πλέον προβληματικούς τομείς τα απόβλητα, την αυθαίρετη δόμηση, τις προστατευόμενες περιοχές και τα προβλήματα υποβάθμισης των υδάτων και της ποιότητας της ατμόσφαιρας.
Όπως υποστήριξε, «θετικές εξελίξεις -όπως η στάση που υιοθέτησε το ΥΠΕΝ κατά τη διαδικασία αξιολόγησης της οδηγίας για τους οικοτόπους, μία διάθεση να ενισχυθεί το θεσμικό πλαίσιο για θέματα όπως τα απόβλητα, οι προστατευόμενες περιοχές ή οι δασικοί χάρτες- επισκιάζονται από την αδυναμία του συστήματος περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων, την αδιαφάνεια, τις καθυστερήσεις, την έλλειψη ουσιαστικής εφαρμογής (παρότι σε μερικές περιπτώσεις καταβάλλονται πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ) και νομοθετικές πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στη νομιμοποίηση αυθαίρετων ενεργειών».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk