Τα πρώτα χελωνάκια του 2016 κολυμπάνε στα νερά της Κρήτης

Στην περιοχή του Άδελε στο Ρέθυμνο εντοπίστηκαν τα ίχνη από τα πρώτα χελωνάκια του 2016 το πρωί της Τετάρτης. Ο περιβαλλοντικός σύλλογος «Αρχέλων» υπενθυμίζει ότι μόνο ένα στα χίλια χελωνάκια επιβιώνει των κινδύνων και η ανθρώπινη δραστηριότητα εντείνει το πρόβλημα.

Έτσι, όσοι δραστηριοποιούνται στις παραλίες ωοτοκίας της Κρήτης οφείλουν να εφαρμόζουν τα ακόλουθα προστατευτικά μέτρα:
· Τοποθέτηση των ομπρελών σε σταθερά σημεία και σε άξονες κάθετους προς το κύμα.
· Μάζεμα επίπλων θαλάσσης μετά τη δύση του ηλίου ώστε να αφήνεται επαρκής διαθέσιμος χώρος για ωοτοκία, αλλά και για τη διέλευση των νεοσσών προς τη θάλασσα.
· Πλύσιμο των επίπλων θαλάσσης συνίσταται να γίνεται εκτός της παραλίας, ώστε να μην υγραίνονται οι φωλιές και σαπίζουν τα αυγά.
· Αποφυγή ισιώματος και βρεξίματος της άμμου, ώστε να μην σβήνονται τα ίχνη χελωνών και νεοσσών μέχρι να καταφτάσει η ερευνητική ομάδα του «Αρχέλων».
· Αποφυγή τοποθέτησης εγκαταστάσεων όπως κουβούκλια, τέντες ή ντους πάνω στην αμμώδη παραλία.
· Απαγορεύεται η διαρροή φωτός από ιδιωτικές και δημόσιες φωτεινές πηγές προς την παραλία ώστε να μην παρενοχλείτε η ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας και να μην αποπροσανατολίζονται οι νεοσσοί κατά την περίοδο εκκόλαψης.
· Απαγορεύονται οι καθαρισμοί παραλίας με βαρέα οχήματα.
· Απαγορεύονται τα beach party στην παραλία ωοτοκίας.
Η παράδοση των δημόσιων εκσκαφών, που αφορούν το άνοιγμα και την καταμέτρηση των αυγών της κάθε φωλιάς και το ποσοστό επιτυχίας της εκκόλαψης, θα συνεχιστεί και φέτος με τη βοήθεια των εθελοντών του συλλόγου στις τρεις σημαντικότερες περιοχές ωοτοκίας στην Κρήτη (κόλπος Ρεθύμνου, Χανίων και Μεσσαράς). Η διαδικασία αυτή είναι μοναδική καθώς πολλές φορές απελευθερώνονται χελωνάκια τα οποία είχαν παγιδευτεί στη φωλιά και ο κόσμος έχει τη δυνατότητα να τα θαυμάσει από κοντά και να τα δει να κατευθύνονται στην θάλασσα για το πρώτο και σημαντικότερό τους ταξίδι. Έτσι θα μπορέσουν να κολυμπήσουν ώρες στο ανοιχτό πέλαγος και να επιστρέψουν πίσω, ενήλικα πια για να ωοτοκίσουν στην παραλία όπου γεννήθηκαν.
Οι δημόσιες εκσκαφές θα ανακοινώνονται εβδομαδιαία στην ιστοσελίδα των δήμων της περιοχής, στην επίσημη σελίδα του συλλόγου «Αρχέλων» καθώς και στους ενημερωτικούς σταθμούς του συλλόγου που βρίσκονται στο ενετικό λιμάνι του Ρεθύμνου, στο παλιό λιμάνι στα Χανιά και στην είσοδο των Ματάλων.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk