Πώς βλέπουν τις τράπεζες τέσσερις οίκοι

Ο περιορισμός των «κόκκινων» δανείων των ελληνικών τραπεζών κατά μέσο όρο στο 30%-40% ως το 2019, μέσω ενός συνδυασμού μείωσης χρέους, κατασχέσεων, ρευστοποιήσεων και διαγραφών,

Ο περιορισμός των «κόκκινων» δανείων των ελληνικών τραπεζών κατά μέσο όρο στο 30%-40% ως το 2019, μέσω ενός συνδυασμού μείωσης χρέους, κατασχέσεων, ρευστοποιήσεων και διαγραφών, θεωρείται σύμφωνα με τη Citigroup ρεαλιστικός στόχος, καθώς σήμερα αναδιαρθρώνουν περίπου το 5% των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους ανά τρίμηνο.
Αν και προς το παρόν οι τράπεζες θεωρούνται επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, οι φόβοι έχουν να κάνουν με τον ρυθμό κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, ενώ μπορεί να υπάρξει κίνδυνος αυξημένων προβλέψεων.
Τα στελέχη των τραπεζών και της ΤτΕ με τα οποία συναντήθηκε η Citi θεωρούν ωστόσο πως υπάρχουν επαρκείς προβλέψεις, ενώ η αναλογία κάλυψης θα μπορέσει να μειωθεί καθώς (οι τράπεζες) θα περιορίζουν τα «κόκκινα» δάνεια.
Πάντως, η πορεία των καταθέσεων, η οποία θα εξαρτηθεί και από τη σταδιακή χαλάρωση των capital controls, θα επηρεάσει συνολικά την εικόνα του κλάδου. Για την BofA/ML, οι κίνδυνοι επισκιάζουν τους πιθανούς θετικούς καταλύτες. Αυτοί οι κίνδυνοι είναι διαρθρωτικοί και, ενώ δεν είναι σαφές πότε θα υλοποιηθούν, πρέπει να αποτιμηθούν στις αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών.
Το ζήτημα της ποιότητας του ενεργητικού θα είναι δύσκολο να επιλυθεί χωρίς συνέπειες, η δομή της χρηματοδότησης δεν εμφανίζεται να είναι βιώσιμη σε βάθος χρόνου, ενώ η ποιότητα των κεφαλαίων θα πρέπει να βελτιωθεί. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εκτιμά ότι κυμαίνονται στο 50% ενώ το χάσμα μεταξύ των προβληματικών δανείων και της κάλυψης από τις προβλέψεις και τα collaterals αγγίζει τα 13 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά της η Credit Suisse θεωρεί πως οι καταθέσεις θα ανακάμψουν με ηπιότερο ρυθμό, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, και επομένως το κόστος της τραπεζικής χρηματοδότησης θα παραμείνει υψηλότερο σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Επίσης, δεδομένου του βάθους της ελληνικής κρίσης, στην οποία περιλαμβάνεται και η κατάρρευση των τιμών των κατοικιών κατά 45%-50%, η διαδικασία αποκατάστασης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αναμένεται να συνεχιστεί για αρκετά χρόνια.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία επηρεάζει αρνητικά τις ελληνικές τράπεζες εκτιμά και η Morgan Stanley, καθώς αυξάνει το ασφάλιστρο επενδυτικού κινδύνου, επηρεάζει τη μεταρρυθμιστική διαδικασία, ενισχύει τους πολιτικούς κινδύνους και συγκρατεί τις αναπτυξιακές προοπτικές, δεδομένου μάλιστα πως ο κλάδος στην Ελλάδα έχει μπροστά του δύο ακόμη χρόνια απομόχλευσης (μείωσης των δανεικών).

Συστάσεις
Οι νέες τιμές-στόχοι

Νέες τιμές-στόχους, τα 2,81 ευρώ για την Alpha Bank, τα 0,29 ευρώ για την Εθνική, τα 0,22 ευρώ για την Πειραιώς και τα 0,75 ευρώ για τη Eurobank, δίδει η Credit Suisse, ενώ η BofA/ML δίδει 0,13 ευρώ για την ΕΤΕ, 0,47 ευρώ για τη Eurobank, 0,14 ευρώ για την Πειραιώς και 1,29 ευρώ για την Alpha Bank.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk