Ορισμένες λάμπες LED για το φωτισμό των δρόμων επιβαρύνουν την υγεία του ανθρώπου και των οικοσυστημάτων επειδή εκπέμπουν υπερβολικά πολύ μπλε φως, προειδοποιεί έκθεση του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου. Το γαλαζωπό φως απορρυθμίζει το βιολογικό ρολόι με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Το βασικό ρολόι του ανθρώπινου εγκεφάλου βρίσκεται στον λεγόμενο υπερχιασματικό πυρήνα, περίπου στη μέση του κεφαλιού, ο οποίος μεταξύ άλλων δέχεται πληροφορίες για τα επίπεδα φωτισμού από εξειδικευμένα κύτταρα του αμφιβληστροειδή χιτώνα στα μάτια.

Τα κύτταρα αυτά είναι πιο ευαίσθητα στο γαλαζωπό φως του πρωινού, το οποίο ουσιαστικά ενημερώνει τον εγκέφαλο ότι έχει ξημερώσει.

Προηγούμενα ευρήματα

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η νυχτερινή έκθεση στο γαλάζιο φως που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές οθόνες και πολλές λάμπες LED αποσυντονίζει το βιολογικό ρολόι και αυξάνει έτσι τον κίνδυνο μεταβολικών διαταραχών.

Η έκθεση του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου εστιάζει στα φωτιστικά σώματα των δρόμων, τα οποία αλλάζουν τα τελευταία χρόνια από την παλιά τεχνολογία των λαμπτήρων νατρίου στη νέα λύση των αποδοτικών φωτοδιόδων, όπως ονομάζονται τα LED.

H έκθεση προειδοποιεί ότι οι λαμπτήρες LED με υψηλά επίπεδα μπλε φωτός διαταράσσουν τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης πέντε φορές περισσότερο σε σχέση με τις συμβατικές λάμπες των δρόμων. Επιπλέον, πρόσφατες μεγάλες έρευνες έχουν δείξει ο ισχυρός φωτισμός των δρόμων σχετίζεται με μείωση της διάρκειας του ύπνου, υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας, καθώς και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Ο Σύλλογος υποστηρίζει τη χρήση αποδοτικών LED προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση ρεύματος και η χρήση ορυκτών καυσίμων, προχωρά όμως σε συστάσεις για την προστασία της υγείας.

Η σημαντικότερη από αυτές είναι η χρήση λαμπτήρων LED με θερμοκρασία χρώματος 3.000 βαθμών Κέλβιν ή χαμηλότερη. Η θερμοκρασία χρώματος χρησιμοποιείται ως μέτρο του φασματικού περιεχομένου του φωτός: όσο μεγαλύτερη η θερμοκρασία, τόσο μεγαλύτερη η αναλογία μπλε φωτός.

Ακόμα, ο Σύλλογος προτείνει τη χρήση φωτιστικών σωμάτων που δεν επιτρέπουν τη διαρροή φωτός προς τα πάνω ή προς τα πλάγια ώστε να αυξάνουν τη φωτορύπανση.

Οι συντάκτες της μελέτης επισημαίνουν ότι ανάλογες προτάσεις έχει καταθέσει η οργάνωση International Dark-Sky Association, η οποία έχει στόχο την καταπολέμηση της φωτορύπανσης για όφελος της Αστρονομίας.

Επικαλούνται εξάλλου πρόσφατη μελέτη που έδειχνε ότι το πέπλο της φωτορύπανσης καλύπτει πλέον το 80% του πλανήτη.

Εκτός από την ανθρώπινη υγεία, επισημαίνει η νέα έκθεση, τα μπλε φώτα LED επηρεάζουν δυνητικά το βιολογικό ρολόι πολλών ακόμα οργανισμών.

Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, ο νυχτερινός φωτισμός μπορεί να αναγκάσει τα πουλιά να μεταναστεύσουν νωρίτερα, να στείλει τις νεογέννητες θαλάσσιες χελώνες προς την κατεύθυνση των μπαρ αντί προς στη θάλασσα, αλλά και να επηρεάσει τις νυχτοπεταλούδες και άλλους νυκτόβιους επικονιαστές.


Newsroom ΔΟΛ