Τσίπρας προς Πούτιν: Στρατηγική επιλογή η ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας

Συνοδευόμενος από εννέα υπουργούς έφτασε στην Αθήνα λίγο πριν τις 17:00 το απόγευμα της Παρασκευής ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Η άφιξή του ήταν προγραμματισμένη για τις 15:30.

Λίγο μετά τις 17:30 η αυτοκινητοπομπή του Ρώσου Προέδρου Βλαδιμίρ Πούτιν έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο όπου τον υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υπό τους ήχους του ύμνου της Ρωσίας.

Παρόντες στη συνάντηση Παυλόπουλου – Πούτιν, οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Σεργκέι Λαβρόφ.

«Κύριε πρόεδρε σας υποδέχομαι στην Προεδρία της Δημοκρατίας» δήλωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος κατά τον σύντομο διάλογο τους μπροστά στις κάμερες. «Η επίσκεψή σας στην Ελλάδα πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά και πολλαπλώς κρίσιμη συγκυρία για την περιοχή μας και την Ευρώπη. Η εμβέλεια της χώρας σας μου επιβάλει να κάνω δύο επισημάνσεις.

«Η επίσκεψή σας πραγματοποιείται στο έτος Ελλάδας-Ρωσίας και θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψή σας στο Αγιον Ορος. Η Ορθοδοξία μπορεί να εμπνεύσει τους ηγέτες» ήταν η πρώτη επισήμανση του ΠτΔ.

«Επίσης θέλω να επισημάνω ότι είναι εξαιρετικά σημαντική για την εποχή μας η στενή συνεργασία Ρωσιας-ΗΠΑ -ΕΕ για να δοθεί οριστικώς τέρμα στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και κυρίως στη Συρία. Μόνο έτσι θα αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό, αλλά και το ISIS… Κύριε Πρόεδρε καλωσορίσατε στην χώρα μας, η επίσκεψή σας είναι το επιστέγασμα και η κορύφωση της φιλίας των χωρών και των λαών μας» κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλη την ηγεσία της Ελλάδας για την πρόσκληση» σημείωσε ο Βλαντιμίρ Πουτιν. «Ολοι διανύουμε δύσκολους καιρούς. Αυτό σχετίζεται και με την οικονομία και την διεθνή ασφάλεια. Είναι σημαντικό να συζητήσουμε αυτά τα θέματα, να τα εξετάσουμε και να ψάξουμε τις λύσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή την ευκαιρία έχουμε στην Ελλάδα. Σε μια χώρα με την οποία διατηρούμε βαθιές, διαχρονικές, πνευματικές σχέσεις. Στην επίσκεψή σας στη Ρωσία ανακοινώσαμε την έναρξη του έτους Ρωσίας Ελλάδας. Τώρα θα δούμε πως προχωράνε οι εκδηλώσεις του έτους. Εχουμε την ευκαιρία να δούμε τις ρίζες μας… Είμαι ευγνώμων που υποστηρίξατε την επίσκεψή μου στο Αγιον Ορος. Πρέπει να στηρίξουμε και την πορεία των οικονομικών σχέσεων. Υπάρχουν γνωστά προβλήματα αλλά υπάρχει και κάτι που εντυπωσιάζει. Μετά τον Μάρτιο ο αριθμός των ρώσων τουριστών στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 523%. Στόχος να προχωρήσουμε σε συνεργασία και σε άλλους τομείς. Τώρα είναι σημαντικό να συζητήσουμε αυτές τις ευκαιρίες και να προχωρήσουμε στην υλοποίησή τους».

Η συνάντηση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας με τον Ρώσο Πρόεδρο τελείωσε στις 18:22 και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου τον υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος στη συνέχεια προσφώνησε τον Ρώσο Πρόεδρο.

Κατά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ο ρώσος πρόεδρος παραδέχτηκε ότι υπάρχουν δυσκολίες στην ενεργειακή συνεργασία, ωστόσο υπάρχουν προοπτικές και σε άλλα πεδία συνεργασίας, όπως οι υποδομές, η υψηλή τεχνολογία και οι αμοιβαίες επενδύσεις.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων αποτελεί στρατηγική επιλογή, την οποία επιτάσσουν οι ιστορικά ισχυροί πολιτιστικοί δεσμοί όσο και οι δυνατότητες που ανοίγονται για την οικονομική σταθεροποίηση στην περιοχή.

Τόνισε ακόμη ότι η επίσκεψη Πούτιν έρχεται σε μια στιγμή που η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και σταματά η αβεβαιότητα, ως εκ τούτου μπορεί να συμβάλει θετικά για την ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών σε ένα περιβάλλον σταθερότητας στην περιοχή.

Στις 20:20 τελείωσε η κατ’ ιδίαν συνάντηση των δυο ηγετών και αρχίζει το δείπνο των αντιπροσωπειών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν διήρκεσε 1 ώρα και 45 λεπτά

Μετά το δείπνο υπογράφησαν συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας

Η άφιξη Πούτιν στην Ελλάδα

Συνοδευόμενος από εννέα υπουργούς έφτασε στην Αθήνα λίγο πριν τις 17:00 το απόγευμα της Παρασκευής ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Η άφιξη του ήταν προγραμματισμένη για τις 15:30.

Ο ρώσος πρόεδρος κατέβηκε μόνος του από το αεροσκάφος.Τον υποδέχτηκε ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναχώρησε από το Ελευθέριος Βενιζέλος με προορισμό το Προεδρικό Μέγαρο όπου θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο. Οι συνομιλίες των δύο προέδρων θα διαρκέσουν περίπου μισή ώρα.

Αμέσως μετά ο Πρόεδρος Πούτιν θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και για διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών. Αναμένεται να του παρατεθεί γεύμα εργασίας (στο Μέγαρο Μαξίμου) και αφού υπογραφούν οι συμφωνίες για την ενέργεια και τις επενδύσεις (πιθανότητα για τα τρένα) θα ακολουθήσουν δηλώσεις των κκ. Πούτιν και Τσίπρα.

Τον ελληνα πρωθυπουργό θα συνοδεύει πολυπληθής κυβερνητική αντιπροσωπεία με την συμμετοχή των κκ Γ. Σταθάκη (υπουργός Οικονομίας), Ν. Κοτζιά (υπουργός Εξωτερικών), Π. Σκουρλέτη (υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Β. Αποστόλου (υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), Ν. Παππάς (υπουργός Επικρατείας), Ε. Κουντουρά (αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού), Δ. Μάρδας (υφυπουργός Εξωτερικών), Ο. Γεροβασίλη (κυβερνητική εκπρόσωπος), Γ. Τσίπρας (γγ υπουργείου Εξωτερικών) καθώς και ο Πρέσβης της Μόσχας Α. Φρυγανάς, ο διπλωματικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Β. Καλπαδάκης και ο ειδικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα Ρωσίας και Ανατολικής Ευρώπης και υπεύθυνος συντονισμού της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας, Δ. Βελάνης.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες περιοχές

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τροχαίας λόγω τις επίσκεψης του ρώσου Προέδρου από τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής θα πραγματοποιηθούν κατά περίπτωση κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και εκτροπές στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες περιοχές. Παρακαλούνται οι οδηγοί να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Εν τω μεταξύ δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί, όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε όλη τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν ο Ρώσος πρόεδρος και η συνοδεία του, από το αεροδρόμιο μέχρι την Ηρώδου Αττικού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk