Συνάντηση με βασικό θέμα το προσφυγικό, αλλά και ζητήματα της οικονομίας, είχαν σήμερα, Πέμπτη, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και ο επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος στη Λεωφόρο Συγγρού.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Αβραμόπουλο για όλη την υπηρεσία, που -όπως είπε- έχει προσφέρει σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο χαρτοφυλάκιο, επισημαίνοντας πως το προσφυγικό δοκίμασε και τις αξίες και τη συνοχή της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, «δυστυχώς, γίναμε μάρτυρες και εθνικών στρατηγικών, αλλά και φωνών, που δυστυχώς δεν συμβαδίζουν με τις αξίες της Ευρώπης, τις αξίες της αλληλεγγύης και τις αξίες, βέβαια, της υποστήριξης κρατών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της μεγάλης κρίσης».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η ΝΔ από την πρώτη στιγμή αναζήτησε κοινό τόπο, για να διαμορφωθεί μια εθνική στρατηγική για το προσφυγικό, και απέφυγε να χρησιμοποιήσει το ζήτημα αυτό στο πλαίσιο της κλασικής και τυπικής κομματικής αντιπαράθεσης.

«Είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι η συμφωνία με την Τουρκία, εκεί που είχαμε φτάσει, ήταν απαραίτητη και πρέπει να υλοποιηθεί σε βάθος χρόνου. Υπάρχει ήδη μια μείωση των ροών, η οποία είναι ενθαρρυντική, αλλά είναι βέβαιον ότι η συμφωνία θα δοκιμαστεί σε βάθος χρόνου» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας πάντως λόγο για μεγάλα προβλήματα που ξεφεύγουν από τις αρμοδιότητες του Έλληνα Επιτρόπου και που, όπως είπε, έχουν να κάνουν με τη διαχείριση της πραγματικότητας εντός των ελληνικών συνόρων.

«Η Ειδομένη άδειασε, αλλά με καθυστέρηση»

«Η Ειδομένη εκκενώθηκε τελικά, με πολύ μεγαλύτερη ευκολία απ’ ό,τι κάποιοι πίστευαν, αλλά με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Εμείς είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή ότι έπρεπε να υπάρχει μια προσπάθεια εκκένωσης της Ειδομένης. Αυτό πραγματοποιείται, αλλά με πάρα πολύ μεγάλη καθυστέρηση.

» Είναι αδιανόητο σε μια ευνομούμενη ευρωπαϊκή χώρα, η κεντρική σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την Ελλάδα με το Βορρά να παραμένει κλειστή για παραπάνω από 60 μέρες. Αλλά πάλι, το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται.

» Υπάρχουν άλλες εστίες προβληματικές, όπως το Ελληνικό, και η κυβέρνηση θα πρέπει τάχιστα να εκπονήσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο προσωρινής φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων σε συνθήκες που να είναι αξιοπρεπείς. Και βέβαια, με σωστό γεωγραφικό επιμερισμό σε όλες τις περιφέρειες της χώρας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Πρόσθεσε δε, πως ΝΔ θα είναι αρωγός σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή προσπάθεια τοποθετεί το πρόβλημα στην ευρωπαϊκή του διάσταση, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία μιας ενιαίας δύναμης φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης.

«Κάτι για το οποίο ξέρω ότι και εσύ αγωνίζεσαι. Κάτι το οποίο είναι απολύτως ευθυγραμμισμένο με τα ελληνικά συμφέροντα, καθώς τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης. Τα σύνορα της Ευρώπης είναι και σύνορα της Ελλάδας. Τα σύνορα της Ευρώπης είναι στο Αιγαίο και όχι στα βόρεια σύνορα της χώρας» κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Αβραμόπουλος: Τα πράγματα βελτιώνονται

Από την πλευρά του, ο έλληνας επίτροπος τόνισε πως «οι βασικές αξίες της Ευρώπης που είναι η αλληλεγγύη και η υπευθυνότητα, αυτόν τον καιρό δοκιμάζονται. Και φαίνεται τελικά ότι είναι η προσφυγική κρίση, η οποία θέτει την Ευρώπη μπροστά σε προβληματισμό και σε μεγάλες ευθύνες». Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, η Ελλάδα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα και δέχθηκε μεγάλη πίεση.

«Δεν παύει από το να είναι ένας ακρίτας της Ευρώπης. Χάρις στη βοήθεια της Ευρώπης, τα πράγματα σταδιακά πλέον βελτιώνονται» επισήμανε ο κ. Αβραμόπουλος αναφερόμενος στη συνεργασία που έχει ξεκινήσει με τη μορφή μιας συνεννόησης με την Τουρκία, που όπως είπε, έχει ήδη αρχίσει να δίνει αποτελέσματα.

«Ήδη, οι ροές έχουν πέσει κάθετα, αλλά αυτό πρέπει να συνεχισθεί πάση θυσία. Να μην είναι, δηλαδή, ένα τεστ, αλλά να συνοδευτεί από μια τελική συμφωνία, η οποία αντιμετωπίζει -είναι αλήθεια- κάποιες δυσκολίες.

» Και θέλω να πιστεύω ότι ο πρώτος που θα επωφεληθεί θα είναι η Ελλάδα. Γιατί τούτη την ώρα, στο σταυροδρόμι που βρίσκεται, με τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης να περνάει σε μια καινούρια φάση η Ελλάδα παρέμενε για πολύ καιρό και πρέπει να συνεχίσει να είναι ένας παράγοντας σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή. Και το προσφυγικό προσφέρεται για να αναδείξει αυτό το πλεονέκτημα» είπε ο Έλληνας επίτροπος, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως όλα αυτά αποτελούν μέρος και του προβληματισμού του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε και στις εσωκομματικές εξελίξεις στη ΝΔ, τονίζοντας πως βλέπει «με ιδιαίτερη ικανοποίηση την εξέλιξη τον τελευταίο καιρό στο χώρο της παράταξής μας». Όπως είπε, δεν παύει να ανήκει σε αυτή τη μεγάλη οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου έξω με πολύ ενδιαφέρον παρατηρούν τις εξελίξεις στη χώρα.

«Και απ’ ό,τι πληροφορούμαι στο Λουξεμβούργο μεθαύριο, θα έχεις και μια σειρά από πολύ σημαντικές επαφές. Τις περιμένουν αυτές τις συναντήσεις οι ηγέτες της Ευρώπης και υπολογίζουν πάρα πολύ σε αυτήν τη συνεργασία» δήλωσε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.