Βενιζέλος: Η βλάβη που προκάλεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο χρέος

Ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup (24.5.2016 ) το ΔΝΤ έδωσε στη δημοσιότητα επικαιροποιημένη μελέτη βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Νέα επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με ανάρτησή του στα social media.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Ευ. Βενιζέλου:

Ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup (24.5.2016 ) το ΔΝΤ έδωσε στη δημοσιότητα επικαιροποιημένη μελέτη βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Το ΔΝΤ επιμένει στην ανάγκη να υιοθετηθούν από την Ευρωζώνη παραμετρικές αλλαγές – για τις οποίες το Eurogroup είχε δεσμευθεί από το 2012. Δεν προτείνει ονομαστικό κούρεμα του χρέους, όπως αυτό που επιτεύχθηκε το 2012 με το PSI, αλλά περαιτέρω μείωση της παρούσας αξίας του χρέους που είχε μειωθεί δραστικά το 2012 χάρη στο Official Sector Involvement ( OSI που είχε επιτευχθεί το 2012 παραλλήλως προς το PSI). Προτείνει ένα συνδυασμό περαιτέρω επέκτασης των λήξεων, παράτασης της περιόδου χάριτος ως προς την καταβολή τόκων και σταθεροποίησης των κυμαινομένων επιτοκίων στα τρέχοντα χαμηλά τους επίπεδα. Αθροιστικά υπολογίζει τη μείωση – με τους τρόπους αυτούς – του χρέους σε παρούσα αξία κατά 50 % του ΑΕΠ. Το 2012 η μείωση ήταν 50% του ΑΕΠ σε ονομαστική αξία και 50 % του ΑΕΠ σε παρούσα αξία μόνο μέσω του δανείου του EFSF χωρίς να υπολογίζονται άλλες παράμετροι που μειώνουν την παρούσα αξία. Όπως έχουμε πει πάμπολλες φορές, σε παρούσα αξία το ελληνικό χρέος τώρα είναι 98 % του ΑΕΠ σύμφωνα με τους πιο συμβατικούς υπολογισμούς.

Το τραγικό είναι ότι η μελέτη του ΔΝΤ υπολογίζει την αρνητική επίπτωση στη δυναμική του χρέους της περιόδου από τον Ιούνιο 2015 έως σήμερα. Τον Ιούνιο του 2015, σύμφωνα με τη μελέτη, η προοπτική του χρέους ήταν να βρίσκεται το 2060 κάτω από το 70% του ΑΕΠ, οι δε χρηματοδοτικές ανάγκες να κινούνται κάτω από το παραδεκτό όριο του 15% του ΑΕΠ. Μετά τα όσα μεσολάβησαν επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σύμφωνα με τη μελέτη, η δυναμική του χρέους τείνει να ξεπερνά το 2060 το 250% του ΑΕΠ ενώ οι χρηματοδοτικές ανάγκες εκτινάσσονται στο 60 % του ΑΕΠ (Figure 1. Baseline Scenario, 2014-2060, σελίδα 6 της μελέτης του ΔΝΤ). Εάν γίνουν οι παραμετρικές αλλαγές που ζητά το ΔΝΤ, η δυναμική του χρέους επανέρχεται εκεί που βρισκόταν το 2015 (Figure 2. Debt Restructuring, 2014–2060, σελίδα 7 της μελέτης του ΔΝΤ).

Ιδού η σύνοψη της βλάβης που επέφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ στο χρέος.Να σημειωθεί ότι αυριο Τετάρτη 25 Μαϊου ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσιάζει το βιβλίο του «Μετασχηματισμοί του κράτους και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Διδάγματα της οικονομικής κρίσης: Η ελληνική περίπτωση», στο Θέατρο Αλίκη. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ΠΟΛΙΣ». Η παρουσίαση θα γίνει στις 18:30 το απόγευμα.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης με τον συγγραφέα θα συζητήσουν οι: Βασίλης Σκουρής, Πρώην Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Προκοπάκης, Σύμβουλος επιχειρήσεων, ενώ τη συζήτηση συντονίζει ο συγγραφέας και αρθρογράφος Τάκης Θεοδωρόπουλος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk