Πέφτει τα μεσάνυχτα η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, οι οποίες, πραγματοποιούνται σχεδόν ενάμισι μήνα μετά την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο.

Τις 56 έδρες της Βουλής διεκδικούν υποψήφιοι από 12 κόμματα και το σύνολο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είναι 534.176.

Το νέο στοιχείο των εκλογών της Κυριακής είναι η αύξηση από το 1,8% στο 3,6% του εκλογικού μέτρου, που ίσχυε από το 1981, για τη συμμετοχή ενός κόμματος στην δεύτερη κατανομή εδρών.

Ασφαλείς εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα δεν μπορούν να γίνουν, αν και οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι, παρά την αύξηση του εκλογικού μέτρου, η νέα Βουλή θα είναι πολυκομματική.

Το βέβαιο είναι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ότι θα παραμείνει πρώτο κόμμα ο ΔΗΣΥ, που στηρίζει την κυβέρνηση Αναστασιάδη, δεύτερο το ΑΚΕΛ και τρίτο το ΔΗΚΟ, όμως με αισθητά μειωμένη δύναμη από το 2011.

Τα ποσοστά του 2011 και οι έδρες ήταν: ΔΗΣΥ 34,72% (20), ΑΚΕΛ 31,31% (19), ΔΗΚΟ 15,77% (9).

Σημειώνεται ότι στο προεδρικό σύστημα της Κύπρου, παρότι η κυβέρνηση δεν χρειάζεται ψήφο εμπιστοσύνης, πρέπει στη Βουλή το κυβερνών κόμμα να σχηματίσει πλειοψηφία με άλλο ή άλλα κόμματα για να μπορούν να περάσουν τα νομοσχέδια.

Η προεκλογική εκστρατεία επικεντρώθηκε στην οικονομία, τα σκάνδαλα και την εσωτερική διακυβέρνηση, και το τελευταίο διάστημα στο Κυπριακό.

Σε σχέση με το τελευταίο υπάρχει ταύτιση ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, ενώ στην οικονομία βρίσκονται κοντά οι θέσεις ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ. Τα άλλα κόμματα -ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Οικολόγοι, Κίνημα Αλληλεγγύη, Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ)- αντιτίθενται στις θέσεις ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ στο Κυπριακό και στην οικονομική πολιτική του ΔΗΣΥ και της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη.

Οι δημοσκοπήσεις, που δημοσιοποιήθηκαν μέχρι την περασμένη Παρασκευή, κατέγραφαν διψήφιο ποσοστό αποχής γύρω στο 20%.

Αναλυτές εκτιμούν ότι, επειδή υπάρχει αύξηση της απαξίωσης γενικά για την πολιτική ζωή, η αποχή μπορεί να ξεπεράσει το 21,3% του 2011.