Ερευνητές ανακάλυψαν μία «διαθήκη» που είχε αφήσει ένας από τους επιζώντες των επιθέσεων του Μαρτίου στις Βρυξέλλες, αναφέρουν γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Το κείμενο βρέθηκε σε υπολογιστή που είχε πεταχτεί στα σκουπίδια και αποδίδεται στον Μοχάμεντ Αμπρινί, τον «άνθρωπο με το καπέλο» που διακρίνεται στις εικόνες από το αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Ο ίδιος ο Αμπρινί είχε πει στους ανακριτές μετά την σύλληψή του τον Απρίλιο, ότι δεν θα πείραζε «ούτε μύγα».

Το κείμενο δείχνει ότι ενέκρινε τις επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι και ότι είχε εκφράσει την επιθυμία να πεθάνει και ο ίδιος ως μάρτυρας.

Ο Αμπρινί είχε επιχειρήσει να σβήσει το κείμενο, πετώντας το στο «καλάθι των αχρήστων» του υπολογιστή, ανέφερε το γαλλικό ειδησεογραφικό δίκτυο BFMTV.

Δεν είναι γνωστό γιατί η πληροφορία για το κείμενο του Αμπρινί είδε τώρα το φως τις δημοσιότητας. Επισήμως, οι Αρχές αρνούνται να προχωρήσουν σε κάποιο σχόλιο.

Σύμφωνα με το BFMTV, στο κείμενο, ο Αμπρινί εξηγεί γιατί ο θάνατος του αδελφού του σε επίθεση αυτοκτονίας στη Συρία τον Ιούλιο του 2014 τον ώθησε να στραφεί προς την θρησκεία.

Ήταν τότε που ο 31 ετών Βέλγος μαροκινής καταγωγής αποφάσισε να γίνει μέλος του Ισλαμικού Κράτους, σημειώνει το κείμενο.

Χαρακτηρίζει τους δράστες της επίθεσης στο Παρίσι «ήρωες», ζητά από τη μητέρα του να τον συγχωρέσει και σημειώνει ότι ανυπομονεί να «συναντήσει» τον αδελφό του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπολογιστής είχε βρεθεί στο Σκαρμπέκ των Βρυξελλών, όπου εκτιμάται ότι βρίσκονταν τα κρησφύγετα που είχαν χρησιμοποιήσει τόσο οι δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι, όσο και ύποπτοι για τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ των Βρυξελλών.

Ο Αμπρινί κρατείται σε φυλακή στην Μπριζ μετά τη σύλληψή του στις 8 Απριλίου.

Οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 32 ατόμων, ενώ εκείνες στο Παρίσι σκότωσαν 130 άτομα.