Το δικό τους επιχειρηματικό πάρκο αποκτούν τα Χανιά

Εξι ολόκληρα χρόνια χρειάστηκε να παλέψουν με το τέρας της γραφειοκρατίας οι φορείς της Κρήτης

Εξι ολόκληρα χρόνια χρειάστηκε να παλέψουν με το τέρας της γραφειοκρατίας οι φορείς της Κρήτης, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κεντρικών υπηρεσιών των υπουργείων, για να αποκτήσουν τα Χανιά το δικό τους επιχειρηματικό πάρκο. Η επένδυση τελικά αδειοδοτήθηκε και ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής των έργων υποδομής του Επιχειρηματικού Πάρκου Χανίων που συγχρηματοδοτείται από πόρους του προγράμματος JESSICA, της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων. Ο στόχος δεν είναι άλλος από την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η οποία αποτελεί τη λυδία λίθο για τη φυγή προς τα εμπρός και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Ηδη υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις για εγκατάσταση στο Επιχειρηματικό Πάρκο. Το ενδιαφέρον αυτό ερμηνεύεται και από το γεγονός ότι τόσο στον Νομό Χανίων όσο και στον Νομό Ηρακλείου, όπου συγκεντρώνονται οι μεγαλύτερες μονάδες επιχειρηματικής υποδομής, δεν υπάρχουν διαθέσιμες εκτάσεις για την εγκατάστασή τους, ιδίως αν η δραστηριότητά τους είναι μεταποιητική και προκαλεί οχλήσεις ανεξαρτήτως βαθμού.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε η διοίκηση του φορέα υλοποίησης Επιχειρηματικό Πάρκο Χανίων ΑΕ παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης κ. Γιώργου Σταθάκη και του ειδικού γραμματέα ΣΔΙΤ κ. Νίκου Μαντζούφα έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα οφέλη των εταιρειών που θα δημιουργηθούν από την εγκατάσταση και μετεγκατάστασή τους στο Επιχειρηματικό Πάρκο.


«Πράσινες» υποδομές

Σε τεχνικό επίπεδο, πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο έργο πολεοδόμησης περίπου 515 στρεμμάτων με συνολικό προϋπολογισμό 14 εκατ. ευρώ, με πρόβλεψη περαίωσης όλων των έργων υποδομής ως τον Ιούνιο του 2017 και με ιδιαίτερες και καινοτομικές υποδομές, όπως π.χ. απεριόριστη επαναχρησιμοποίηση υγρών αποβλήτων, που του προσδίδουν χαρακτήρα σύγχρονου «πράσινου» και οικολογικά φιλικού πάρκου.
Οσον αφορά τις επιχειρηματικές πτυχές του έργου, η διοίκηση του φορέα γνωστοποίησε σε κάθε ενδιαφερόμενο και στους τοπικούς θεσμούς τη δυνατότητα που παρέχεται για την εγκατάσταση 200 και πλέον επιχειρήσεων σε κτιριακές υποδομές που δημιουργούν κύκλο εργασιών στον κατασκευαστικό κλάδο 600 εκατ. ευρώ και με πρόβλεψη δημιουργίας 6.500 θέσεων εργασίας, μη συμπεριλαμβανομένων των θέσεων εργασίας για τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Τα μεγέθη αυτά θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας στα επόμενα 10-15 χρόνια και αναμένεται να επέλθουν μετά την ολοκλήρωση των έργων υποδομής, στη διάρκεια κατασκευής των οποίων δημιουργούνται επίσης 150 θέσεις εργασίας.
Ο πρόεδρος του φορέα υλοποίησης και πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων κ. Μιχαήλ Μαρακάκης ζήτησε από τον υπουργό κ. Γ. Σταθάκη τη δημιουργία ειδικών κινήτρων τόσο στον υπό διαβούλευση αναπτυξιακό νόμο όσο και στο ΕΣΠΑ 2014-2020 (ΕΠΑνΕΚ) που θα διευκολύνουν την εγκατάσταση και μετεγκατάσταση επιχειρήσεων στα Επιχειρηματικά Πάρκα κατ’ εξαίρεση και καθ’ υπέρβαση των περιορισμών του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων.
Επίσης ζήτησε από τους τοπικούς φορείς την άμεση έναρξη της κατασκευής των εξωτερικών έργων υποδομής και ιδίως των οδών πρόσβασης στο Επιχειρηματικό Πάρκο.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk