Ποιος δεν θέλει τις συναλλαγές με κάρτες

Μπορεί, όπως επιτάσσει άλλωστε η επικαιρότητα, οι προβολείς να πέφτουν στην αυριανή καθοριστική για το μέλλον μας

Ποιος δεν θέλει τις συναλλαγές με κάρτες | tovima.gr
Μπορεί, όπως επιτάσσει άλλωστε η επικαιρότητα, οι προβολείς να πέφτουν στην αυριανή καθοριστική για το μέλλον μας συνεδρίαση του Eurogroup στο οποίο θα κυριαρχήσουν οι συζητήσεις για τα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει η κυβέρνηση Τσίπρα και οι δυνατότητες ελάφρυνσης του χρέους, όμως η ουσία βρίσκεται στα μέτρα τα οποία έχει ανάγκη η οικονομία και για μια ακόμη φορά δεν θα συζητηθούν.
Στα έξι χρόνια των Μνημονίων, καμία κυβέρνηση – του Γιώργου Παπανδρέου, του Λουκά Παπαδήμου, του Αντώνη Σαμαρά και η σημερινή του Αλέξη Τσίπρα – δεν έβαλε ούτε καν στον κατάλογο των δημοσιονομικών μέτρων την αντιμετώπιση του φαινομένου της καθημερινής φοροδιαφυγής, και κυρίως της κλοπής του ΦΠΑ, με πρακτικές που εφαρμόζουν επιτυχώς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Τα μέτρα αυτά είναι γνωστά και πολυσυζητημένα. Πρόκειται για την υποχρεωτική χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών στις καθημερινές συναλλαγές που γίνονται εκτός τραπεζικού συστήματος και σε δεύτερο στάδιο την «online» παρακολούθηση και απόδοση της καθημερινής είσπραξης του ΦΠΑ από τους καταστηματάρχες στο κράτος.
Η τελευταία απόπειρα που έμεινε στη μέση είναι το σχέδιο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος έχει το μερίδιο των ευθυνών που του αναλογεί στην απραξία, το οποίο πρόβλεπε την υποχρεωτική χρήση του πλαστικού χρήματος στις καθημερινές συναλλαγές και τη σύνδεση του αφορολόγητου ορίου (των 9.100 ευρώ από εφέτος) με τις αγορές του φορολογουμένου.
Μάλιστα, το σχέδιο ανέπτυσσε όλη τη φιλοσοφία του μέτρου, αναφέροντας μεταξύ πολλών επιχειρημάτων τα εξής:
– «Ο σκοπός είναι διττός, να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, και να δημιουργηθεί η πρώτη σύγχρονη ηλεκτρονική βάση «λειτουργίας εισοδήματος». Δηλαδή, η ηλεκτρονική βάση ελέγχου που μελλοντικά μπορεί να απελευθερώσει τους πολίτες από γραφειοκρατικές διαδικασίες, ακόμη και για τη κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων. Ο πολίτης να μπορεί ουσιαστικά να συμπληρώνει τη δήλωσή του με επίκεντρο τη χρήση της κάρτας του».
Για τον υπολογισμό της μείωσης του φόρου θα λαμβάνονταν υπόψη όλες οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί μέσω τραπεζικών συναλλαγών. Για την αναγνώριση του αφορολόγητου ορίου των 2.000 ευρώ η φορολογική κλίμακα είχε συνδεθεί με συγκεκριμένα ποσοστά δαπανών (από 15%-40%) που θα αποτελούσαν προϋπόθεση για την έκπτωση φόρου.
Το σχέδιο που έμεινε στο συρτάρι καθιστούσε συμφέρουσα για τον κάθε φορολογούμενο τη χρήση της κάρτας ακόμη και για την έκδοση ενός εισιτηρίου ή για την αγορά ενός πακέτου τσιγάρων.
Ομως το ερώτημα που μένει αναπάντητο εδώ και έξι χρόνια είναι ποιος δεν θέλει τις συναλλαγές με κάρτες και ποιοι είναι αυτοί που εμποδίζουν τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και την καταπολέμηση της φορολοκλοπής, αλλά είναι πρόθυμοι να αποδεχθούν μια ακόμη αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk