Γερμανικά ΜΜΕ: «Η εβδομάδα των παθών του Τσίπρα»

Στη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση αναφέρεται ο γερμανόφωνος τύπος. Πλήθος σχολίων και για την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Ομπάμα στο Ανόβερο, με ιδιαίτερη έμφαση στην ομιλία του.

Στη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση αναφέρεται ο γερμανόφωνος τύπος. Πλήθος σχολίων και για την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Ομπάμα στο Ανόβερο, με ιδιαίτερη έμφαση στην ομιλία του.

Ως ιδιαίτερα κρίσιμη και επίπονη εβδομάδα για τον έλληνα πρωθυπουργό παρουσιάζει η αυστριακή εφημερίδα Wiener Zeitung την Μεγάλη εβδομάδα, προχωρώντας σε σχετικό παραλληλισμό: «Την Κυριακή οι Έλληνες γιορτάζουν το Πάσχα, τη μεγαλύτερη γιορτή των ορθόδοξων χριστιανών. Όμως για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα φέτος η εβδομάδα των Παθών αποκτά μια ιδιαίτερη, πολιτική σημασία: κατόπιν πιέσεων των διεθνών δανειστών, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας σε χρόνο ρεκόρ. Αντιδράσεις σημειώνονται εντός της κυβερνητικής παράταξης». Ο ανταποκριτής της εφημερίδας επισημαίνει ωστόσο ότι: «Ο Τσίπρας κινδυνεύει να τραβήξει πολύ το σχοινί εάν λάβει επιπλέον μέτρα λιτότητας. Το πώς μπορεί να ανταπεξέλθει στις οδηγίες των πιστωτών μένει ακόμη ανοιχτό».

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται και για τα δύο σενάρια. «Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει σε συμφωνία με τους πιστωτές εντός αυτής της εβδομάδας ταυτόχρονα όμως προετοιμάζεται και για αποτυχία» γράφει η εφημερίδα αναφερόμενη μεταξύ άλλων στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. «Ακόμη όμως και εάν χρησιμοποιηθεί όλο το ρευστό θα είναι και πάλι δύσκολο για την ελληνική κυβέρνηση να πληρώσει την επόμενη δόση».


«Yes, we can»

Από την άλλη πλευρά η διήμερη επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στη Γερμανία κέντρισε το ενδιαφέρον των γερμανικών μέσων ενημέρωσης για πολλές μέρες. Σήμερα ο τύπος σχολιάζει την ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα. Συγκεκριμένα η εφημερίδα Leipziger Volkszeitung γράφει: «Οι ευρωπαίοι πολιτικοί μας δεν μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο; Ένας μη Ευρωπαίος αγόρευσε με εντυπωσιακή ορμή υπέρ της ευρωπαϊκή ενότητας, ο Μπαράκ Ομπάμα. Έχουν ξεχάσει οι Ευρωπαίοι, ιδιαίτερα οι νέοι, τι θησαυρό κρατούν στα χέρια τους; Πάντως ήταν καλό που ο Ομπάμα τους το υπενθύμισε».

Στο ίδιο ύφος κινείται και το σχόλιο της εφημερίδας Braunschweiger Zeitung. «Ένας τόσο πειστικός Ομπάμα δεν θα έπρεπε να μιλάει μόνο στο Ανόβερο, αλλά και στη Βαρσοβία, τη Βουδαπέστη, τη Βιέννη και σε πολλές άλλες μεγάλες και μικρές πόλεις στις οποίες η ευρωπαϊκή προοπτική έχει παραμεριστεί. Η Ευρώπη χρειάζεται τέτοιους υποστηρικτές για να ξαναβρεί τη δύναμή της. Yes, we can».

Αλεξάνδρα Κοσμά

Κίνδυνος για πρόωρες εκλογές

Ορόσημο το έκτακτο Eurogroup της Μ. Πέμπτης, αν και εκφράζονται σοβαρές αμφιβολίες για το εάν γίνει τελικά. Αμφιβολίες εξέφρασε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ερωτώμενος σχετικά, χθες βράδυ σε εκδήλωση στο Βερολίνο, είπε ότι είναι αισιόδοξος ότι θα κλείσει η αξιολόγηση, αλλά δεν είναι 100% βέβαιος ότι θα γίνει το Eurogroup της Μ. Πέμπτης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν ακόμη σοβαρές διαφωνίες ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους θεσμούς κυρίως σε ό,τι αφορά τα μέτρα «εν αναμονή».

Η νέα προληπτική γραμμή μέτρων που ζητούν οι διεθνείς δανειστές σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων για το 2018, βάζει τον έλληνα πρωθυπουργό σε δεινή θέση. «Βέβαια οι θεσμοί προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι υποσχόμενοι ότι αμέσως μόλις ψηφιστούν τα μέτρα, θα ανοίξει η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους – αγαπητό θέμα για τον Τσίπρα – αλλά μεγάλες παραχωρήσεις δεν πρέπει να περιμένει, μιας και ήδη τα επιτόκια μέχρι το 2022 είναι ήδη πολύ χαμηλά», σχολιάζει η Stuttgarter Nachrichten, που διαβλέπει κίνδυνο πρόωρων εκλογών λόγω της οριακής πλειοψηφίας 3 εδρών που διαθέτει ο συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στη βουλή. «Ο έλληνας πρωθυπουργός ρέπει σε αποφάσεις της τελευταίας στιγμής, όταν αισθάνεται με την πλάτη στον τοίχο», σχολιάζει η ίδια εφημερίδα μην αποκλείοντας σενάρια όπως ακόμη και προσφυγή σε νέο δημοψήφισμα «για να αφήσει ο Τσίπρας και πάλι τις αποφάσεις στο λαό». Σε κάθε περίπτωση το όλο κλίμα θα μπορούσε να επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα Grexit εκτιμούν οι ίδιοι αναλυτές.

Σε αναζήτηση αποθεματικών

«Όμως οι Έλληνες δεν ενημερώνονται για τις πιέσεις των ξένων δανειστών και τα νέα σκληρά μέτρα λιτότητας, γιατί οι δημοσιογράφοι απεργούν, ειδήσεις δεν υπάρχουν στα ραδιόφωνα και στις τηλεοράσεις και εφημερίδες δεν κυκλοφορούν», επισημαίνει στην ιστοσελίδα του το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο n-tv, αναφέροντας την πιθανότητα να απεργήσουν και άλλοι κλάδοι, όπως οι σιδηροδρομικοί, και μάλιστα το Σαββατοκύριακο του Πάσχα των Ορθοδόξων.

Εμπειρογνώμονες οικονομολόγοι προεξοφλούν, ότι με πολύ μεγάλη δυσκολία η Αθήνα θα καταφέρει να μαζέψει χρήματα μέχρι τον Ιούνιο για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, αλλά και για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προς το οποίο μέχρι τις 13 Ιουλίου θα πρέπει να εμβάσει νέα δόση 450 εκ. ευρώ, ενώ στις 20 του ίδιου μηνός θα πρέπει να εμβάσει άλλα 2,3 δις ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ειρήνη Αναστασοπούλου


Focus: Χάος στην Ελλάδα – Οι απεργίες έχουν παραλύσει τη χώρα

Η Ελλάδα ψάχνει για χρήματα, γράφει το γερμανικό περιοδικό «Focus» επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση , υπό την πίεση των πιστωτών, προσπαθεί να συμμαζέψει και τα τελευταία της αποθεματικά. «Στη χώρα επικρατεί χάος τον Απρίλιο, το συνηθισμένο χάος», όπως προσθέτει το επίμαχο δημοσίευμα.

«Η Ελλάδα και οι πιστωτές της συνέχισαν τις διαπραγματεύσεις τους στην Αθήνα. Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται υπό πίεση και συνοδεύονται από φήμες: ότι η Αθήνα ψάχνει παντού για χρήματα Αθήνα κι ότι προσπάθησε και πάλι να συγκεντρώσει τα τελευταία της αποθεματικά» αναφέρεται στο δημοσίευμα του περιοδικού..

Και το άρθρο συνεχίζει: «Ελλάδα τον Απρίλιο – το συνηθισμένο χάος: Τα νέα μέτρα λιτότητας που πρέπει να εφαρμοστούν στη χώρα, όπως απαιτούν οι δανειστές. έχουν παραλύσει την Ελλάδα… Ακόμη και οι δημοσιογράφοι απεργούν από την περασμένη Πέμπτη. Δεν υπάρχει καμία είδηση στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Εφημερίδες δεν εμφανίζονται. Οι δημοσιογράφοι απεργούν γιατί το σχετικά υγιές συνταξιοδοτικό τους ταμείο αναμένεται να συγχωνευτεί με άλλο ελλειμματικό.

Η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με τα μέτρα

Το ίδιο δημοσίευμα επισημαίνει επίσης ότι, η αριστερή πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος έχει ήδη εκφράσει την ανησυχία της για τα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές από την Αθήνα. Μέχρι τώρα, 11 έως 14 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους για τα νέα μέτρα. Ένας από αυτούς είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος . Το Σαββατοκύριακο υπήρξαν φήμες ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας μπορεί να παραιτηθεί. Ο ίδιος έχει στην πραγματικότητα την πεποίθηση ότι για την ελληνική κυβέρνηση θα ήταν καλύτερα να πέσει μαχόμενη παρά να υποκύψει στις υπερβολικές απαιτήσεις των πιστωτών. Πολλοί το ερμήνευσαν αυτό ως απειλή για παραίτηση.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε χτες να ξεκαθαρίσει πως οι φήμες αυτές είναι απολύτως αβάσιμες. Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, «μια πολιτική συνθηκολόγησης της Αριστεράς θα άνοιγε τώρα την πόρτα για την επιστροφή των Συντηρητικών στην εξουσία σήμερα».

Μεταφορά των αποθεματικών των νοσοκομείων στην Τράπεζα της Ελλάδος

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές , η κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα προσπαθεί να αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα με τον τρόπο που το είχε κάνει και πέρυσι, σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό και προσθέτει:

«Την περασμένη εβδομάδα , ήθελε να μεταφέρει τα όχι τόσο αναγκαία ταμειακά αποθεματικά των κρατικών νοσοκομείων στην Τράπεζα της Ελλάδος. Με θλίψη και αγωνία θα είναι η κατάσταση στην Αθήνα μέχρι τον Ιούνιο, όπως εκτιμούν εμπειρογνώμονες για οικονομικά θέματα», επισημαίνει το Focus. «Ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι να έρχεται στη συνέχεια . Στις 13 Ιουλίου η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει το ποσό των 450 εκατομμυρίων ευρώ στο ΔΝΤ. Έως τις 20 Ιουλίου η Αθήνα θα πρέπει να μεταφέρει το ποσό των 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ΕΚΤ. Αυτά τα χρήματα δεν τα έχει μέχρι τώρα η Αθήνα» συμπληρώνει το περιοδικό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk