Με εναέρια και πλωτά μέσα καθώς και με προσωπικό ζήτσαν οι Αμερικανοί από την Ελλάδα να εμπλακούν στη δραστηριότητα της συμμαχίας στο ανατολικό Αιγαίο ενώ την ίδια ώρα πραγματοποιήθηκε αμερικανική παρέμβαση προς την Τουρκία, σε ανώτατο επίπεδο, ώστε να απεμπλακούν οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» την Τρίτη 12 Απριλίου, ο μόνιμος εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Ντάγκλας Λουτ, επισκφέτηκε τον Έλληνα ομόλογό του στις Βρυξέλλες, Μιχάλη Διάμεση και τον ενημέρωσε μεταξύ άλλων ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα πιέζει και προσωπικά τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συναινέσει στην προώθηση της επιχείρηση του ΝΑΤΟ και στα Δωδεκάνησα.

Ο κ. Λουτ ενημέρωσε τον κ. Διάμεση ότι οι ΗΠΑ προσφέρονται να συνεισφέρουν όχι μόνο διπλωματικά αλλά και πρακτικά στην νατοϊκή δραστηριότητα στο Αιγαίο με ένα πλοίο που θα συμμετάσχει στις περιπολίες αλλά και με την παραχώρηση αερόστατων επιτήρησης τα οποία θα ίπτανται πάνω από τα ελληνικά νησιά και θα είναι στραμμένα προς τις τουρκικές ακτές, προκειμένου να καταγράφουν ηλεκτρονικά στοιχεία που θα διαθέτουν στη συνέχεια τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία και στην Frontex.

Επιπλέον οι ΗΠΑ προτίθενται να διαθέσουν και έμψυχο δυναμικό και συγκεκριμένα ομάδες στελεχών της ακτοφυλακής τους (Coast Guard Teams) που θα αναπτυχθούν πάνω στα σκάφη όλων των δυνάμεων για να διευκολυνθεί η συνεργασία των εμπλεκομένων μερών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο με δεδομένες τις αρνήσεις της Τουρκίας να συνεργαστεί ανησυχούν το ΝΑΤΟ και τον γ.γ. του Γενς Στόλτενμπεργκ ο οποίος και αναμένεται να επισκεφτεί προσεχώς την περιοχή.