Γεροβασίλη:Θα τηρήσουμε κατά γράμμα τη συμφωνία, το ίδιο να κάνουν και οι εταίροι

«Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί εδώ και καιρό, καθώς η Ελλάδα έχει υποβάλει ολοκληρωμένες προτάσεις που πληρούν τους στόχους»

«Θα τηρήσουμε κατά γράμμα τη συμφωνία, το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι εταίροι» δήλωσε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη.

«Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί εδώ και καιρό, καθώς η Ελλάδα έχει υποβάλει ολοκληρωμένες προτάσεις που πληρούν τους στόχους» είπε.

Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται στην Αθήνα και θα συνεχιστούν την επόμενη Δευτέρα, μετά την εαρινή σύνοδο στην Ουάσιγκτον, είπε. Δεν υπάρχει πρόγραμμα διαπραγματεύσεων στην Ουάσιγκτον.

Μίλησε για σενάρια εσκεμμένης κωλυσιεργίας στο κλείσιμο της αξιολόγησης που είδαν το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο διάστημα, τα οποία η διευθύντρια του ΔΝΤ χαρακτήρισε ανοησίες και τάχθηκε υπέρ της γρήγορης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, κάτι που, όπως παρατήρησε η κ. Γεροβασίλη, δεν έχει επαληθευτεί. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν την ερχόμενη Δευτέρα, είπε.

Ερωτηθείσα σχετικά με το εάν η αναφορά της για το ΔΝΤ υπονοούσε ότι το Ταμείο κωλυσιεργεί, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών πως «το ΔΝΤ δεν μας έχει αποδείξει μέχρι αυτή τη στιγμή ότι είναι υποβοηθητικό στο γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης».

Αναφορικά με την τακτική της ΝΔ για μεταφορά της πολιτικής αντιπαράθεσης στα δικαστήρια, όπως είπε, τόνισε, ότι αντικατοπτρίζει την αντίληψη της ΝΔ για τον δημόσιο διάλογο. Είπε ότι η κυβέρνηση ζητά απαντήσεις και η ΝΔ απαντά με εκκωφαντική σιωπή και μηνύσεις. Οφείλονται αυτές οι απαντήσεις δημοσίως στον ελληνικό λαό, τόνισε και πρόσθεσε ότι δεν ζητήθηκαν από κάποιον προσωπικά.

Οσον αφορά στο προσφυγικό η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι «επιταχύνουμε την μεταφορά μεταναστών σε κέντρα φιλοξενίας, ενώ υπογράμμισε ότι η εκκένωση της Ειδομένης αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος καταδίκασε ξανά την στάση των σκοπιανών αρχών και κάλεσε εκ νέου τους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν την Ειδομένη.

«Τα γεγονότα στην Ειδομένη ενέχουν σοβαρούς κινδύνους. Ενημερώνουμε του πρόσφυγες ότι ο βαλκανικός διάδρομος είναι κλειστός και τους καλούμε να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας», είπε και υπογράμμισε ότι «παρακολουθούμε την δράση των ΜΚΟ και εξετάζουμε αν χρειαστεί τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης».

Ερωτηθείσα για την ολοκλήρωση της εκκένωσης της Ειδομένης η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι προβλέπεται να γίνει έως το Πάσχα.

Η κυβέρνηση επιταχύνει τη δημιουργία θέσεων φιλοξενίας για τους πρόσφυγες, σημείωσε και παρέπεμψε σε δηλώσεις του κ. Τόσκα ότι μέχρι το Πάσχα περίπου αναμένεται να έχουν δρομολογηθεί τα θέματα της εκκένωσης του Πειραιά και της Ειδομένης. Ήδη, ανέφερε, από τον Πειραιά αποχώρησαν περισσότερα από 1.000 άτομα που μεταφέρθηκαν στον Σκαραμαγκά, και ο ρυθμός αυτός θα επιταχυνθεί τις επόμενες ημέρες.

Στο επίπεδο των κυβερνητικών πρωτοβουλιών,ενημέρωσε πως έως την Παρασκευή θα δοθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες. «Από τη διαδικασία θα προκύψει η λίστα όσων πληρούν τα κριτήρια. Εντός των ημερών θα εκδοθεί η τιμή της εκκίνησης για κάθε τηλεοπτική άδεια».

Σχετικά με την αξιολόγηση η κ. Γεροβασίλη σημείωσε οτι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις, ενώ πρόσθεσε ότι περισσότερα στοιχεία θα δώσει ο Ευ. Τσακαλώτος πριν αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον.

«Εχει καταγραφεί διάσταση με το ΔΝΤ το οποίο συνδέει την αξιολόγηση με την διευθέτηση του χρέους. Το κλείσιμο της αξιολόγησης δεν εμπεριέχει το ζήτημα του χρέους, αλλά μετά από αυτή θα ακολουθήσει η συζήτηση για το χρέος. Αυτό προβλέπει η συμφωνία. Δεν βλέπουμε αυτή την εμπλοκή ως κάτι που έχει δημιουργήσει θέμα» ανέφερε.

Είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση μιας συμφωνίας και μένει να διαπραγματευτούμε τις επόμενες μέρες με ορίζοντα την 22η Απριλίου, τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ενώ ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση μεταξύ της διαπραγματευτικής ομάδας και του πρωθυπουργού.

Είπε ότι η απόσταση είναι πάρα πολύ μικρή. Υπογράμμισε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στέκονται σαφώς υπέρ της γρήγορης και έγκαιρης αξιολόγησης, ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αφορά και την Ευρώπη, όχι μόνο την Ελλάδα. Προσέθεσε ότι εγγυήσεις σε μια διαπραγμάτευση δεν υπάρχουν, αλλιώς θα είχαμε να κάνουμε με μια εξαρχής συμφωνία, όπως έχουμε δει να κάνουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Εξηγώντας γιατί δεν ολοκληρώθηκε χτες η διαπραγμάτευση, είπε ότι δεν υπήρξαν οι απαραίτητες συγκλίσεις μέχρι τέλους, και πως όμως αυτό που έχουμε από χτες το βράδυ είναι ότι οι συγκλίσεις είναι πολλές, ότι είμαστε κοντά στο τέλος και πως δεν υπάρχει κάτι που χαλάει τον αρχικό σχεδιασμό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk