Επικοινωνιακή διαχείριση από το Μαξίμου και (δήθεν) ρήξη με τους δανειστές

Σκηνικό το οποίο θυμίζει κατά πολύ την περυσινή περίοδο «διαπραγμάτευσης» το οποίο κατέληξε σε ρήξη με τους δανειστές, φαίνεται ότι στήνει (ή πάντως υπηρετεί) η κυβέρνηση, όσο η συζήτηση για την αξιολόγηση παραμένει σε εκκρεμότητα.

Σκηνικό το οποίο θυμίζει κατά πολύ την περυσινή περίοδο «διαπραγμάτευσης» το οποίο κατέληξε σε ρήξη με τους δανειστές, φαίνεται ότι στήνει (ή πάντως υπηρετεί) η κυβέρνηση, όσο η συζήτηση για την αξιολόγηση παραμένει σε εκκρεμότητα.
Λίγες μόλις ώρες μετά την διακοπή της συζήτησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, το οικονομικό επιτελείο (Ευκλ. Τσακαλώτος, Γ. Σταθάκης και Γ. Κατρούγκαλος) παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία κυριάρχησε η περιγραφή της λεγόμενης εθνικής κόκκινης γραμμής, στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης.
Παράλληλα, σε μία κίνηση που κατά πολλούς ήταν προσχεδιασμένη και υπηρετεί την επικοινωνιακή τακτική του Μεγάρου Μαξίμου, από το περιβάλλον του Αλ. Τσίπρα διακινήθηκε η πληροφορία ότι, αφενός, ματαιώνεται η προγραμματισμένη για την Τετάρτη συζήτηση στη Βουλή με θέμα την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ και αφετέρου, ότι αναχωρεί εσπευσμένως και εκτάκτως για το Παρίσι, για μία συνάντηση (πιθανότατα) με τον Φρανσουά Ολάντ.
Στόχος της κυβέρνησης μέσω της συνδυασμένης αυτής μεθόδευσης είναι σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, να καλλιεργήσει ένα περιβάλλον και να εμφανίσει κάποιες κόκκινες γραμμές, για το διάστημα κατά το οποίο φιλοδοξεί να διεξάγει μία «πολιτική διαπραγμάτευση» για την αξιολόγηση στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Την ίδια στιγμή, πολιτικά στελέχη και αξιωματούχοι της κυβέρνησης, απορρίπτουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ρήξης με τους δανειστές.
Από τις διαβεβαιώσεις αυτές και τις μεθοδεύσεις που αναδεικνύονται, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι το κυβερνητικό επιτελείο να καλλιεργεί ένα επικοινωνιακό περιβάλλον, με στόχο την διαχείριση της ενδεχόμενης παράτασης της εκκρεμότητας και της τμηματικής αξιολόγησης, ένα σενάριο που τις προηγούμενες εβδομάδες είχε περιγραφεί με τον όρο «σαλαμοποίηση».
Στην κατεύθυνση αυτή συνέτειναν και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομιοκών Ευκλ. Τσακαλώτου, οποίος στην συνέντευξη Τύπου της Τρίτης δήλωσε εμφατικά, μεταξύ των άλλων: «η ελληνική κυβέρνηση είναι μια κυρίαρχη κυβέρνηση», καθώς και ότι «είναι σωστό να έχουμε στόχους από το μνημόνιο, είναι σωστό να ακούμε τη γνώμη των θεσμών, αλλά την τελευταία λέξη για το πώς θα φτάσουμε στους στόχους την έχει η ελληνική κυβέρνηση».
Επιπλέον, ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε: «δεν είμαι διατεθειμένος να καταθέσω στη Βουλή νομοσχέδιο με μικρότερο αφορολόγητο» από το ύψος των 9.091 ευρώ».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk