Για την μεθεπόμενη Δευτέρα 21 Μαρτίου καθορίστηκε να διεξαχθεί στη Βουλή, η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση με αποκλειστικό θέμα τις εξελίξεις στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Η συνεδρίαση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, διεξάγεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, που ανέλαβε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με χθεσινή επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Η ημερομηνία διεξαγωγής της συζήτησης συμφωνήθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων, η οποία όμως απέρριψε κατά πλειοψηφία την πρόταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για άμεση συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που θα εξετάσει τα θέματα της Δικαιοσύνης με πρόφαση την προ ημερησίας συζήτηση για το ίδιο θέμα σε επίπεδο αρχηγών. Την άμεση συνεδρίαση της Επιτροπής ζήτησαν οι κκ Γ. Τραγάκης από την ΝΔ, Β. Κεγκέρογλου από την Δημοκρατική Συμπαράταξη και Γ. Αμυράς από Το Ποτάμι.

Να σημειωθεί ότι φάκελο με στοιχεία για τις πρωτοφανείς καταστάσεις που εκδηλώνονται στον χώρο της Δικαιοσύνης κατέθεσε την Τετάρτη στην πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μέσα σε αυτόν, όπως επισημαίνει σε δήλωση του, περιλαμβάνονται δύο έγγραφα τα οποία φωτίζουν διαφορετικά την υπόθεση Δημήτρη ΠαπαγγελόπουλουΓεωργίας Τσατάνη.

Συγκεκριμένα υπάρχει μια ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τον Δεκέμβριο του 2015, προς τον υπουργό Δικαιοσύνης «για τον ρόλο της εισαγγελέως εφετών στην υπόθεση Βγενόπουλου». Και επιπλέον η απάντηση του κ. Παπαγγελόπουλου στις 14 Ιανουαρίου 2016, ο οποίος επικαλείται την ι έρευνα που διεξήγαγε ο αρμόδιος αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Παντελής, που εποπτεύει των εισαγγελέων διαφθοράς, και απεφάνθηκε ότι όλες οι δικονομικές ενέργειες της αρμόδιας εισαγγελέας εφετών, δηλαδή της κυρίας Τσατάνη, επί της συγκεκριμένης υποθέσεως είναι απολύτως νόμιμες.

Στη Διάσκεψη των προέδρων η πρόεδρος της Επιτροπής θεσμών και Διαφάνειας κυρία Χριστοδουλοπούλου ισχυρίστηκε ότι δεν έχει νόημα να γίνει η συνεδρίαση αυτή πριν από την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών. Για το αν θα γίνει η συνεδρίαση στην οποία έχουν κληθεί να καταθέσουν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κκ Ν. Παρασκευόπουλος και Δ. Παπαγγελόπουλος θα κριθεί αργότερα αν και η κυρία πρόεδρος είχε διαβεβαιώσει τον κ. Βενιζέλο ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί άμεσα την επόμενη εβδομάδα.