Αν η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού, τότε η κατ’ αρχήν συμφωνία στην οποία κατέληξαν την προηγούμενη Κυριακή η Αργεντινή με τους πιστωτές της –τα hedge funds τα επονομαζόμενα και «buitres», όρνια δηλαδή, αρπακτικά πουλιά –είναι αμοιβαία επωφελής. Και για την κυβέρνηση του νέου προέδρου της χώρας Μαουρίτσιο Μάκρι που, συνεπής στην προεκλογική δέσμευσή του, ανοίγει τον δρόμο για την αποκατάσταση και ομαλοποίηση της εξωτερικής χρηματοδότησής της, και για τα «buitres» που θα εισπράξουν περίπου το 75% της αξίας των αργεντίνικων ομολόγων, συνολικά 4,65 δισ. δολάρια.
Πολύ περισσότερα δηλαδή από όσα είχαν εισπράξει άλλοι, πιο… καλόβολοι πιστωτές που είχαν δεχθεί το διπλό PSI του 2001 και ρευστοποίησαν στο 30% της αξίας των ομολόγων. Ο συμβιβασμός με τους σκληρότερους πιστωτές της Αργεντινής, στον οποίο κατέληξε ο Μάκρι προτού ακόμη συμπληρώσει τις πρώτες 100 ημέρες στο Προεδρικό Μέγαρο του Μπουένος Αϊρες, συνίσταται σε μια προκαταρκτική συμφωνία για τον τερματισμό της μακροβιότερης μάχης (διαρκεί 15 χρόνια) μεταξύ ιδιωτών πιστωτών και κράτους-οφειλέτη στην ιστορία. Για τον τερματισμό ενός κλασικού «chicken game», ενός παιχνιδιού «ποιος θα κιοτέψει πρώτος»: η Αργεντινή ή τα hedge funds.
Εν τέλει φαίνεται πως δεν θα κιοτέψει κανείς. Ή, με μια άλλη ανάγνωση, θα κιοτέψουν αμφότερες οι αντιπαρατιθέμενες πλευρές! Διότι εγκατέλειψαν τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις τους για να δεχθούν η μεν κυβέρνηση να πληρώσει τα «όρνια» σαφώς περισσότερο από όσο πλήρωσε τα… σπουργιτάκια στις δύο συμφωνίες του 2005 και του 2010 η προηγούμενη κυβέρνηση της Κριστίνα Φερνάντες, τα δε hedge funds να εισπράξουν μόνο τα τρία τέταρτα και όχι το 100% της αξίας των ομολόγων που απαιτούσαν όλα αυτά τα χρόνια της αδιαλλαξίας. Σημειωτέον ότι τα «όρνια» κατείχαν το 7% του συνολικού χρέους της Αργεντινής, ενώ τα «σπουργιτάκια» που συμμετείχαν στο PSI κατείχαν το 93% –υπενθυμίζεται ότι η Αργεντινή κήρυξε στάση πληρωμών το 2001 για χρέη 95 δισ. δολαρίων.
Θα αρπάξουν ουκ ολίγα


«Χρειάζονται δύο για να χορέψουν τανγκό» σκέφθηκε ο Μαουρίτσιο Μάκρι. Και κατάφερε να εξασφαλίσει για παρτενέρ τον πληθωρικό Πολ Σίνγκερ, τον δισεκατομμυριούχο διαχειριστή του hedge fund Elliott Management Corp. που είχε στυλώσει επί μια 15ετία τα πόδια αρνούμενος να δεχθεί τις απαιτήσεις της Φερνάντες για «βαθύ κούρεμα» των αργεντίνικων ομολόγων που επέμενε όλα αυτά τα χρόνια να διακρατεί στο χαρτοφυλάκιό του.
Το Elliott Management και άλλα τρία hedge funds είχαν αποκτήσει, ασφαλώς, σε πολύ μικρότερη αξία τα ομόλογα. Διότι η αλήθεια είναι ότι η λεία που θα αρπάξουν, εφόσον ευοδωθεί η συμφωνία, τα «buitres» δεν είναι ευκαταφρόνητη.
Η νεοϋορκέζικη επενδυτική τράπεζα Torino Capital υπολόγισε ότι τα τέσσερα hedge funds θα εισπράξουν πιθανότατα από το 10πλάσιο ως το 15πλάσιο των κεφαλαίων που επένδυσαν για να αγοράσουν (στη δευτερογενή αγορά) τα ομόλογα. Σύμφωνα με τη «Wall Street Journal» της περασμένης Δευτέρας, ο υπολογισμός αυτός βασίζεται στην εκτίμηση ότι οι «buitres» απέκτησαν τα ομόλογα στα 20 σεντς του δολαρίου, στο 20% της αξίας τους δηλαδή.
Κοινωνική κόπωση


Η συμφωνία καταγράφεται, δίχως αμφιβολία, ως πολιτική νίκη του Μάκρι, αφού ο πρόεδρος την είχε αναγάγει σε προϋπόθεση για την εξεύρεση πόρων και τη χρηματοδότηση του προεκλογικού του προγράμματος. Αναλυτές θεωρούν ότι η ψήφισή της από το αργεντίνικο Κοινοβούλιο δεν θα είναι τόσο απλή υπόθεση, καθώς απαιτούνται διακομματικές συναινέσεις. Η κυβέρνηση του Μάκρι, ωστόσο, φαίνεται πως έχει την κοινή γνώμη με το μέρος της για τον τερματισμό της μακράς διαμάχης με τα αρπακτικά.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Αργεντινοί πολίτες έχουν κουραστεί από τα επί μιάμιση και πλέον δεκαετία οικονομικά αδιέξοδα που ζουν. Εχουν απαυδήσει. «Περισσότεροι από το 60% των Αργεντίνων πιστεύουν ότι η συμφωνία θα είναι πολύ ευεργετική για την οικονομία της χώρας» δήλωσε στη «WSJ» ο Αλεχάντρο Κάτερμπεργκ, διευθυντής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Poliarquia Consultores.
Η αμερικανική εφημερίδα παραθέτει και τη δήλωση της Καρίνα Σαπίνι, μιας κομμώτριας 24 ετών στο Μπουένος Αϊρες: «Η Αργεντινή είναι σαν τη δική μου επιχείρηση. Αν δεν πληρώνω για τα σαμπουάν και τα μαλακτικά, οι προμηθευτές μου θα σταματήσουν να μου τα στέλνουν». Αν καταφέρει ο Μάκρι να καταργήσει και τα επιβληθέντα το 2011 capital controls, όπως έχει επίσης υποσχεθεί, η κυρία Σαπίνι θα γίνει τρισευτυχισμένη.

Μαουρίτσιο Μάκρι
Ο πρόεδρος που τραγουδούσε και ήθελε να γίνει σέντερ φορ

Να είναι ένας πρόεδρος που «θα μιλάει λιγότερο και θα ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες των πολιτών» είχε υποσχεθεί προεκλογικά στους Αργεντινούς ο Μαουρίτσιο Μάκρι. Αν ευσταθούν οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες φέρουν 6 στους 10 Αργεντινούς να συμφωνούν με την πληρωμή 4,65 δισ. δολαρίων στους πιστωτές ώστε να επανενταχθεί η χώρα τους στο διεθνές οικονομικό σύστημα, ο ηλικίας 57 ετών φιλελεύθερος πολιτικός ξεκίνησε πολύ ενθαρρυντικά τη θητεία του –ορκίστηκε μόλις στις 10 του περασμένου Δεκεμβρίου.
Γιος ενός πάμπλουτου επιχειρηματία ιταλικής καταγωγής και μιας Ισπανίδας, ο Μάκρι είχε δύο πάθη ως έφηβος: το ποδόσφαιρο και τη μουσική, το τραγούδι συγκεκριμένα. Ονειρα ταπεινών ανθρώπων, ήταν δύσκολα για ένα παιδί με τη δική του κοινωνική θέση να τα πραγματοποιήσει. Αντί για σέντερ φορ όμως έγινε πρόεδρος στην αγαπημένη του ομάδα, την Μπόκα Τζούνιορς. Σπούδασε μηχανικός, εργάστηκε στη Citibank, ενεπλάκη με τη διοίκηση πολλών εταιρειών του οικογενειακού Macri Group, έγινε και επιτυχημένος δήμαρχος του Μπουένος Αϊρες, με δύο θητείες μάλιστα.
Το 1991 έπεσε θύμα απαγωγής μιας σπείρας στην οποία μετείχαν και αστυνομικοί. Αφέθηκε ελεύθερος σώος και αβλαβής ύστερα από 14 ημέρες, αφού ο πατέρας του κατέβαλε λύτρα άγνωστο πόσων, αλλά λέγεται πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Ούτε μετά την περιπέτεια αυτή όμως βελτίωσε τις σχέσεις του με τον πατέρα του, που ήταν ανέκαθεν θυελλώδεις.
Οχι μόνο λόγω των ποδοσφαιρικών και καλλιτεχνικών τάσεων που είχε εκδηλώσει μικρός, αλλά και λόγω της ασυμφωνίας τους σε θέματα επιχειρηματικά και αισθηματικά. Δεν είναι τυχαίο που ο πατέρας του αρνήθηκε να παραστεί στον τρίτο γάμο του με την κατά 16 χρόνια νεότερή του Συρολιβανέζα Χουλιάνα Αβάντα, πρώην μοντέλο, με την οποία απέκτησε προ τριετίας μία κόρη (έχει άλλα τρία παιδιά).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ