Λίγες ώρες πριν την σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, η οποία ήταν προγραμματισμένη για την Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2016 στις 10.00 το πρωί, προκειμένου να ορίσει το νέο ΕΣΡ, ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς κατέθεσε τροπολογία της τελευταίας στιγμής με την οποία αυξάνονται από επτά σε εννέα τα μέλη της ανεξάρτητης αρχής. Ο ίδιος επικαλέστηκε την επιδίωξη της κυβέρνησης να επιτευχθούν -στο πλαίσιο της προβλεπόμενης αυξημένης πλειοψηφίας των 4/5 που απαιτείται- «ευρύτατες συναινέσεις» και «να ενσωματωθούν προτάσεις των κομμάτων» για τα μέλη του ΕΣΡ.

Ωστόσο, υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά της αξιωματικής και της ελάσσονος αντιπολίτευσης -με εξαίρεση την Ένωση Κεντρώων η οποία τοποθετήθηκε θετικά. Μάλιστα η ΝΔ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία η οποία θα γίνει την Τρίτη το απόγευμα, δηλαδή μετά την προγραμματισμένη Διάσκεψη των Προέδρων, η οποία, εξ αυτού του λόγου αναβλήθηκε για αργότερα.

Στην ονομαστική ψηφοφορία ψήφισαν 270 βουλευτές εκ των οποίων 165 ναι, 86 όχι και 19 παρών.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Ν. Δένδια ο οποίος έκανε λόγο για «γύφτικο παζάρι του αισχίστου είδους» και δήλωσε κατηγορηματικά ότι «δεν είναι αυτό το έδαφος πάνω στο οποίο θα κτιστεί η συναίνεση». «Βάζουμε άλλες δυο θέσεις για να πετύχουμε την πρόβλεψη των 4/5; Αυτή ήταν ή πρόβλεψη του συνταγματικού νομοθέτη;», διερωτήθηκε και επιτέθηκε στην κυβέρνηση υπογραμμίζοντας ότι η διάταξη αυτή «μας εκθέτει ενώπιον του ελληνικού λαού», καθώς «μας λέει μέσα από ένα παζάρι να βάλουμε κάποιον δικό μας». «Αυτή η διάταξη είναι έκθετη και δεν αποτελεί με κανένα τρόπο θεμέλιο για συναίνεση», πρόσθεσε και δήλωσε ότι «σε τέτοιες διατάξεις ντροπής η ΝΔ δεν έχει καμία πρόθεση να συναινέσει». Στο θέμα αναφέρθηκε και ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Βορίδης λέγοντας: «Ευρύ διάλογο όσο θέλετε, βεβαίως πρόσωπα κύρους και αδιάβλητα, αλλά συναίνεση σε μεθοδεύσεις οικοδόμησης του κομματικού κράτους του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα την έχετε από τη ΝΔ».

Είχε προηγηθεί η παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση ο οποίος είπε ότι «η συζήτηση είναι επί της ουσίας και όχι για το αν θα είναι επτά ή εννέα τα μέλη». «Αν η Βουλή δεν θέλει να διευκολύνει την κυβέρνηση ή εμένα ας μην προχωρήσουμε. Όμως το θέμα είναι η ουσία», σημείωσε, λέγοντας ότι έχουν περάσει δυόμιση μήνες από την ψήφιση του νόμο για το νέο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και δεν έχει οριστεί το νέο ΕΣΡ. Εξήγησε δε ότι το Σύνταγμα μιλάει για ευρύτατες δυνατές συναινέσεις με την αυξημένη πλειοψηφία των 4/5, κάτι που είναι «εξαιρετικά δύσκολο σε μια οκτακομματική Βουλή». «Από τα 23 μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων μόνο οι 20 είναι διατεθειμένοι να συμμετάσχουν (ΚΚΕ και Χ.Α. δηλώνουν «παρών») και πρέπει να συμφωνήσουν οι 18 κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο», τόνισε, ενώ υπενθύμισε την στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας απευθυνόμενος ουσιαστικά στη ΝΔ ότι «δεν μπλοκάρει και δεν υπονομεύει η αξιωματική αντιπολίτευση». «Η όποια διαδικασία θεωρεί ως προϋπόθεση να απεκδυθεί των όποιων αρμοδιοτήτων δίνει ο νόμος στον υπουργό για να μπει η αντιπολίτευση σε συζήτηση, αφήνει εκτεθειμένη την διαδικασία που ακολουθήσαμε με ευλάβεια μέχρι σήμερα στην Βουλή», επισήμανε ο κ. Βούτσης απαντώντας στα κόμματα που έθεσαν θέμα υπερεξουσιών στο αρμόδιο για τα ραδιοτηλεοπτικά υπουργό κ. Παππά. Ενώ είπε ακόμα ότι η πρόταση που ανεπίσημα έχει κοινοποιηθεί εδώ και ημέρες στα κόμματα ώστε να διατυπώσουν άποψη ή αντιπροτάσεις, «δεν είναι πρόταση του κομματικού σωλήνα, αλλά είναι πρόταση ανοιχτή και για παραπέρα επεξεργασία και αποδοχή προτάσεων». «Θα δεχθούμε τρεις μήνες μετά που υπάρχει νόμος για νέο τηλεοπτικό τοπίο, αυτή η διαδικασία να μπλοκαριστεί και να μείνει το παρόν και σε ένα βαθμό διαπλεκόμενο τοπίο;», διερωτήθηκε ο κ. Βούτσης, ενώ εξέφρασε την ελπίδα εν όψεις της Διάσκεψης των Προέδρων «να έχουν αρθεί οι όποιες ενστάσεις και να υπάρξει ομόφωνη απόφαση».

Εκτός της ΝΔ αντέδρασε και το Ποτάμι με τον Γ. Αμυρά να λέει ότι «το ΕΣΡ είναι ο κομπάρσος στην αδειοδότηση» και ότι «η αποφασιστική αρμοδιότητα είναι στον εκάστοτε αρμόδιο υπουργό». Ρώτησε δε τον κ. Παππά «με ποιο σκεπτικό είπατε ότι οι άδειες θα δοθούν σε λιγότερα από πέντε κανάλια; Γιατί δεν περιμένατε;». Αναφορικά με την τροπολογία σημείωσε ότι «μεγαλώνουμε το ΕΣΡ για να μοιράσουμε την πίτα και να επιτύχουμε την συναίνεση». Όσον αφορά την Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Θ. Παπαθεοδώρου διερωτήθηκε: «Πότε ανακαλύψατε ότι χρειάζεται ενίσχυση το ΕΣΡ; Σήμερα τελευταία στιγμή ή πριν δυο μήνες όταν συζητούσαμε το νομοσχέδιο;». «Ο τρόπος που πολιτεύεστε είναι η αναξιοπιστία που περιφέρετε στην Βουλή», πρόσθεσε καλώντας την κυβέρνηση να το φέρει με φυσιολογικό τρόπο ώστε να υπάρξει η απαραίτητη συζήτηση και κριτική. Κριτική άσκησε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης ο οποίος διερωτήθηκε αν «αυτό είναι δημιουργικός τρόπος;». «Δεν καταλαβαίνουμε αυτή την πρακτική», τόνισε και έκανε λόγο για «συνωστισμό ενδιαφερομένων για το ΕΣΡ».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος είπε ότι η τροπολογία δεν είναι για παζάρι αλλά για «διευκόλυνση της συναίνεσης μέσω της διευρυμένης σύνθεσης που δίνει δυνατότητα στην αριστεία, στην αξιοκρατία και στην πολιτική να εκφρασθούν». Ενώ απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ο κ. Παππάς απευθυνόμενος προς τη ΝΔ είπε: «Δόθηκε μεγάλος χρόνος να τελειώσουν οι εσωκομματικές σας διαδικασίες. Έχετε νέα ηγεσία που καλείται να δείξει δείγματα γραφής. Για την διαδικασία της αδειοδότησης ελπίζω ότι είστε υπέρ του να γίνει διαγωνισμός…». Ενώ πρόσθεσε: «Να αναλογιστείτε αν αυτή η τροπολογία διευκολύνει την συναίνεση ή την εμποδίζει. Είναι σαφές ότι την διευκολύνει διότι περισσότερες προτάσεις θα εισακουσθούν. Υπάρχει καλή διάθεση και θα κριθούμε όλοι».