Ωρα κοινής λογικής και συναίνεσης για την κλιματική αλλαγή

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, η πιο σημαντική Διεθνής Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή. Πολλοί ηγέτες από μεγάλες και μικρές χώρες παραβρέθηκαν στην εναρκτήρια συνεδρίαση, καταθέτοντας τις ελπίδες τους, τις προσδοκίες τους και τις επιφυλάξεις τους για την επίτευξη μιας δίκαιης συμφωνίας, νομικά δεσμευτικής για την διάσωση της ανθρωπότητας.

Ωρα κοινής λογικής και συναίνεσης για την κλιματική αλλαγή | tovima.gr
Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, η πιο σημαντική Διεθνής Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή. Πολλοί ηγέτες από μεγάλες και μικρές χώρες παραβρέθηκαν στην εναρκτήρια συνεδρίαση, καταθέτοντας τις ελπίδες τους, τις προσδοκίες τους και τις επιφυλάξεις τους για την επίτευξη μιας δίκαιης συμφωνίας, νομικά δεσμευτικής για την διάσωση της ανθρωπότητας.
Το 2012 έκλεισε ένας μεγάλος κύκλος για την προστασία της ανθρωπότητας από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, που άρχισε με την αποδοχή της πρώτης, αδύναμης στην πραγματικότητα, παγκόσμιας συμφωνίας γνωστής σαν Πρωτόκολλο του Κυότο. Το Πρωτόκολλο, εξ αρχής ήταν μια αδύναμη προσπάθεια, γιατί δεν συμπεριλάμβανε όλους τους ρυπαντές που χαρακτηριζόταν σαν αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα και η Ινδία, αλλά και τις ΗΠΑ που ποτέ δεν το επικύρωσαν και δεν εφάρμοσαν τις προβλέψεις του για μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Τα χρόνια πέρασαν, τα λάθη της προηγούμενης συμφωνίας επισημάνθηκαν, αλλά, το πιο σημαντικό, επετεύχθη σημαντική ενημέρωση του κοινού και εμπλουτίστηκε η επιστημονική γνώση πάνω στην κλιματική αλλαγή. Οι πολλές συνδιασκέψεις για την κλιματική αλλαγή, που ακολούθησαν την ιστορική συνδιάσκεψη του 1997, κατά την οποία έγινε δεκτό και άρχισε την εφαρμογή του το Πρωτόκολλο του Κυότο, πλούτισαν την επιστημονική γνώση και η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ, πιο γνωστή σαν IPCC, απέδειξε την αδιαμφισβήτητη ανθρωπογενή υπευθυνότητα για την παρούσα κλιματική αλλαγή. Συγκεκριμένα, απεδείχθη ότι, οι εκπομπές αερίων των θερμοκηπίου, κύρια του διοξειδίου του άνθρακα, που προέρχονται από την καύση των ορυκτών καυσίμων (άνθρακες, πετρέλαιο και φυσικό αέριο) ενισχύουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι συνέπειες από την παρούσα κλιματική αλλαγή είναι σημαντικές και λίγο πολύ γνωστές σε όλους. Η συνέχιση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα προξενήσει επιπλέον αύξηση της θερμοκρασίας της γης, ενώ θα σημειωθεί αύξηση της σφοδρότητας και της συχνότητας πολλών ακραίων καιρικών φαινομένων όπως, καύσωνες, ξηρασία ή πλημμύρες, κυκλώνες και δασικές πυρκαγιές. Στους ωκεανούς θα παρατηρηθεί αύξηση της θερμοκρασίας, αύξηση του pH και αύξηση του μέσου επιπέδου της επιφάνειας της θάλασσας. Η κλιματική αλλαγή θα ενισχύσει τους υπάρχοντες κινδύνους και θα δημιουργήσει νέους που θα επηρεάσουν τα φυσικά και τα ανθρώπινα οικοσυστήματα. Οι κίνδυνοι, γενικά, θα είναι μεγαλύτεροι για μη προνομιούχους πληθυσμούς και κοινότητες σε όλες τις χώρες, ανεξάρτητα από τον βαθμό ανάπτυξης των χωρών τους, γεγονός που επιβεβαιώνει την σαφή ταξική διάσταση της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, θα ενισχυθούν οι προσφυγικές ροές, από μια νέα κατηγορία προσφύγων, των κλιματικών προσφύγων, που θα αναζητήσουν νέες περιοχές κατοικίας και εργασίας. Η, δε, διατροφική ασφάλεια του πλανήτη θα τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο. Οι προειδοποιήσεις είναι σαφείς: Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, το μέλλον της ανθρωπότητας είναι ζοφερό και το οικονομικό κόστος, που θα πληρώσει συνολικά η Ανθρωπότητα θα είναι τεράστιο.
Υπάρχει ελπίδα; Ναι, αν ληφθούν άμεσα μέτρα, που θα έχουν σαν κύριους άξονες :
Ø Προσπάθεια για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε τέτοιο βαθμό ώστε, να κρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη στα ανεκτά επίπεδα των 2ο C μέχρι το τέλος του αιώνα.
Ø Αλλαγή του ενεργειακού μίγματος με σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και αποθάρρυνση πολιτικών αποδάσωσης και αλλαγής χρήσεων γης.
Ø Προστασία της βιοποικιλότητας και διατήρηση των υδατικών αποθεμάτων της γης.
Ø Εθνικά σχέδια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή (στην Ελλάδα σήμερα, βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την 8η Δεκεμβρίου το εν λόγω σχέδιο).
Ø Χρηματοδότηση των φτωχότερων χωρών για την προσαρμογή στις συνέπειες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, με την παράλληλη δημιουργία ενός «πράσινου ταμείου» που θα χρηματοδοτηθεί από τις πλουσιότερες βιομηχανικές χώρες. Αυτό είναι και ένα από τα μεγάλα ζητήματα σήμερα και στη Συνδιάσκεψη του Παρισιού. Ποιος θα πληρώσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ, που προβλέπονται για τη χρηματοδότηση των αναπτυσσομένων χωρών, ώστε να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Ø Ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης σε όλες τις πτυχές οργάνωσης της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και της κοινωνικής πραγματικότητας.
Η COP 21 στο Παρίσι πρέπει να επιτύχει, αφού αποτελεί την ύστατη προσπάθεια της παγκόσμιας κοινότητας για την επίτευξη μια παγκόσμιας συμφωνίας, νομικά δεσμευτικής και φιλόδοξης, που θα συμπεριλάβει όλους τους ρυπαντές για την σωτηρία, τελικά, της ίδιας της Ανθρωπότητας.
Ας ελπίσουμε, ότι θα επικρατήσει η φωνή του Μπαν Κι Μουν (Γ.Γ του ΟΗΕ), ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά για την COP 21: Είναι ώρα κοινής λογικής, συναίνεσης και συμβιβασμού.

Η κυρία Χαρά Καφαντάρη είναι Γεωλόγος, Βουλευτής Β Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ. Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου


Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk