Στη Βουλή οι ρυθμίσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας

Στη Βουλή εισήχθη σήμερα, Πέμπτη, το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 2012/27 που αφορά την ενεργειακή απόδοση και την εξοικονόμηση ενέργειας, το οποίο αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Στη Βουλή εισήχθη σήμερα, Πέμπτη, το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 2012/27 που αφορά την ενεργειακή απόδοση και την εξοικονόμηση ενέργειας, το οποίο αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Αν και σχετικές ρυθμίσεις είχαν τεθεί σε διαβούλευση πριν από περίπου έναν χρόνο, ποτέ δεν βρήκαν τον δρόμο τους προς τη Βουλή, με συνέπεια τον περασμένο Ιούνιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παραπέμψει τη χώρα μας στο Ευρωδικαστήριο με προτεινόμενη ημερήσια χρηματική ποινή ύψους 29.145,60 ευρώ έως ότου η Ελλάδα συμμορφωθεί.
Λίγες ημέρες μετά την παραπομπή της χώρας μας, ο πρώην υπουργός Ενέργειας κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε θέσει σε διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο. Οι λόγοι που καθιστούν αναγκαία τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης είναι η αυξημένη εξάρτηση της ΕΕ από τις εισαγωγές ενέργειας, η ανάγκη περιορισμού της κλιματικής αλλαγής και η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Έτσι, θεσπίζεται εθνικός ενδεικτικός στόχος ενεργειακής απόδοσης. Για τον σκοπό αυτό, μεταξύ άλλων, προβλέπεται:
* Υποχρέωση ανακαίνισης ετησίως του 3% του συνολικού εμβαδού των ιδιόκτητων κτιρίων του Δημοσίου προκειμένου να εκπληρωθούν οι ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης του ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων). Εξαιρούνται μνημεία, διατηρητέα και κτίρια που βρίσκονται εντός παραδοσιακών οικισμών εάν η συμμόρφωση με τον ΚΕΝΑΚ αλλοιώνει τον χαρακτήρα τους.
* Ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης για τις προμήθειες του Δημοσίου.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα έχουν την ευθύνη σύνταξης έκθεσης μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την κινητοποίηση επενδύσεων για την ανακαίνιση του κτιριακού αποθέματος, το οποίο αποτελείται από κατοικίες και εμπορικά κτίρια, δημόσια και ιδιωτικά.
Με τις νέες ρυθμίσεις θεσπίζεται καθεστώς επιβολής της υποχρέωσης ενεργειακής απόδοσης, με το οποίο εξασφαλίζεται ότι οι διανομείς ενέργειες και οι εταιρείες λιανικής πώλησης ενέργειας επιτυγχάνουν έναν σωρευτικό στόχο εξοικονόμησης ενέργειας στην τελική χρήση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.
Οι φορείς του Δημοσίου θα μπορούν να αγοράζουν προϊόντα, υπηρεσίες και κτίρια υψηλής
ενεργειακής απόδοσης εφόσον αυτό συνάδει προς την οικονομική αποδοτικότητα και τη γενικότερη βιωσιμότητα.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η παροχή σε όλους τους τελικούς καταναλωτές της δυνατότητας ενεργειακών ελέγχων υψηλής ποιότητας.
Οι επιχειρήσεις που δεν ανήκουν στις μικρομεσαίες θα έχουν την υποχρέωση διενέργειας ενεργειακού ελέγχου κάθε τέσσερα χρόνια. Θα πρέπει επίσης να εφαρμόζουν σύστημα ενεργειακής ή περιβαλλοντικής διαχείρισης πιστοποιημένο από ανεξάρτητο φορέα.
Οι διανομείς ενέργειας και οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης ενέργειας θα πρέπει να παρέχουν ατομικούς μετρητές στους τελικούς καταναλωτές, βάσει συγκεκριμένων προϋποθέσεων.
Σε πολυκατοικίες και σε κτίρια πολλαπρών χρήσεων όπου η θέρμανση ή ψύξη παρέχεται από κεντρική πηγή ή δίκτυο τηλεθέρμανσης, ή από κεντρική πηγή που εξυπηρετεί πολλαπλά κτίρια, προβλέπεται η εγκατάσταση ατομικών μετρητών κατανάλωσης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 για τη μέτρηση της κατανάλωσης, εφόσον είναι τεχνικά εφικτό και οικονομικά αποδοτικό. Εάν δεν είναι, προβλέπεται η χρήση ατομικών κατανεμητών κόστους θερμότητας σε κάθε θερμαντικό σώμα.
Καθορίζονται κυρώσεις για όσους δεν συμμορφώνονται. Στους διανομείς ενέργειας και στις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης ενέργειας που δεν συμμορφώνονται μπορεί να επιβάλλεται πρόστιμο από 5.000 έως 150.000 ευρώ με απόφαση υπουργού Περιβάβάλλοντος και Ενέργειας.
Στους ενεργειακούς ελεγκτές επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ ή και αποκλεισμός από τη διενέργεια ελέγχων από ένα έως και τρία χρόνια ή οριστικός αποκλεισμός.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ενεργειακή απόδοση στις αποφάσεις για τη λειτουργία των υποδομών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.
Τέλος, οι δηλώσεις των κατ’ επάγγελμα αγροτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για τη διατήρηση της ιδιότητάς τους, ειδικά για το έτος 2014, θα μπορούν να υποβληθούν μέσα σε προθεσμία δύο μηνών από τη δημοσίευση του νόμου.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk