Αγωνία για τη δεύτερη δόση των €15 δισ. του τραπεζικού πακέτου

Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο καθυστέρησης της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος κρούουν επενδυτές, καθώς ακόμη δεν έχει εκταμιευτεί η δεύτερη δόση του τραπεζικού πακέτου, ύψους 15 δισ. ευρώ.

Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο καθυστέρησης της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος κρούουν επενδυτές, καθώς ακόμη δεν έχει εκταμιευτεί η δεύτερη δόση του τραπεζικού πακέτου, ύψους 15 δισ. ευρώ.

Τα χρήματα αυτά είναι απαραίτητα για να ξεκινήσουν οι αυξήσεις κεφαλαίου των τεσσάρων συστημικών ομίλων, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests το ερχόμενο Σάββατο.Κάθε τράπεζα θα πραγματοποιήσει εκδόσεις μετοχών για το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών, με εγγυητή το ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), σε περίπτωση μη επαρκούς συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα.

Με δεδομένο ότι ο λογαριασμός της ανακεφαλαιοποίησης θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ, η προκαταβολή που έχει ήδη λάβει το ελληνικό Δημόσιο για τον τραπεζικό κλάδο, δεν επαρκεί για την εγγύηση αυτή.

«Πώς θα ξεκινήσουν οι αυξήσεις κεφαλαίου χωρίς να υπάρχουν τα χρήματα που θα διασφαλίζουν την επιτυχία τους, προστατεύοντας με τον τρόπο αυτό τους καταθέτες των πιστωτικών ιδρυμάτων» αναρωτιέται αναλυτής μεγάλης χρηματιστηριακής εταιρείας.

Οι τραπεζίτες προχωρούν στο σχεδιασμό των αυξήσεων κεφαλαίου, με βάση το καλό σενάριο, της εκταμίευσης δηλαδή της δεύτερης δόσης των 15 δισ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να μπορούν να δώσουν μία απάντηση για εναλλακτικά σχέδια σε περίπτωση που υπάρχει περαιτέρω καθυστέρηση.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις περιέπλεξε τα πράγματα περισσότερο στην τελευταία του επίσκεψη στην Αθήνα, λέγοντας ξεκάθαρα πως εάν δεν ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, δεν θα προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση.

Με την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος να κλείνει δύσκολα εντός των επόμενων εβδομάδων, οι τραπεζικές διοικήσεις έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην αποσύνδεση της σχετικής διαδικασίας από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σε αυτήν την περίπτωση, μόλις «περάσουν» από τη Βουλή τα προαπαιτούμενα που σχετίζονται με το χρηματοπιστωτικό σύστημα, μέσω του νομοσχεδίου που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την τρόικα, θα απελευθερωθούν οι πόροι αυτοί.

Το γεγονός πάντως ότι ορισμένες διοικήσεις δεν έχουν ακόμη καταλήξει στο χρόνο υλοποίησης των αυξήσεων κεφαλαίου, καταδεικνύει τη ρευστότητα που υπάρχει ως προς το θέμα αυτό.

Οι δημόσιες προσφορές

«Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να οργανώνουμε τις κινήσεις μας, με δεδομένο ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν καλά» σημειώνει τραπεζική πηγή που ρωτήθηκε σχετικά για το θέμα.

Για το λόγο αυτό έχουν ήδη αρχίσει, ακόμη και πριν τη δημοσίευση του νόμου για το ΤΧΣ, οι δημόσιες προσφορές για τη συμμετοχή των πιστωτών των τραπεζών στην κεφαλαιακή τους ενίσχυση.

Την Τετάρτη, μετά την Τράπεζα Πειραιώς, και η Alpha Bank προχώρησε στην υποβολή πρότασης προς το σύνολο των πιστωτών της για την ανταλλαγή των τίτλων που κατέχουν είτε με μετρητά ή με μετοχές.

Η λογική της προσφοράς είναι ίδια με την αντίστοιχη της Τράπεζας Πειραιώς, ωστόσο είναι λιγότερο γενναιόδωρη, λόγω του ράλι των τιμών στους συγκεκριμένους ομολογιακούς τίτλους που καταγράφηκε τις τελευταίες εβδομάδες.

Παρ΄ όλα αυτά, υπό τον κίνδυνο της υποχρεωτικής μετατροπής των ομολόγων αυτών σε μετοχές, βάση του νέου νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση, το πιθανότερο είναι ότι οι ομολογιούχοι θα δεχθούν την τρέχουσα προσφορά.

Εξάλλου, η δομή της πρότασης της Alpha Bank είναι περισσότερο περίπλοκη, καθώς ανάλογα με τον τίτλο προβλέπεται διαφορετική ημερομηνία εισόδου στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk