Οι αποφάσεις της συνεδρίασης ΚΥΣΟΙΠ-ΚΥΣΚΟΙΠ υπό τον Τσίπρα

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και η προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής στον κοινωνικό τομέα θα αποτελέσουν αντικείμενα της κοινής σύσκεψης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, την Τρίτη. Με το χρόνο να πιέζει ασφυκτικά και τους εκπροσώπους των δανειστών να φθάνουν στην Αθήνα, απαιτούνται επειγόντως λύσεις για τράπεζες και Ασφαλιστικό.

Συνεδρίασαν από κοινού υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής.

Στην συνεδρίαση υπήρξε διεξοδική συζήτηση για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.

Επίσης, αποφασίστηκε η απόσυρση του μέτρου για συνολική επιβολή 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Έγινε αναλυτική συζήτηση για τα ισοδύναμα, τα οποία θα ανακοινωθούν στο τέλος της εβδομάδας.

Το καθεστώς του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση αποφασίστηκε να τροποποιηθεί ως εξής:

Στους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία, όπου οι θέσεις στα αντίστοιχα δημόσια είναι περιορισμένες, δεν θα επιβληθεί ΦΠΑ. (0%)

Στα φροντιστήρια, τα ΙΕΚ, τις σχολές ξένων γλωσσών, σχολές χορού, ωδεία κλπ, τα οποία κρίνονται σημαντικά για την εξωσχολική παιδεία που παρέχουν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στα παιδιά τους, επιβάλλεται μειωμένος ΦΠΑ 6%.

Τέλος στα ιδιωτικά δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια, θα ισχύσει καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ 13%
Τέλος, υπήρξε ενημέρωση από τον Υπουργό Εργασίας κ. Κατρούγκαλο για το πόρισμα της Επιτροπής Εργασίας για το Ασφαλιστικό. Γύρω από το οποίο υπήρξε αναλυτική συζήτηση. Στο τέλος του μήνα, η κυβέρνηση θα καταθέσει την δική της ολοκληρωμένη πρόταση.

Την «πολύ καλή εξέλιξη» για το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι παρουσίασε τις απόψεις για το Ασφαλιστικό, ενώ σημείωσε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση. Υπογράμμισε ωστόσο ότι δεν θα υπάρξουν συντάξεις φιλοδωρήματα.

Πριν την συνεδρίαση

Με το χρόνο να πιέζει ασφυκτικά και τους εκπροσώπους των δανειστών να φθάνουν στην Αθήνα, ξεκινώντας ουσιαστικά τον άτυπο έλεγχο της προόδου των μεταρρυθμίσεων βάσει των συμφωνηθέντων, απαιτούνται επειγόντως λύσεις για τράπεζες και Ασφαλιστικό.

Οι προτάσεις της Επιτροπής Σοφών για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης των κυβερνητικών συμβουλίων.

Διαφοροποιούμενος από την πρόταση της Επιτροπής Σοφών, ο υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος πρόκειται να προτείνει εθνική σύνταξη χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ενιαίους κανόνες για όλους, παλιούς και νέους ασφαλισμένους.

Παράλληλα, αναμένεται να ξεκαθαρίσει η σύγχυση που προκλήθηκε από δηλώσεις του υφυπουργού κοινωνικής ασφάλισης Τ.Πετρόπουλου, περί είσπραξης των εισφορών βάσει αποδείξεων.

Η τοποθέτηση θεωρήθηκε ότι επαναφέρει το μέτρο της επιβολής ειδικής εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων, ωστόσο τη Δευτέρα η κυβέρνηση διέψευσε ότι υπάρχει τέτοια σκέψη.

Επιπλέον, την κοινή συνεδρίαση αναμένεται να απασχολήσει έντονα και το πακέτο των δεύτερων προαπαιτούμενων καθώς θα πρέπει μέχρι το τέλος του δεύτερου δεκαημέρου του Νοεμβρίου να εκδοθούν οι κοινές υπουργικές αποφάσεις, καθώς και οι εφαρμοστικοί νόμοι.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νέο επικαιροποιημένο σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση, με τη διαδικασία να πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Οι τράπεζες πραγματοποιούν αγώνα δρόμου για να μειώσουν κατά το δυνατόν τον λογαριασμό της ανακεφαλαιοποίησης.

Μέσα στο προσεχές διάστημα και άλλες τράπεζες -πλην της Πειραιώς- αναμένεται να υποβάλουν προαιρετικές δημόσιες προσφορές στους κατόχους υβριδικών τίτλων, ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης και υψηλής διαβάθμισης, με σκοπό την απομείωση του συνολικού λογαριασμού που αναμένεται να προκύψει από το AQR και το βασικό σενάριο των stress test στο τέλος του μήνα.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, οι εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών ενημερώθηκαν στην Φρανκφούρτη για τα αρχικά αποτελέσματα του ελέγχου στοιχείων ενεργητικού (AQR) που διενήργησε η ΕΚΤ.

Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας θα λάβει μέρος στη σύνοδο της ΕΚΤ στη Μάλτα, όπου αναμένεται να τεθεί το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk