Βαρθολομαίος: Απαράδεκτο να είναι κλειστή η Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Τη στήριξη της ελληνικής Πολιτείας στην προσπάθεια που καταβάλλει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης εξέφρασε ο Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της ορθοδοξίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Τη στήριξη της ελληνικής Πολιτείας στην προσπάθεια που καταβάλλει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης εξέφρασε ο Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της ορθοδοξίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης δεν είναι μόνο σύμβολο που αφορά το έθνος και την ορθοδοξία, αλλά αποτέλεσε και το λίκνο από το οποίο ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ο κ. Βαρθολομαίος.

«Ως «βοηθοί εκπληρώσεως» αυτού του μεγάλου καθήκοντος που αφορά την ορθοδοξία, είμαστε εδώ και θέλω να γνωρίζετε ότι θα είμαστε πάντα στη διάθεσή σας, και είναι ιδιαίτερη τιμή για εμένα και χαρά που σας υποδέχομαι και εσάς και την ακολουθία σας» δήλωσε ο Πρόεδρος.

Αναφερόμενος στη Χάλκη ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε λόγο για «θέμα που μας καίει» και πρόσθεσε ότι είναι απαράδεκτο επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας να έχει ιδρυθεί μια τέτοια Σχολή και επί Τουρκικής Δημοκρατίας να παραμένει κλειστή για 44 χρόνια. «Δεν συμβιβάζεται με το γεγονός της αναγκαστικής σιωπής της Σχολής με τα δημοκρατικά δεδομένα, με τα ανθρώπινα δικαιώματα και με τις θρησκευτικές ελευθερίες» είπε.

Τόνισε ότι η Σχολή δεν είναι θέμα «πολυτέλειας», ούτε ένα θέμα «προσωπικού γοήτρου», αλλά θέμα ουσιαστικής ανάγκης για το Πατριαρχείο, προκειμένου μπορεί να εκπαιδεύει σαν τα στελέχη της, τους κληρικούς και τους θεολόγους, όχι μόνο από το κλίμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου αλλά και από το κλίμα άλλων αδελφών ορθοδόξων εκκλησιών, όπως συνέβαινε και κατά το παρελθόν, όταν η Σχολή Λειτουργούσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι υποδέχεται τον επικεφαλής της ορθοδοξίας σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές για την ανθρωπότητα, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ορθοδοξία μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση του προσφυγικού. «Εσείς μέσα από τον ρόλο σας μπορείτε να αναδείξετε ότι η ορθοδοξία μπορεί να εγγυηθεί για να εξασφαλίσει την ειρήνη του σύμπαντος κόσμου και της περιοχής μας» είπε.

Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την θερμή υποδοχή και αφού εξήρε την μόρφωση και την ευρυμάθειά του, του ευχήθηκε να αποτελεί πάντα τον εκφραστή της ενότητας του ελληνικού λαού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk