Ο Τσίπρας διέβη τον Ρουβίκωνα

Με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου των προαπαιτουμένων η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε και επισήμως τον μνημονιακό Ρουβίκωνα και ατενίζει το μέλλον με…

Με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου των προαπαιτουμένων η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε και επισήμως τον μνημονιακό Ρουβίκωνα και ατενίζει το μέλλον με… αβεβαιότητα. Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό με 154 «Ναι», ενώ 140 το καταψήφισαν και έξι βουλευτές απουσίαζαν.
Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για την εφαρμογή σκληρών περικοπών, αλλαγών και – δευτερευόντως – μεταρρυθμίσεων φέρνει τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα σε θέση που θυμίζει πολύ εκείνη των προκατόχων του και τον απειλεί με την πολιτική φθορά την οποία υπέστησαν οι Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαράς.
Κάποιες κρίσιμες λεπτομέρειες, πάντως, παραμένουν προς διαμόρφωση. Μεταξύ αυτών, το ποιες κοινωνικές και εισοδηματικές ομάδες θα πληγούν περισσότερο, πώς θα εκδηλώσουν την δυσαρέσκεια και την αντίδρασή τους και τι κοινωνικό και πολιτικό σκηνικό θα διαμορφώσει η νέα αυτή συνθήκη.
Με την ψήφιση του πρώτου πακέτου προαπαιτουμένων, η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με μια νέα πραγματικότητα, η οποία την αποσυνδέει πλέον οριστικά από τις δεσμεύσεις με τις οποίες κέρδισε τις εκλογές στις αρχές του Ιανουαρίου και την φέρνει αντιμέτωπη με μια πραγματικότητα δύσκολα διαχειρίσιμη.
Ο συνδυασμός των μέτρων που ήδη έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται και όσων θα ακολουθήσουν δημιουργεί μείγμα εκρηκτικό, για την παράκαμψη του οποίου τα λόγια δεν θα αρκούν τους επόμενους μήνες – όπως παραδέχονται ακόμη και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.
Οι «βόμβες»


Η φορολογική επιδρομή που ήδη εξαπολύεται κατά κύματα πολύ σύντομα θα φέρει πολλούς πολίτες πέρα από τα όρια των αντοχών τους. Κυρίως δε εκείνους που με κόπο και αγωνία είχαν καταφέρει ως σήμερα να αντεπεξέλθουν στις μνημονιακές πολιτικές.
Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επιβολή του 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Το μέτρο έχει μεν ανασταλεί προσωρινώς, όμως είναι πλέον σαφές ότι ισοδύναμο για την κατάργησή του δεν πρόκειται να υπάρξει και ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο χιλιάδες οικογένειες θα βρεθούν αντιμέτωπες με αδιέξοδα.
Την ίδια στιγμή, η προδιαγραφόμενη ύφεση, την οποία θα επιφέρει η επίθεση προς τις επιχειρήσεις, και η απουσία κάθε είδους επενδυτικής δραστηριότητας και αναπτυξιακής προσδοκίας πιθανολογείται ότι θα επιτείνουν το πρόβλημα στο πεδίο της ανεργίας, διαιωνίζοντας τον φαύλο κύκλο των τελευταίων ετών.
Η ισχυρότερη βόμβα στα χέρια της κυβέρνησης είναι η προαναγγελθείσα αλλαγή του Ασφαλιστικού.
Για την κυβέρνηση Τσίπρα η εξέλιξη αυτή, με τη δραματική και άμεση περικοπή συντάξεων για μεγάλες ομάδες του πληθυσμού, συνιστά τη σφραγίδα της οριστικής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ και κατά κάποιους τη μεγαλύτερη εστία ανησυχίας για πολλούς λόγους: είτε επειδή μεγάλο τμήμα ψηφοφόρων είχε πιστέψει ότι τουλάχιστον δεν θα υποστεί άλλες περικοπές είτε επειδή προσδοκούσε «αποκαταστάσεις». Αντί αυτών, εκατομμύρια συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να εξανεμίζονται, με τις απώλειες για μεγάλη μερίδα να αντιστοιχεί ως και σε τρεις συντάξεις (!) σε ετήσια βάση.
Η λεγόμενη «επιτροπή σοφών» του υπουργείου Εργασίας δημοσιοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα το πόρισμά της για τη βιωσιμότητα του συστήματος, περιλαμβάνοντας σε αυτό και την πρόταση για την υιοθέτηση περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή και το ύψος των συντάξεων. Αυτό ήταν και το στοιχείο το οποίο επιχείρησε να διαψεύσει (χλιαρά, είναι η αλήθεια…) ο αρμόδιος υπουργός Γ. Κατρούγκαλος από το βήμα της Βουλής.
Η μεγαλύτερη ανησυχία που διατυπώνεται από παράγοντες της αγοράς και γνώστες του ασφαλιστικού προβλήματος είναι πως η λύση που προδιαγράφεται για μία ακόμη φορά δεν θα έχει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, αλλά αποσκοπεί πρωτίστως στην εξοικονόμηση των 1,8 δισ. ευρώ που περιλαμβάνεται στο νέο Μνημόνιο.
Η εκκρεμότητα των τραπεζών


Με τα μέτρα που ήδη έχουν ψηφιστεί να επιδρούν στο κοινωνικό πεδίο, η μεγαλύτερη και κρισιμότερη εκκρεμότητα της κυβέρνησης αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Πρόκειται για παράμετρο που θα καθορίσει τη λειτουργία και την επιβίωση της ελληνικής οικονομίας και όπου, σύμφωνα με τις ενδείξεις, το πεδίο παραμένει θολό.
Ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκης ανέφερε την προηγούμενη Πέμπτη ότι το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών πρέπει και θα ολοκληρωθεί «μέσα στον χρόνο», όμως πρόσθεσε ότι «τίποτε δεν έχει κλείσει» στη διαπραγμάτευση για τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης.
Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι περισσότερο σύνθετο απ’ ό,τι παρουσιάζεται και φαίνεται πως ειδικότερα στο πεδίο των επιχειρηματικών «κόκκινων» δανείων υπάρχει η απειλή περιπλοκών.
Το μόνο για το οποίο αυτή τη στιγμή διαβεβαιώνει το οικονομικό επιτελείο είναι πως δεν πρόκειται να απειληθεί η πρώτη κατοικία (δάνεια ιδιωτών). Στα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, το ζήτημα της πώλησής τους σε distress funds δεν έχει αποκλειστεί οριστικά και φαίνεται πως στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητείται κάποια φόρμουλα, είτε με τη δημιουργία ενός ενδιάμεσου φορέα (που δεν δείχνει να ικανοποιεί τους δανειστές) είτε μέσω της λύσης των εταιρειών διαχείρισης ενεργητικού.


ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ ΤΟΝΟΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Κάλυψη στους υπουργούς

Εκτός από την εφαρμογή των προβλέψεων του Μνημονίου η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δίνει πλέον καθημερινώς εξετάσεις. Ηδη από την προηγούμενη εβδομάδα φάνηκε ότι έκτακτες καταστάσεις δημιουργούν εύκολα «βραχυκυκλώματα» και ότι πολύ εύκολα υιοθετείται η τακτική της σκόπιμης αδράνειας στο κρίσιμο θέμα της διαχείρισης του κυβερνητικού προσωπικού.
Ενδεικτικότερος όλων ήταν ο τρόπος με τον οποίο η ηγεσία της κυβέρνησης επιχείρησε να διαχειριστεί τις υποθέσεις με τα «πόθεν έσχες» των υπουργών Αλ. Φλαμπουράρη και Γ. Σταθάκη – και αυτό σε μια περίοδο κατά την οποία τα ζητήματα διαφάνειας αποτελούν κατά τις κυβερνητικές δηλώσεις την υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητα.
Οπως έγινε σαφές από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό πως υπήρξε ζήτημα με τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των δύο υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών, το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε την πεπατημένη και σε καμία περίπτωση δεν φάνηκε κάποια διάθεση «υπερβάσεων» και – αν μη τι άλλο – πρωτοτυπίας ως προς την αντιμετώπιση των υποθέσεων.
Επί ώρες επικράτησε σιγή ασυρμάτου, ενώ οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού «πετούσαν την μπάλα στην εξέδρα», επιτιθέμενοι στην αντιπολίτευση και επικαλούμενοι το απόρρητο των στοιχείων που βρίσκονται στη διάθεση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής. Τελικά, εν αναμονή της συνεδρίασης και απόφασης της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής την επόμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας έσπευσε να περάσει στην αντεπίθεση και – κατά κάποιους – να προκαταλάβει εξελίξεις.
Σε εμφανώς επιθετικό τόνο ανάφερε από το βήμα της Βουλής το βράδυ της Παρασκευής: «Ανακαλύψατε διεφθαρμένους υπουργούς χωρίς όμως να υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν τη διαφθορά. Στο σπίτι του κρεμασμένου μην ψάχνεις για σχοινί». Μίλησε δε για «τηλεδικαστήρια» που παίρνουν αποφάσεις και την ίδια στιγμή προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου τη Δευτέρα για την αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk