Αλλο πρόσφυγες, άλλο Μνημόνιο αλλά ίσως υπάρξει κάποια χαλάρωση

Τίποτε δεν μπορεί πλέον να τους σταματήσει. Οι πρόσφυγες διεισδύουν τώρα και μέσω της Βόρειας Ευρώπης στη Γερμανία. «Η χώρα μπάζει από παντού» έλεγε ραδιοσχολιαστής.

Τίποτε δεν μπορεί πλέον να τους σταματήσει. Οι πρόσφυγες διεισδύουν τώρα και μέσω της Βόρειας Ευρώπης στη Γερμανία. «Η χώρα μπάζει από παντού» έλεγε ραδιοσχολιαστής. «Οι πλούσιοι πρόσφυγες ταξιδεύουν αεροπορικά από την Τουρκία στη Ρωσία και από εκεί στη Φινλανδία και στις χώρες της Βαλτικής από όπου μπαίνουν με τη βοήθεια διακινητών σε γερμανικό έδαφος».
Επόμενο έτσι να διεγείρονται στο έπακρο τα αμυντικά ανακλαστικά των Γερμανών. Ο κοινός παρανομαστής τους είναι το κλείσιμο των συνόρων. Τα προτεινόμενα μέσα διαφέρουν όμως αισθητά. Ο βαυαρός πρωθυπουργός Χορστ Ζέεχοφερ, για παράδειγμα, θέλει την ανέγερση τειχών κατά το ουγγρικό πρότυπο κατά μήκος των γερμανικών συνόρων, η Ανγκελα Μέρκελ, αντίθετα, τα απορρίπτει. «Την εποχή του Internet είναι αδύνατο να παρεμποδιστεί η είσοδος προσφύγων με συρματοπλέγματα και τείχη» λέει. Αναγκαίες είναι «έξυπνες» ρυθμίσεις, όπως η πρόσφατη συμφωνία με μια χώρα πρώτης υποδοχής, την Τουρκία, που ανέλαβε έναντι σεβαστών χρηματικών και πολιτικών ανταλλαγμάτων την οικοδόμηση νέων πελώριων καταυλισμών για την απορρόφηση του κύριου όγκου των σύρων προσφύγων.
Αυτό αλλάζει δραστικά και τη συγκυρία. «Μόλις λίγες εβδομάδες νωρίτερα η κατάσταση στην Ελλάδα μάς έκοβε την αναπνοή και καθόριζε τους τίτλους των ειδήσεων. Από τότε είναι σαν να έχει περάσει μια αιωνιότητα» είπε η καγκελάριος την περασμένη Πέμπτη στη γερμανική Βουλή. Το κυρίαρχο θέμα, πρόσθεσε, είναι τώρα το Προσφυγικό – και θα μείνει κυρίαρχο, όπως φαίνεται, και τους επόμενους μήνες.
Ομως όσο και να μη γίνεται πλέον πολύς λόγος για αυτήν, η Ελλάδα παραμένει στην ημερήσια διάταξη. Κατ’ αρχάς λόγω της γεωπολιτικής θέσης της, που κάνει αδύνατη τη ρύθμιση των προσφυγικών ροών χωρίς τη δική της συμμετοχή – κάτι που υπογραμμίζεται και από την οικοδόμηση τεσσάρων-πέντε κέντρων ταυτοποίησης (hot spot) των προσφύγων. Και ύστερα, επειδή τα έξοδα για τους πρόσφυγες επηρεάζουν αρνητικά την ελληνική οικονομία και έμμεσα και την εκτέλεση του τρίτου προγράμματος βοήθειας.
Επισήμως το Βερολίνο διατείνεται ότι δεν υπάρχει καμία «ρήτρα συμπλέξεως» (Junctim) μεταξύ των δύο θεμάτων. «Οι ευρωπαίοι εταίροι συμφώνησαν ένα τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα που επικυρώθηκε και από την ελληνική Βουλή» δήλωσε την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Σάιμπερτ. «Είναι μια διαδικασία που πρέπει να προχωρήσει αυτόνομα και να μη σχετίζεται με προκλήσεις της επικαιρότητας, όπως η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης».
Ανεπισήμως ωστόσο η στάση του είναι διαφορετική. «Ετσι που εξελίχθηκαν τα πράγματα, όλα συνδέονται πλέον με όλα» λέει γερμανική κυβερνητική πηγή. «Η συμπεριφορά των δανειστών θα επηρεαστεί σίγουρα από τη στάση που θα κρατήσει η Αθήνα μελλοντικά στο Προσφυγικό».
Η στάση αυτή κρίνεται, προς το παρόν, θετική. «Ο Τσίπρας ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τη γραμμή των εταίρων την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής» προσθέτει η πηγή. Προβλήματα θα προκύψουν όταν θα γίνει λόγος για τις προτεινόμενες από την Κομισιόν ελληνοτουρκικές περιπολίες στα ελληνικά εγχώρια ύδατα, κάτι που η Αθήνα αποκρούει κατηγορηματικά. «Μια ακατανόητη θέση, επειδή πρόκειται για την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συνόρων» λέει γερμανός διπλωμάτης. Το θέμα ωστόσο, προσθέτει, βρίσκεται ακόμη στο πρώτο στάδιο των διαβουλεύσεων – με ανοικτή ακόμη κατάληξη.
«Η κατάληξη είναι δεδομένη» αντιτείνει ο εκπρόσωπος της Linke (Αριστεράς) σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Βόλφγκανγκ Γκέργκε. «Η Ελλάδα θα υποχωρήσει κατά κράτος και θα αποδεχθεί τις περιπολίες. Αυτή είναι η μοίρα κάθε μικρής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πόσω μάλλον μιας ηττημένης, που έμεινε χωρίς τη δέουσα αρωγή από την ευρωπαϊκή Αριστερά».
Τυχόν υποχώρηση δεν θα μείνει πάντως χωρίς ανταμοιβή. Αυτή δεν θα έχει άμεσο χρηματικό αντίκρισμα, θα μπορούσε όμως, σύμφωνα με την κυβερνητική πηγή, να μεταφραστεί στη χαλάρωση ορισμένων μέτρων του Μνημονίου – που δεν έχουν καθοριστεί ακόμη – και στην περαιτέρω βελτίωση των όρων αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.


Η πρόταση Μοσκοβισί
Αποκλεισμός από τη χαλάρωση του συμφώνου σταθερότητας
Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ωστόσο να «χαρεί» έναν άλλο νεωτερισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τη χαλάρωση του συμφώνου σταθερότητας για χώρες που επωμίζονται μεγάλα οικονομικά βάρη λόγω του Προσφυγικού και δεν μπορούν να εκπληρώσουν γι’ αυτό το κριτήριο του 3% του Μάαστριχτ. Η σχετική πρόταση του επιτρόπου επί των Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί έγινε, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, «ευμενώς αποδεκτή» από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μόνο που η πρόταση δεν αφορά χώρες που υπάγονται σε πρόγραμμα βοήθειας, επειδή αυτές έχουν εκ προοιμίου ελλείμματα κάτω του 3%. Επόμενο έτσι η Ελλάδα να αποκλείεται αυτομάτως από την όποια χαλάρωση.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, η Αθήνα υποχρεούται να εφαρμόσει μέσα σε δύο μήνες δεκάδες μέτρα που προβλέπει το Μνημόνιο. «Είναι πολύ λογικό» κρίνει ο ίδιος αξιωματούχος. «Η κυβέρνηση μπορεί να περάσει ευκολότερα τις μεταρρυθμίσεις τώρα που έχει ακόμη νωπή λαϊκή εντολή. Αργότερα θα έχει να αντιμετωπίσει μεγάλες αντιστάσεις και από τον πληθυσμό και από την κοινοβουλευτική της ομάδα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk