Κόντρα στη Βουλή Τσακαλώτου – Βενιζέλου

Αντιπαράθεση είχαν στη Βουλή ο υπουργός των Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, όταν ο πρώτος κάλεσε τον δεύτερο να κάνει αυτοκριτική.

Αντιπαράθεση είχαν στη Βουλή ο υπουργός των Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, όταν ο πρώτος κάλεσε τον δεύτερο να κάνει αυτοκριτική.

Ο Ευ. Βενιζέλος σε παρέμβασή του για το πολυνομοσχέδιο είπε: «γλύφετε εκεί που φτύνετε αλλά δεν θα συμπράξουμε σε αυτή τη διαδικασία. Θα ψηφίσετε μόνοι σας».

«Δεν ψηφίζουμε επί αρχής. Η πολιτική σας στερείται πλαισίου, είναι βλαπτική για χώρα. Αποτελεί μέγα ιστορικό σφάλμα η κυβέρνηση να αναπαύεται στις ψεύτικες δάφνες μιας εκλογικής νίκης που διαμορφώθηκε κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες», εκτίμησε κατηγορώντας την κυβέρνηση για αλαζονεία.

«Ένας απλός κανόνας από την οικονομική επιστήμη είναι πως αν έχεις μεγάλο χρέος και χρειαστείς αναδιάρθρωση είναι αποτυχία αν γίνει αναδιάρθρωση και μετά χρειαστείς και άλλη αναδιάρθρωση. Το μεγάλο λάθος του PSI ήταν πως μία εβδομάδα μετά όλες οι οικονομικές εφημερίδες έγραφαν ότι χρειάζεται νέα αναδιάρθρωση», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «όταν λυθεί το θέμα του χρέους, κάπου θα υπάρχει μία υποσημείωση για το PSI που θα λέει ότι υπήρχαν και προηγούμενα προγράμματα αναδιάρθρωσης και ότι αυτό το πρόγραμμα απέτυχε».

«Χρειάζεται κάποτε να αναγνωρίσετε ότι κάνατε λάθος. Θα ήθελα κάποτε να πείτε ότι έγινε κάτι σ’ αυτή τη χώρα που δεν το προβλέψατε, για να το σημειώσω στην αυτοβιογραφία μου», επεσήμανε ο Ευκλ. Τσακαλώτος προκαλώντας την αντίδραση του Ε. Βενιζέλου.

«Η αλήθεια είναι θα ωφεληθείτε αν διαβάσετε τι είπα 7 μήνες και επιβεβαιώθηκαν κατά κεραία. Με εντυπωσιάζετε επιστημονικά, δεν κατανοήσατε κάτι θεμελιώδες: δεν έγινε το 2012 μόνο PSI, δηλαδή ονομαστικό κούρεμα του κατεχόμενου από ιδιώτες που φτάνει 90 δις, αλλά παράλληλα και OSI, δηλαδή μια δραστική μείωση χρέους», απάντησε ο Ε. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «αντί να λέτε ανακρίβειες και να κάνετε συστάσεις σε μένα, να προσέχετε εσείς. Αρχή άνδρα δείκνυσι».

«Μετά από το 2012 το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκε και δεν ξεφύγαμε από την παγίδα χρέους. Εκτός αν μας λέτε ότι είναι βιώσιμο το χρέος, οπότε η ομάδα διαπραγμάτευσης, που θέλετε να συστήσουμε, θα έπρεπε να πάει στους Ευρωπαίους για να τους ευχαριστήσει για τη βοήθεια που έδωσαν το 2012, και μετά να πάει σπίτι της. Εμείς έχουμε μία λίγο πιο επιθετική στάση από αυτή», σχολίασε ο Ευκλ. Τσακαλώτος ζητώντας και πάλι αυτοκριτική από τον Ε. Βενιζέλο.

«Είναι άλλο η βιωσιμότητα του χρέους ως οικονομική δυναμική και άλλο η θεσμική και νομική έννοια της βιωσιμότητας για να μπορούν να σε δανείζουν η Ε.Ε., το ΔΝΤ και ο ESM», επέμεινε ο Ε. Βενιζέλος κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «βάπτετε τη χώρα για να κάνετε μικροκομματική δημαγωγία». «Μην φτύνετε εκεί που σε λίγες μέρες θα γλύψετε γονυπετείς», κατέληξε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk