36.000 τόνους ψαρικών από 40 χώρες εισάγει η Ελλάδα

Τα αλιεύματα που χάνονται παγκοσμίως λόγω της υπεραλίευσης θα μπορούσαν να θρέψουν ως και 20 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως.

Τα αλιεύματα που χάνονται παγκοσμίως λόγω της υπεραλίευσης θα μπορούσαν να θρέψουν ως και 20 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως. Τα τελευταία 40 χρόνια έχει εξαφανιστεί το 50% της θαλάσσιας ζωής του πλανήτη. Το WWF ρίχνει φως στις τρομακτικές επιπτώσεις της υπεραλίευσης, καλώντας σε δράση καταναλωτές, επιχειρήσεις και φορείς, στηρίζοντας τη βιώσιμη αλιεία και την υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών.
Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ψαρικών στον κόσμο είναι σήμερα η Ευρώπη και το 50% προέρχεται από τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η Ελλάδα εισάγει σήμερα 36.000 τόνους που προέρχονται από περίπου 40 χώρες. Στη Μεσόγειο το 82% των πληθυσμών ψαριών υπεραλιεύεται, τη στιγμή που στην Ελλάδα 24.000 ψαράδες ζουν από τη θάλασσα.
«Η υπεραλίευση αποτελεί τη μάστιγα της εποχής μας» δηλώνει ο γνωστός σεφ κ. Λευτέρης Λαζάρου, πρεσβευτής της νέας εκστρατείας «Fish Forward / Ψάρι για πάντα» του WWF για βιώσιμη αλιεία και κατανάλωση, στέλνοντας στους καταναλωτές το μήνυμα ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Η περιβαλλοντική οργάνωση, εν όψει και της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής (16 Οκτωβρίου), με κεντρικό μήνυμα «Μάθε για το ψάρι σου» και μέσω της νέας ενημερωτικής ιστοσελίδας wwf.gr/fish, κινητοποιεί καταναλωτές, επιχειρήσεις και φορείς και προτείνει βιώσιμες λύσεις για την κοινωνία και τη θάλασσα, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για την αντιμετώπιση της υπεραλίευσης.
Ορισμένα «τρομακτικά» μυστικά του βυθού…
* Το 90% των παγκόσμιων ιχθυαποθεμάτων απειλείται από την υπεραλίευση.
* Το 97% των εργαζομένων στον τομέα της αλιείας παγκοσμίως ζει σε αναπτυσσόμενες χώρες και το 90% είναι ψαράδες μικρής κλίμακας.
* Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 24.000 ψαράδες, το 96,4% εκ των οποίων παράκτιοι.
* 62% των Ελλήνων δεν γνωρίζει πού μπορεί να προμηθευτεί βιώσιμα ψαρικά.
* Κάθε χρόνο 11 έως 26 εκατομμύρια τόνοι ψαριών συνολικής αξίας 10 έως 23 δισ. δολαρίων αλιεύονται παράνομα.
* Το ψάρι καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες 3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε πρωτεΐνη.
* Το ψάρι και τα θαλασσινά εξασφαλίζουν εισόδημα για περισσότερους από 800 εκατομμύρια ανθρώπους και τις οικογένειές τους που απασχολούνται στην αλιεία, στην επεξεργασία και σε άλλες σχετικές υπηρεσίες.
Στόχος της καμπάνιας «Fish Forward / Ψάρι για πάντα» είναι να ρίξει φως στις επιπτώσεις της υπεραλίευσης στη χώρα μας και στον αναπτυσσόμενο κόσμο και να κινητοποιήσει τους καταναλωτές να αξιοποιήσουν τη δυναμική τους, αυξάνοντας τη ζήτηση για βιώσιμα ψαρικά.
Έλληνες καταναλωτές
Οι καταναλωτές στην Ελλάδα φαίνονται έτοιμοι να κάνουν τη διαφορά. Σύμφωνα με νέα έρευνα σε 11 ευρωπαϊκές χώρες που βλέπει σήμερα το φως της δημοσιότητας, το 87% των Ελλήνων θεωρεί σημαντικό να είναι διαθέσιμα τα βιώσιμα ψαρικά, ενώ το 62% δηλώνει πως δεν γνωρίζει πού μπορεί να τα προμηθευτεί.
«Η δύναμή μας ως καταναλωτές είναι μεγάλη αλλά και η Πολιτεία οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η αλιεία για να είναι βιώσιμη απαιτεί όραμα και πολιτική βούληση, ορθούς κανόνες διαχείρισης στη βάση επαρκών στοιχείων και βεβαίως εφαρμογή της νομοθεσίας» δηλώνει ο διευθυντής του WWF Ελλάς κ. Δημήτρης Καραβέλλας.
Όπως αναφέρει ο κ. Λαζάρου, πρέπει «να φύγουμε από τη σκέψη ότι το μικρό ψάρι είναι λιχουδιά. Είναι ένας μύθος. Το ψάρι για να μαγειρευτεί και για να το απολαύσεις, πρέπει να έχει τους χυμούς του, να έχει βάρος και μέγεθος σωστό. Δεν γίνεται να απολαύσουμε ένα μπαρμπουνάκι 6-7 εκατοστά. Δεν είναι λιχουδιά. Είναι δολοφονία. Σταματάμε να αγοράζουμε γόνο και προσέχουμε το μέγεθος».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk