Τα «αντισταθμίσματα» στη φοροκαταιγίδα για τους αγρότες

Στα ισοδύναμα μέτρα, τα οποία θα λειτουργήσουν σαν «αντίβαρο» στον… βομβαρδισμό του έλληνα αγρότη από το τρίτο Μνημόνιο εστιάζει ο «οδικός χάρτης» για την κυβερνητική αγροτική πολιτική.

Στα ισοδύναμα μέτρα, τα οποία θα λειτουργήσουν σαν «αντίβαρο» στον… βομβαρδισμό του έλληνα αγρότη από το τρίτο Μνημόνιο εστιάζει ο «οδικός χάρτης» για την κυβερνητική αγροτική πολιτική. Τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου στις προγραμματικές τους δηλώσεις αναμένεται να προβάλουν ως «αντιστάθμισμα» στη φοροκαταιγίδα που έρχεται μέτρα που θα ενισχύσουν το αγροτικό εισόδημα. Θα υπάρχει μεν τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων, αλλά για κατόχους γεωργικής εκμετάλλευσης με έσοδα πάνω από 5.000 ευρώ. Οπως αναφέρει στο «Βήμα» ο κ. Αποστόλου, «η αυστηροποίηση και ο έλεγχος του συστήματος θα βοηθήσουν σημαντικά τους πραγματικούς επαγγελματίες παραγωγούς φορολογικά, θα συμβάλουν στην άνοδο των τιμών παραγωγού, θα περιορίσουν τη φοροδιαφυγή και τις παράνομες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις, θα συμβάλουν στην ιχνηλασιμότητα των προϊόντων και θα μειώσουν αισθητά τις τιμές καταναλωτή».
Παράλληλα, η κυβέρνηση θα επιδιώξει την αναγνώριση ως τεκμαρτής δαπάνης της αμοιβής της οικογενειακής εργασίας (στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις συνήθως εργάζονται πολλά μέλη της οικογένειας), καθώς και των αποσβέσεων κεφαλαίου και παγίων.
Για τους κατά αποκλειστικό επάγγελμα αγρότες και τους νέους αγρότες θα δοθεί φορολογική ελάφρυνση. Γίνεται όμως πιο αυστηρός ο χαρακτηρισμός του αγρότη για να μην τον αξιοποιούν διάφοροι ετεροεπαγγελματίες. Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, θα απαιτείται να έχει τουλάχιστον το 50% του εισοδήματός του από το αγροτικό επάγγελμα και όχι το 35%, όπως ισχύει σήμερα.
Η «κάρτα του αγρότη» τίθεται ως προτεραιότητα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Με αυτήν ο αγρότης θα μπορεί να κάνει αναλήψεις και να χρηματοδοτεί τις εργασίες της εκμετάλλευσής του σε ετήσια βάση, έναντι και μέχρι του ποσού των κοινοτικών επιδοτήσεων που δικαιούται. Για να σβήσει τις… φωτιές που άναψε η απελευθέρωση της ημερομηνίας λήξης του γάλακτος η κυβέρνηση σκοπεύει να εδραιώσει το πρότυπο «Ελληνικό Σήμα» που έχει επεξεργαστεί ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «Δήμητρα», επικαιροποιώντας τη σχετική νομοθεσία. Στόχος είναι η προστασία των συμφερόντων των ελλήνων παραγωγών με την ανάδειξη του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων που παράγονται από ελληνικό γάλα και ελληνικές επιχειρήσεις.
Εξάλλου, η κυβέρνηση θα προωθήσει δράσεις για την υλοποίηση εντός του 2016 μέτρων που περιλαμβάνονται στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (συνολικός προϋπολογισμός 6 δισ. ευρώ), το οποίο αναμένεται εντός του μήνα να έχει πάρει την τελική έγκριση της Κομισιόν.
Επίσης, παραμένουν ως προτεραιότητες η δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για την υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας, της αγροτικής ανάπτυξης και της αλιείας με πόρους από τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης και αλιείας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk