Εσβησε και το φουγάρο της ΒΙΣ στον Βόλο

Την ώρα που η νέα υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδια για θέματα βιομηχανίας κυρία Θεοδώρα Τζάκρη

Την ώρα που η νέα υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδια για θέματα βιομηχανίας κυρία Θεοδώρα Τζάκρη στις προγραμματικές δηλώσεις της υποστήριζε πως «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να γεμίσουμε φουγάρα την Ελλάδα», η εταιρεία ΒΙΣ στη ΒΙΠΕ Βόλου ανακοίνωνε τη διακοπή λειτουργίας της μονάδας παραγωγής χαρτιού, κατοχυρώνοντας τον τίτλο του πρώτου ηχηρού «λουκέτου» μετά την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου.
Η εισηγμένη ΒΙΣ ανήκει στην οικογένεια του κ. Ιωάννη Φιλίππου και δραστηριοποιείται στον κλάδο της συσκευασίας χαρτοκιβωτίων.
Διέθετε ως τις 28 Σεπτεμβρίου στην Α’ ΒΙΠΕ Βόλου δύο μονάδες παραγωγής: τη μονάδα χαρτοποιίας και τη μονάδα χαρτοκιβωτίων. H μονάδα χαρτοποιίας έβγαζε χαρτί το οποίο στο σύνολό του αξιοποιούνταν για την παραγωγή των χαρτοκιβωτίων. Η πρώτη δραστηριότητα, σύμφωνα με την εταιρεία, ήταν ζημιογόνος, γι’ αυτό και αποφασίστηκε η διακοπή της λειτουργίας της.
Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της ΒΙΣ προς τις χρηματιστηριακές αρχές: «Η εταιρεία αποφάσισε από 28.9.2015 να διακόψει οριστικά τη λειτουργία της μονάδας χαρτοποιίας (Χ/Π) της εταιρείας στην Α’ ΒΙΠΕ Βόλου, προκειμένου να σταματήσει η παραγωγή ζημιών από την ασύμφορη λειτουργία της μονάδας αυτής.
Βιωσιμότητα


Το γεγονός αυτό δεν θα επηρεάσει τον κύκλο εργασιών της εταιρείας και αναμένεται ότι θα βελτιώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα, διότι το παραγόμενο χαρτί από τη Χ/Π θα αντικατασταθεί από αγοραζόμενο, το οποίο είναι κατά πολύ φθηνότερο. Ετσι εξασφαλίζεται σε μακροπρόθεσμη βάση η βιωσιμότητα της βασικής μονάδας παραγωγής της εταιρείας, αυτής των χαρτοκιβωτίων (Χ/Κ), η οποία αποτελούσε πάντα την κύρια δραστηριότητα της επιχείρησής μας. Η απόφαση αυτή ελήφθη επειδή η δυνατότητα τόσο τεχνολογικής αναβάθμισης της μονάδας χαρτοποιίας όσο και αντικατάστασής της με καινούργια, ώστε να καταστεί ποιοτικά και κοστολογικά ανταγωνιστική, δεν είναι εφικτή ούτε βιώσιμη».
Η ΒΙΣ πλέον θα εισάγει φθηνό χαρτί από την Τουρκία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία εξάγοντας συνάλλαγμα και ενισχύοντας τις ξένες οικονομίες.
Στη μονάδα χαρτοποιίας δούλευαν 50 εργαζόμενοι. Οι 10 αποχώρησαν με δική τους πρωτοβουλία ή επειδή ήταν πολύ κοντά στη σύνταξη, 9 συμφωνήθηκε να απορροφηθούν από τη μονάδα χαρτοκιβωτίων και 31 θα απολυθούν ως το τέλος του χρόνου με τη μέθοδο του 5%. Ηδη τον Σεπτέμβριο κοινοποιήθηκαν απολύσεις σε 8 εργαζομένους. Στη μονάδα των χαρτοκιβωτίων μαζί με τους 9 που απορροφήθηκαν θα εργάζονται συνολικά 139 εργαζόμενοι.

«Δεν εξετάστηκαν όλες οι επιλογές από τη διοίκηση πριν προχωρήσει στο κλείσιμο της μονάδας»
αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργατοϋπαλλήλων Προσωπικού ΒΙΣ Βόλου κ. Στράτος Γαλλιόπουλος και προσθέτει: «Θα μπορούσε η διοίκηση να απορροφήσει και τους 31 εργαζομένους στη μονάδα χαρτοκιβωτίων, καθώς υπάρχουν ανάγκες. Είναι δύσκολο στην ηλικία που έχουν οι συνάδελφοι να βρουν αλλού απασχόληση. Η ζημιογόνος δραστηριότητα ήταν γνωστή εδώ και αρκετό καιρό, αλλά η διοίκηση μας είχε διαβεβαιώσει ότι θα «απαντήσει» στο πρόβλημα αυτό με επενδύσεις εκσυγχρονισμού ώστε να αυξήσει την παραγωγή και να μειώσει τα κόστη. Τελικά επέλεξε την εύκολη λύση του «λουκέτου» και των απολύσεων. Το εργατικό κόστος είναι μόλις 12%-15% του συνόλου».
Ηδη οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες με βασικό αίτημα τη διατήρηση των 31 εργαζομένων στο εργατικό δυναμικό της ΒΙΣ.
Από την εταιρεία δεν θέλησαν να κάνουν δηλώσεις και παρέπεμπαν στην επίσημη ανακοίνωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας βασικός λόγος που οδήγησε τη διοίκηση στη διακοπή της λειτουργίας ήταν το υψηλό ενεργειακό κόστος που αντιπροσωπεύει περίπου το 60% του συνολικού κόστους. Η μονάδα λειτουργούσε με φυσικό αέριο και είναι γνωστό ότι οι ελληνικές εταιρείες πληρώνουν το αέριο ως και 30% επιπλέον σε σχέση με τους ευρωπαίους ανταγωνιστές.
Η εταιρεία στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2015 είχε σύνολο δανείων 14 εκατ. ευρώ, σύνολο υποχρεώσεων 29 εκατ. ευρώ και 13,9 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια.
Οι πωλήσεις το 2014 διαμορφώθηκαν σε 23,2 εκατ. ευρώ και οι καθαρές ζημιές σε 380.000 ευρώ.
ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ
Το ταξίδι από την οδό Πειραιώς
H βιομηχανία συσκευασιών ΒΙΣ ιδρύθηκε το 1936 και συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας εισάγοντας καινοτόμες λύσεις στον κλάδο της συσκευασίας και βοηθώντας προϊόντα όπως η σταφίδα και τα νωπά λαχανικά να ομαδοποιούνται και να ταξιδεύουν με ασφάλεια εντός και εκτός Ελλάδος.
Υστερα από 35 χρόνια συνεχούς ανάπτυξης, η ΒΙΣ εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 1971, ενώ το 1989 περνά υπό τον έλεγχο του ομίλου εταιρειών του επιχειρηματία κ. Ιωάννη Φιλίππου.
Την περίοδο 1994-1997 η διοίκηση Φιλίππου αξιοποίησε τις κρατικές επιδοτήσεις και με συνολικές επενδύσεις 5,5 δισ. ευρώ (περίπου 16 εκατ. ευρώ) ολοκληρώθηκε η μετεγκατάσταση της μονάδας από την οδό Πειραιώς στην Α’ ΒΙΠΕ Βόλου.

«ΓΟΝΑΤΙΖΕΙ» Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Το ενεργειακό κόστος θα φέρει νέα λουκέτα

«Λουκέτα» σαν της ΒΙΣ στον χώρο της βιομηχανίας και της μεταποίησης θα είναι δύσκολο να αποφευχθούν το επόμενο διάστημα αν δεν υπάρξει άρση των κεφαλαιακών ελέγχων και πρωτοβουλίες για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, αναφέρουν στο «Βήμα της Κυριακής» παράγοντες της αγοράς.
Η βιομηχανία έχει πληρώσει ακριβά το χάντικαπ της ανταγωνιστικότητας που έχει με τους ευρωπαίους ανταγωνιστές της στο κομμάτι του ενεργειακού κόστους (ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο), καθώς ιστορικές μονάδες υποχρεώθηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους, όπως το εργοστάσιο της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο, τα Τσιμέντα Χαλκίδος και η πλειονότητα των κεραμοποιείων της χώρας.
Την περασμένη Τετάρτη αντιπροσωπεία του ΣΕΒ συναντήθηκε με τη νέα υφυπουργό Οικονομίας, αρμόδια για θέματα βιομηχανίας κυρία Θεοδώρα Τζάκρη.
Η κυρία Τζάκρη έθεσε ως προτεραιότητα για την υποστήριξη της βιομηχανίας τη μείωση του ενεργειακού κόστους, κάνοντας γνωστό πως το σχέδιο για την εφαρμογή του προγράμματος της διακοψιμότητας πρόκειται να ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα. Βεβαίως, από το αρμόδιο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης δεν υπάρχει ανάλογη εκτίμηση.
Διακοψιμότητα είναι η πριμοδότηση των ενεργοβόρων επιχειρήσεων που μειώνουν ή διακόπτουν την παραγωγή τους όταν η ζήτηση για ρεύμα απειλεί την ευστάθεια του συστήματος. Πρόκειται για μια πρακτική που έχει υιοθετηθεί από όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εκτιμάται ότι το κόστος θα κυμανθεί στα 60 εκατ. ευρώ ετησίως.
Στην Ελλάδα το μέτρο ψηφίστηκε τον Οκτώβριο του 2013 μετά το Ο.Κ. της Κομισιόν αλλά δεν έχει εφαρμοστεί, καθώς δεν έχει υπογραφεί υπουργική απόφαση, αφού υπάρχει διαφωνία για το ποιος θα πληρώσει αυτά τα 60 εκατ. ευρώ.
Βεβαίως, στην εγκριτική απόφαση αναφέρεται ξεκάθαρα πως το «μάρμαρο» θα πληρώσουν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ, ιδιώτες παραγωγοί, ΑΠΕ), με το βάρος να πέφτει στις ΑΠΕ.
Επίσης οι ΝΟΜΕ (δημοπρασίες για τη φθηνή ισχύ της ΔΕΗ από λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες) δεν προβλέπουν την πρόσβαση απευθείας των βιομηχανιών σε αυτές αλλά μόνο την πρόσβαση ιδιωτών παραγωγών ενέργειας.
Ακόμη και ο νόμος για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου που προβλέπει το «σπάσιμο» του μονοπωλίου των τριών ΕΠΑ στην προμήθεια αερίου και την ελεύθερη επιλογή προμηθευτή από τους βιομηχανικούς πελάτες που ψηφίστηκε τον Αύγουστο με το τρίτο Μνημόνιο έχει λανθασμένη(!) διατύπωση και θα πρέπει να αλλαχθεί ώστε να ισχύσει το μέτρο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk